Zapraszam na szybki i orzeźwiający konkurs z nowym Ptasim Mleczkiem od Wedla.
Ptasie Mleczko Ice dostępne jest w dwóch wersjach smakowych: śmietankowej z nutą chłodzącą w białej czekoladzie oraz cytrynowej z nutą mięty w białej czekoladzie. Obie wersje najlepiej smakują po zamrożeniu. Idealnie sprawdzą się jako przekąska zarówno w upalne dni, jak i ciepłe, letnie wieczory.
Zadaniem konkursowym jest pozostawienie w komentarzu pomysłu na baaardzo zimny deser, w którym możemy użyć mrożonego Ptasiego Mleczka.
Na Wasze pomysły czekam przez 7 dni, czyli do 29 czerwca do godziny 23:59.
Nagrody:
- I miejsce: zestaw Ptasiego Mleczka Ice w obu smakach plus zestaw plażowy (torba plus duuuży ręcznik)
- II i III miejsce: zestaw Ptasiego Mleczka Ice w obu smakach wraz z torbą termiczną
- mam dla Was również nagrody pocieszenia za IV i V miejsce: Ptasie Mleczko Ice w obu smakach :)
Zapraszam do zabawy!
48 komentarzy
Ja z ptasich mleczek, na wzór lodowych danonków, robiłam jogurtowe lody :) Były pyszne i ucieszyły moje młodsze kuzynostwo!
Oto przepis :)
Składniki:
• 1 Duży jogurt naturalny
• 1 opakowanie ptasiego mleczka ICE (potrzebne będzie tylko 1 pięterko)
• 3 łyżeczki cukru
• 3 dowolne barwniki naturalne
• foremki do lodów
Jogurt dzielimy na 3 części. Do każdej części dodajemy po kropelce barwnika i dokładnie mieszamy aby kolor dobrze złapał. Jogurt dosładzamy cukrem. 2 rządki ptasiego mleczka ICE łamiemy/kruszymy na drobne kawałeczki i wrzucamy do jogurtów – znowu mieszamy. Do foremek od lodów wlewamy jogurty na przemian aby powstała kolorowa zebra, następnie na sam koniec dodajemy po jednym cały ptasim mleczu aby ”utopiło” się w lodach. Całość zostawiamy w zamrażalce na całą noc. Następnego dnia wystarczy wyjąć z foremek :) Smacznego!
Pozdrawiam,
Natalie
nataliekudli@gmail.com
Mroźny shake
0,5 szklanki mleka
kilka kostek lodu
5 kostek ptasiego mleczka biało- białe
starta biała czekolada do dekoracji
Wszystkie składniki dokładnie blendujemy, przelewamy do wysokiej szklanki i posypujemy białą czekoladą. Idealny, szybki deser na upalne dni :)
Pozdrawiam,
Maja
Moją propozycją jest orzeźwiający mrożony tort bezowo-cytrynowy z malinami – 3 blaty bezowe przełożone kremem cytrynowym na bazie śmietany kremówki i lemon curdu. Ostatni blat również posmarowany tymże kremem, udekorowany malinami i kostkami ptasiego mleczka ICE biało-cytrynowego.
Tak przygotowany tort wkładamy na kilka godzin do zamrażarki. Bezpośrednio przed podaniem można udekorować listkami świeżej mięty.
Smacznego!
Moją propozycją jest pana cotta z nutką mięty z mroźnym ptasim mleczkiem
Składniki
600 ml śmietanki kremówki 30%
kilka kostek mrożonego ptasiego mleczka firmy Wedel
3 łyżki cukru
3 płaskie łyżeczki żelatyny
kilka kropel aromatu miętowego
kilka kropel zielonego barwnika
3 łyżeczki zimnej wody
Sposób przygotowania
Żelatynę namoczyć w 3 łyżeczkach zimnej wody. Śmietankę, cukier i namoczoną żelatynę przełożyć do garneczka i podgrzewać na małym ogniu. Wymieszać. Najważniejsze, żeby nie doprowadzić do wrzenia. Podzielić na dwie części. Jedną część wylać do formy, poukładać na wierzch mrożone kostki ptasiego mleczka firmy Wedel i odstawić w zimne miejsce do stężenia. Do drugiej dodać aromat miętowy i zielony barwnik. Dobrze wymieszać. Ostudzić. Wylać na stężoną pierwszą część panna cotty. Odstawić do stężenia.
Cytrynowe semifreddo z Ptasim Mleczkiem E.Wedel
około 20 małych ciasteczek amaretti do posypania
1/2 szklanki cukru, oraz 1/4 szklanki
8 dużych żółtek
1/4 szklanki soku z cytryny
3 łyżki soku z limonki
2 łyżki limoncello
Szczypta soli
skórka otarta z 1/2 cytryny
skórka otarta z 1/2 limonki
1 szklanka śmietany kremówki
1 opakowanie Ptasiego Mleczka E. Wedel biało- cytrynowe Ice.
Wykładamy folią spożywczą blaszkę tak aby nadmiar folii zwisał po bokach.
1/2 szklanki cukru, żółtka, sok z cytryny, sok z limonki, limoncello i sól mieszamy w dużej metalowej misce.Ustawiamy ją na naczyniu z gotującą się wodą (dno miski nie może stykać się z wodą). Ubijamy mieszaninę, aż krem żółtkowy zrobi się kremowy i gęsty, około 5 minut. Ustawiamy miskę z kremem do lodowatej wody do całkowitego ostygnięcia. Mieszamy dokładnie.
Ubijamy śmietanę z 1/4 szkl cukru na sztywno. I delikatnie łączymy ją z masą budyniową i otartą skórką z cytryny i limonki. Wylewamy część masy do przygotowanej blaszki, układamy warstwę ptasiego mleczka, zalewamy to znów częścią masy, układamy ptasie mleczko i kończymy masą. Na wierzch zakładamy zwisające kawałki folii tak aby całe semifreddo było zawinięte i wkładamy do zamrażarki na min 8 godz, a max 3 dni. PO wyjęciu rozkładamy folię, odwrócone semirfeddo układamy na talerz wyjmujemy z blaszki i zdejmujemy całkowicie folię. Podajemy pokrojone w plastry i posypane pokruszonymi ciasteczkami amaretti.
a ja proponuję zmrozony mus owocowo-jogurtowym z piankową niespodzianką! :)
potrzebujemy:
warstwa brzoskwiniowa: 5-6 świeżych,cukier do smaku i białe wino – do uzyskania odpowiedniej konsystencji, u mnie ok 1/3 szklanki (lub po prostu puszka brzoskwiń)
warstwa truskawkowa: około 800g truskawek, kilka listków bazylii, ewentualnie cukier do smaku
warstwa jogutrowa: duzy jogurt naturalny, cukier do smaku, skórka z cytryny
dodatkowo: ptasie mleczko cytrynowe ice oraz polewa czekoladowa na wykończenie dzieła
Brzoskwinie parzymy wrzątkiem, usuwamy pestkę, można obrać ze skórki, ale nie trzeba, zachowa tak więcej witamin :) Blendujemy na gładką masę, jeśli jest za sucha, dodajemy po troszku wina, można dosłodzić do smaku.
Truskawki myjemy, osuszamy, miksujemy razem z bazylia i cukrem do smaku.
Jogurt słodzimy, i mieszamy ze skórką z cytryny.
Niewielka keksówke wykładamy starannie folią spożywczą. wylewamy na spód połowę masy jogurtowej, mrozimy. na to wylewamy połowę masy truskawkowej, mrozimy. Na to wylewamy masę brzoskwiniową, wciskamy w nią blisko siebie kostki ptasiego mleczka. Mrozimy. Na to wylewamy resztę masy truskawkowe, mrozimy, na to wylewamy resztę jogurtu. Odstawiamy do zmrożenia na kilka godzin. Wyjmujemy z zamrażarki około 20-30 minut przed podaniem. Polewamy chłodną polewą czekoladową i podajemy deser pokrojony w plastry :)
Moją propozycją jest serniczek na zimno z ptasim mleczkiem:)
Przepis:
– 3 duże śmietany 18% lub jogurty naturalne,
– 3 łyżki żelatyny
– pół szklanki cukru
– truskawki bądź inne owoce
– ptasie mleczko
– biszkopty
A oto jak zrobić:
3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w gorącej wodzie,jak przestygnie miksujemy ze śmietanami lub jogurtem. Na dużej blaszce ukladamy biszkopty, wlewamy pół porcji śmietany z cukrem i żelatyną i w niej zatapiamy ptasie mleczko, zalewamy pozostałą częścią śmietany. Wsadzamy do lodówki, jak troszkę stężeje, kładziemy truskawki , jagody lub brzoskwinie, a na to wylewamy dowolną galaretkę.
Smacznego!
Bardzo zimny deser? Od razu do głowy przyszedł mi pomysł na lodową kanapkę :) Między dwoma kawałkami czekoladowego ciasta umieściłabym pomarańczowe lody a wewnątrz nich skrywałaby się niespodzianka w postaci biało-cytrynowego ptasiego mleczka Ice. Mniam! Już sobie to wyobrażam :)
Moja propozycja to idealne na ciepłe lub upalne dni pyszne ciacho z ptasim mleczkiem Biało-Białe Ice.
Ciasto jest łatwe do wykonania, ale ostrzegam jego smak uzależnia :)
Ciasto:
– 8 jajek
– 1 szkl.cukru
– 1/2 szkl.mąki pszennej
– 1/2 szkl.mąki ziemniaczanej
– czubata łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżki kakao
Krem:
– mleko
– 2 budynie śmietankowe
– 3 łyżki cukru
– margaryna Bialska lub masło
Inne:
ptasie mleczko Biało-białe ICE
2 czerwone galaretki.
Wykonanie:
Z białek i cukru ubić pianę, dodać żółtka, mąkę, proszek i na koniec kakao.Wszystko dokładnie wymieszać.Wylać na blachę wyłożoną papierem i upiec placek.Piec ok.40 min.w temp.160 stopni.
Po upieczeniu placek należy przekroić na dwie części.
Następnie zagotować mleko z cukrem. W drugim naczyniu przygotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu i wlać na gotujące się mleko ciągle mieszając.Wystudzony !!! budyń ucieramy wolno z margaryną lub masłem.Masę dzielimy na dwie części.
Na pierwszą część biszkoptu kładziemy jedną porcję masy, na masę ptasie mleczko biało-białe Ice (lekko dociskając)zostawiając ok.1 cm luki, w które wlewamy tężniejącą galaretkę , następnie drugą porcję kremu i na wierzch drugi biszkopt.Wierzch ciasta polewamy czekoladą i do lodówki najlepiej na kilka godzin.Podajemy zawsze zimne, ciasto smakuje dorosłym i dzieciom.POLECAM:)
Lody z Ptasim mleczkiem Wedel ICE
500ml pełnotłustego jogurtu naturalnego
100g miałkiego cukru (caster sugar)
laska wanilii (lub ekstrakt z wanilii)
1/2 opakowania „Ptasiego Mleczka” Wedel ICE
Otwieram laske wanilii i ostrym nożem oddzielam nasionka, dodaje je do jogurtu wraz z cukrem. Mieszam.
Mixturę przekładam do pojemnika maszyny do lodów. Gdy masa jest już prawie zmrożona, dodaje posiekana piankę. Dalej zamrażam.
moja propozycja to :
KAWA MROŻONA Z PTASIM MLECZKIEM WEDEL
SKŁADNIKI:
3/4 szklanki mleka (zimnego)
2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4 sztuki zamrożonego Ptasiego Mleczka Wedel
60 ml śmietanki 30 %
1 łyżeczka cukru pudru
wiórki czekoladowe
Mleko przelać do wysokiej szklanki i dobrze rozmieszać z kawą.
Dołożyć do środka zamrożone ptasie mleczko Wedel.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wyłożyć na wierzch naszej kawy.
Posypać czekoladowymi płatkami.
Deser lodowy z ptasim mleczkiem Ice Wedel
2 gałki lodów śmietankowych
1 gałka lodów czekoladowych
ptasie mleczko Wedel Ice 4 kostki
rurki waflowe 2 szt.
żelki 4 szt.
Do pucharków wyłożyć lody. Dodać pokrojone ptasie mleczko. Udekorować
waflowymi rurkami oraz kolorowymi żelkami. Od razu podawać.
A ja proponuję owocowe szaszłyki z ptasim mleczkiem:
Na patyczek nadziewamy truskawki, maliny, kawałki świeżego ananasa, melona, arbuza, kiwi lub inne owoce wedle upodobań co jakiś czas przekładając ptasim mleczkiem. Gotowe szaszłyki chłodzimy w lodówce.
Do deseru przygotowujemy sos:
jogurt naturalny
lody śmietankowe
garść liści świeżej mięty
Wszystkie składniki blendujemy. Łasuchy mogą ewentualnie dosłodzić miodem :)
I delektujemy się smakiem lata :)
Smietanke 30 ubic na sztywno, dodac zmiksowane ptasie mleczko smietankowe ice, dokladnie wymieszac. Galki lofow czekoladowych, cytrynowych i jakich jeszcze chcesz polej powstala masa, wloz na godzinke do zamrazarki i ciesz sie orzezwieniem ;)
Przekładaniec lodowy z ptasim mleczkiem Wedel Ice.
Lody robimy tak: 2 żółtka ubijamy z łyżką cukru pudru na kogel mogel, aż będzie prawie biały, dodajemy do tego 250ml śmietany minimum 30%, jeden cukier waniliowy, 3-4 łyżki cukru pudru, a z pozostałych białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy z powstałą masą.
Tak przygotowaną masą zalewamy ułożone w prostokątnej formie ptasie mleczka i zamrażamy, na zamarzniętą warstwę znów układamy ptasie mleczka i ponownie zalewamy masą na lody i zamrażamy. Musimy robić to sprawnie i szybko, żeby nie rozmrozić pierwszej części.
Do masy lodowej dodajemy owoce, olejki, skórkę cytrynową, miętę lub co tylko nam będzie pasować smakowo do wybranego przez nas ptasiego mleczka.
Podajemy jak roladę lodową, ciekawy efekt uzyskamy krojąc pod kątem (jak metrowca. Oczywiście dekorujemy bitą śmietaną i dodatkami, których używaliśmy do lodów.
Ojej, na samą myśl o tym Ptasim Mleczku sie osliniłam:)
Ale do rzeczy:)
Proponuje deser lodowy (nie będę odkrywcza)
Lody – mietowe albo cytrynowe, albo śmietankowe… musiałyby byc nie za twarde, tak żeby dały się z nich zrobić kulki – mniej lub bardziej kuliste:) w kulce lodów drążymy dziurke w która wkładamy ptasie mleczko – i zamykamy wydrążoną wczesniej częscią lodów, i „uklepujemy” tworzac lodową kulę. Kruszymy kilka kostek zmrozonego ptasiego mleczka i obtaczamy w tym kule lodową.
Podajemy w pucharku z listkiem miety albo bazylii, albo listkiem z krzaczka truskawki.
Smacznego!
Mrozona kawa z ptasim mleczkiem…robimy tak jak taka z lodami z tym ze zamiast lodów dajemy nowe prasie mleczka:) a na sam koniec bita smietana
Formę do pieczenia wykładamy markizami o cytrynowzm smaku,wylewamy na nie 1/2 przygotowanego wczesniej sernika na zimno,wykładamy na niego ptasie mleczko ice cytrynkowe i zalewamy pozostałą połową masy.Odstawiamy do lodowki az sie zsiadzie.Przygotowujemy cytrynowa galaretke ktora zalewamy serniczek.Pyszny bardzo zimny lodowy deser.
Wedlowo-owocowy przekładaniec.
Składniki :
– ptasie mleczko biało-białe ICE cytrynowe E. Wedel(ok 15 kostek)
– 2 galaretki w proszku dowolnego smaku
– mleko skondensowane słodzone
– świeże owoce : truskawki, kiwi, banan, brzoskwinia, morela, maliny (im więcej tym lepiej), cytryna.
– 2 opakowania serków homogenizowanych
– cukier puder (ok. pół szklanki)
– 2 opakowania śmietan-FIX’a od Gellwe
Wszystkie wyżej wymienione składniki przechowujemy w lodówce! Ptasie mleczko wkładamy do zamrażalnika na ok 3h. Przyrządzamy galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu i pozostawiamy do stężenia. Owoce kroimy w plasterki i polewamy sokiem z cytryny aby zbilansować słodycz. W plastikowej misce miksujemy z użyciem miksera stężoną galaretkę z serkami homogenizowanymi dodając stopniowo mleko skondensowane, gdy uzyskamy jednolitą masę dodajemy zgodnie z przepisem na opakowaniu śmietan-Fix – wszystko miksujemy ok 30s. Na samym końcu dodajemy zamrożone kostki ptasiego mleczka E.Wedel i miksujemy, ale tak, aby kawałki tylko trochę się „rozbiły” (można je też wcześniej po prostu pokroić i wrzucić do miski).
Tak przyrządzony krem przekładamy naprzemiennie z wcześniej przygotowanymi owocami w pucharkach (np. do lodów) i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut przed podaniem. Galaretka zawiąże składniki a ptasie mleczko nie zdąży się rozmrozić nadając całemu deserowi wybornego smaku!
SMACZNEGO :)
Deser Ptasie Mleczko :)
Truskawki.Budyń czekoladowy.Sok z cytryny. Listek mięty :)
Do miseczki wlać wcześniej zrobiony budyń czekoladowy następnie pokrojone na pół truskawki ułożyć wokoło a na sam środek ułozyc ptasie mleczko cytrynowe. Całość polać sokiem z cytryny i udekorować listkiem mięty :) smacznego
Mój przepis na zimny deser to:
1/2 kg owoców (jagody, borówki, truskawki, poziomki… co kto lubi)
duży karton (500ml)śmietanki 36%
puszka mleka skondensowanego słodzonego
3-4 łyżki cukru
ptasie mleczko ice w wybranym smaku
owoce z cukrem wrzucamy do garnka i podgrzewamy, a następnie rozdrabniamy blenderem. Odlewamy z tego ok. pół szklanki.
Mleko i śmietankę ubijamy, by powstał gęsty krem i łączymy z owocami.
Do tortownicy wkładamy połowę masy, równamy i uderzamy lekko o blat, by pozbyć się nadmiaru powietrza. Układamy równo ptasie mleczko, a następnie wylewamy resztę masy. Wierzch dekorujemy owocami i odlanymi wcześniej zblendowanymi owocami.
Podawać schłodzone w lodówce, najlepiej przez całą noc
Jest środek upalnego lata.Późny wieczór,weranda w starym domu po dziadkach na wsi, powietrze nadal rozgrzane. Czuć w nim zapach pobliskich owoców lata.Ukochany jeszcze kąpie swoje rozgrzane słońcem ciało,więc korzystam z chwili czasu i osłodze mu ten wieczór. Migusiem zamrażam ptasie mleczko E.Wedel cytrynowe,żeby dodać kroplę kwasku do słodkiego naszego życia.I nutką mięty żeby ukochany wiecznie czuł ją do mnie! Na stolnice rzucam dwie garści mąki, nieco margarynki,żółteczka i cukier.Gniotę,wtapiam się w ciasto,masuję jak mój ukochany mnie zaraz będzie. Wkładam kruszonkę do piekarnika na 20 minut.Biorę w opalone słońcem dłonie dwa głębokie puchary. Wybiegam z domu bosymi stopami i zrywam prażące od słońca,czerwone maliny.Których już sam zapach upaja zmysły. Podkradam soczyste truskawki z ogródka sąsiadki,szybciutko bo Burek już daje jej znać. Wbiegając do domu czuję zapach ciasta.I słysze kończący się prysznic. Wrzucam na dno pucharków ciepłą kruszonkę,potem maliny, pokrojone zmrożone ptasie mleczko i migusiem blenduję truskawki.Sosem polewam całośc i rzucam na wierzch tartą czekoladę.Ukochany przychodzi do mnie ,siadamy na werandzie i delektujemy się ciepło-zimnym deserem.Lecz emocje nie stygną,wręcz przeciwnie.
Mój pomysł na bardzo zimny deser to mus cytrynowy .
Do jego przygotowania będziemy potrzebować :
(Składniki na trzy pucharki )
serek mascarpone 100g
drobny cukier lub cukier puder 50g
sok i starta skórka z 1 cytryny
białka z 2 jajek
śmietana kremówka 250 ml
Ptasie mleczko biało-cytrynowe ice
Sposób przygotowania :
Na początku ścieramy skórkę z całej cytryny . Następnie wyciskamy z niej sok . W wysokim naczyniu ubijamy białka na sztywno .Do miski dajemy połowę serka mascarpone , oraz śmietanę , dodajemy cukier ,utartą skórkę z cytryny , a następnie dolewamy sok z cytryny . Za pomocą blendera lub miksera mieszamy wszystkie składniki . Ponownie dodajemy drugą połowę serka mascarpone i wszystko mieszamy za pomocą miksera . Następnie dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy za pomocą łyżki . Do trzech pucharków dajemy po tyle samo naszego uprzednio przygotowanego musu czyli tak aby nas mus był rozłożony na mniej niż 2/3 wysokości naszych pucharków . Natępnie wierzch naszego piętra posypujemy pokrojonym na kawałki ptasim mleczkiem . Myślę , że około 3 kostki ptasie mleczka do jednego pucharka na jedno piętro . Następnie znowu wykładamy naszą masę czyli mus cytrynowy do pucharków i to jest już nasze drugie i ostatnie piętro . Na wierzch dajemy znowu trzy pokrojone kostki ptasiego mleczka do każdego pucharka . Tak przygotowany mus cytrynowy wkładamy do lodówki na 1,5 godziny , aby dobrze się schłodził .
Mus idealny na upalne dni . Naprawdę jest bardzo ziiiimnyyyy ; )
olenka1010@o2.pl
Powodzenia dla wszystkich ;)
Moja kompozycja:)
Zmrożony jogurt naturalny, wymieszany ze schłodzonym naparem z latte+dodatkowa ilością cukru waniliowego, to do smaku-łączymy to razem; następnie na wierzch rzucamy zmrożone Ptasie Mleczko,pokrojone w talarki banana i truskaweczki i posypujemy pyszną startą czekoladą pełnomleczną Wedla :)
1 opakowanie ptasiego mleczka zamrozić w zamrażalniku.Wyłożyć na miseczkę i dodać pokrojoną w kostkę galaretkę.Na to bita śmietana i posypać na koniec kwaśnym cukrem i polać owocowym sosem.Pychotka.
Lody Truskawkowe przepis na wersję śmietanową. Truskawkowe lody śmietanowe. Prawdziwe lody we własnym domu. Kolejny bardzo prosty przepis na smaczny i sprawdzony deser na zimno. Musimy pamiętać o tym, iż domowe lody należy spożyć bezpośrednio po przygotowaniu – wtedy są najlepsze. Niestety nasze domowe zamrażarki chłodzą, a raczej mrożą na bardzo niska temp. i przechowywanie takich domowych lodów w zamrażarce sprawia, że stają się one bardzo twarde poprzez mocne ich zmrożenie. Inaczej to wygląda w zamrażarkach do lodów, gdzie ich temperatura mrożenia jest o wiele wyższa i nie mrożą tak mocno jak nasze domowe zamrażarki czy lodówki. Efekt jest taki, że domowe lody po wyjęciu z zamrażarki są bardzo twarde i musimy poczekać, aż się rozmrożą – ale niestety już ie będą miały takiej konsystencji jak takie świeże dopiero co zrobione. Domowe zamrażarki świetnie sprawdzają się przy lodach wodnych, sorbetach czy tez przy lodach na patyku – gdzie wymagane jest mocne mrożenia. Lody te możecie przygotować na 2 sposoby: z maszynka do lodów, jeżeli takową posiadacie, a jeżeli nie to całość przelewacie do plastikowego pojemnika z przykryciem i wstawiacie do zamrażarki mieszając masę lodową co 40 min. Mrozimy ok. 5-6 godz.mozna z cala pewnoscia dadac ptasie mleczko w obu smakach z wdla
Mrożona kawa z Ptasim Mleczkiem „Biało-Białe”:
2 łyżeczki dobrej kawy rozpuszczalnej
2 gałki lodów waniliowych/śmietankowych
7 kostek ptasiego mleczka lub jeszcze więcej więcej jeśli ktoś lubi słodkie :)
1 szklanka mleka
Kawę rozpuścić z 1/3 szklanki gorącej wody.Lody wyjać z zamrażarki około 10 min przed podaniem. Ptasie mleczko pokroić na mniejsze kawałki, zalać mlekiem i lekko podgrzać cały czas mieszając aż całkowicie się rozpuści. Wlać kawę i ostudzić. Zalać lody i wymieszać ręcznie lub mikserem do ich rozpuszczenia :D Voila!
Pomysł na zimny deser jest prosty i smaczny. Biorę 5 kostek Ptasiego Mleczka Ice śmietankowego, układam je na dnie pucharków do lodów. Garść truskawek miksuję z kilkoma malinami. Masą tą zalewam Ptasie mleczko.
Nakładam cztery gałki lodów o smaku truskawkowym, jagodowym, zabajone, miętowym. Dekoruję kołderką z bitej śmietany w sprayu. Posypuję wiórkami czekoladowymi i kokosowymi. Wkładam parasol do dekoracji i pyszny lodowy deser jest gotowy.
Ja robię bardzo prosty i smaczny deser:2 paczki galaretki o smaku arbuza,paczka ptasiego mleczka biało-białego,4 pucharki do lodów oraz liski mięty i bita śmietana do dekoracji.Galaretkę przygotować według przepisu,kiedy zacznie się ścinać wlać odrobinę do pucharków i wyłożyć kilka sztuk ptasiego mleczka według uznania potem zalać resztą galaretki.Wstawić do lodówki na godzinę.Podawać udekorowane bitą śmietaną lub w wersji tylko z listkiem mięty.Smacznego
Smażone lody z Patsiego Mleczka ICE :)
Żeby uzyskać upragniony efekt „ICE” najpierw rozpuszczam opakowanie Ptasiego Mleczka w rondelku wraz ze 100 ml śmietanki kremówki. Gdy uzyskuję płynną masę studzę ją i wkładam w okrągłe foremki (mogą być takie do muffinów). Władam co zamrażarki na 2-3 godzinki. Wyjmuję. Każdą kulkę (lub każdy inny kształt jaki Wam wyjdzie;) obtaczam w pokruszonych ulubionych ciasteczkach (herbatniki, kokosanki czy inne suche ciacha. Każdą kulkę następnie moczę w roztrzepanym jajku z cukrem (ilość jajek ma być adekwatna do tego, by nasze smażone lody z Ptasiego Mleczka obtoczyć, ilość cukru jest sprawą indywidualną – można również nie sypać go wcale, bo Ptasie Mleczko samo w sobie już jest słodziutkie!). Następnie powtarzam czynność z moczeniem naszych gałek w pokruszonym ciastku. Wyłożyć kulki na folię aluminiową i znów do zamrażalnika na 1-2 godziny. Po wyjęciu od razu wrzucamy kulki na rozgrzany do około 200 stopni głęboki olej i smażymy krótko – około minuty (aż skórka będzie rumiana). Podajemy natychmiast. Robiłam. Pychotka! Efekt „wow” murowany :D
Bajeczny deser z truskawkami
Składniki:
300 ml śmietanki 30%,
2 łyżki cukru pudru,
6 szt. ptasiego mleczka firmy WEDEL – ICE
150 g truskawek,
mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w ćwiartki. Ptasie mleczko drobno posiekać. Na dno pucharków nałożyć łyżkę ubitej kremówki, posypać ptasim mleczkiem i truskawkami. Przykryć kolejną warstwą śmietanki i truskawek. Na środek wyłożyć resztę kremówki, posypać posiekanym ptasim mleczkiem i udekorować truskawką oraz miętą.
Mrożący krew w żyłach , puszysty deserek ;)
SKŁADNIKI :
1 opakowanie ptasiego mleczka śmietankowego
1 litr mleka
0,5 kg świeżych truskawek
1 cały banan
kilka kostek lodu
2 kg uśmiechu, szczypta zainteresowania, odrobina chęci !
PRZYGOTOWANIE : Ptasie mleczko zmrozić, następnie po trochę wkładać do wielkiej miski gdzie znajduje się już reszta składników. Miksować aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli ktoś woli można posłodzić (ja wolę wersję bez cukru). Do dekoracji rurka i listek mięty. Tak przyrządzony deser dekorujemy jeszcze owocami , i wkładamy na 15 min do lodówki . Po wyciągnięciu można pić dowoli i się rozkoszować .
Taki deserek z Ptasim Mleczkiem ICE uwielbiam ja i uwielbia moja wspaniała rodzina , gdy widzą taki deserek od razu uśmiecha się od ucha do ucha i smutnawa mina ! A ja ? Z rozkoszą go przygotowuję i przy okazji „podbieram” ptasie mleczko z opakowania, to są już takie moje w kuchni myszkowania . A deser chłodzi latem wyśmienicie, a wygląda znakomicie ! Cudny, pyszny i pięknie pachnący, tyle orzeźwienia w sobie mający . Gdy tylko ten konkurs zobaczyłam, na ponowne tego deseru wczasy ruszyłam. Zaszyłam si w kuchni i go przygotowałam, i czasu na to nie marnowałam. I jeszcze nagrody w tym konkursie takie kuszące, a ręcznik – idealny, przez dziecko moje byłby noszące. Bo ono przepada za Ptasim Mleczkiem od E.WEDEL . Pozdrawiam
Trójkolorowy deser.
Kawałki schłodzonego i pociętego na pół ptasiego mleczka o smaku cytrynowym włożyć do pucharka. Całość zalać wiśniową galaretką. Następna warstwa to kolejne ptasie mleczko o smaku śmietankowym i zalać galaretką niebieską. Trzecia warstwa to kolejne kawałki ptasiego mleczka w ciemnej czekoladzie i zalać galaretką zieloną-agrestową.
Całość polać bitą śmietaną, posypać płatkami migdałów i orzechami włoskimi. Polać syropem o smaku karmelowym.
Moja propozycja to niby sernik na zimno z ptasim mleczkiem Ice od wedla:
spód blachy wykładamy herbatnikami lub biszkoptami. W 0,5 l wody rozpuszczamy 2 cytrynowe galaretki do tego będzie potrzebne 500g serka homogenizowanego, lub 500 g jogurtu gęstego lub 0,5 l śmietany kremówki. Gdy galaretka zacznie tężeć miksujemy serek, jogurt lub smietanę(ubijamy na sztywno)dodajemy do tego tężejącą galaretkę, miksujemy chwile i na blachę. Na to układamy delikatnie wciskając ptasie mleczko. Na ptasie mleczko przygotowujemy drugą leguminę w taki sam sposób jak pierwszą. Niekoniecznie te dwie warstwy muszą mieć ten sam skład tzn. na dole można zmieszać jogurt z galaretką a na górze śmietanę.Smak galaretek wg uznania. Górę – 2 warstwę zalewamy tężejąca galaretką, również 2 galaretki w 0,5 l wody. Smacznego. Oczywiście ciasto wymaga schłodzenia.
Ja wymyslilam sobie taki skromny fajny przepis na kawke mrozona a oto przepis:
2łyżeczki kawy rozpuszczalnej
200ml przygotowanej wystudzonej wody
200ml zimnego mleka
4kostki ptasiego mleczka bialo-biale ice zamrożonego
Cukier jak ktoś slodzi
Bita śmietana w sprayu
Wykonanie:
Kawę zalać woda,pożądanie wymieszać dodać cukier,wlać mleko ponownie wymieszać wrzucić kostki ptasiego mleczka i na wierzch nalozyc bita smietane.
Pychota
Składniki :
2 – żółte galaretki + 2 szklanki wody
4 – czerwone galaretki + 4 szklanki wody
8 – serków Danio po 150 gram
8 – łyżek cukru pudru
2 – łyżki żelatyny + 0,5 szklanki wody
2 – zielone galaretki + 2 szklanki wody
jedno – Ptasie mleczko
2 żółte galaretki rozpuścić 2 szklankach wrzątku i przelać do płaskiego naczynia lub do keksówki. kiedy się zsiądzie pokroić na pasy.
formę tortownicę kwadratową schłodzić w zamrażarce.
2 czerwone galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody, schłodzić. tężejącą wylać do formy.
4 serki danio po 150 gram wymieszać z 4 łyżkami cukru pudru.
2 łyżki żelatyny rozpuścić w 0,5 szklanki wrzątku i po wystudzeniu połączyć z serkiem.
na serkach rozłożyłam ptasie mleczko w rzędach
wylać na czerwoną galaretkę.
Potem wylać 2 zielone galaretki rozpuszczone w 2 szklankach wrzątku i schłodzone.
Znów zrobiłam masę z 4 serków Danio waniliowych tak jak wyżej i wylałam na zieloną galaretkę
Rozłożyłam ptasie mleczko i paski z galaretki żółtej w/w.
Zalałam całość czerwoną galaretką wykonaną z 2 galaretek rozpuszczonych w 2 szklankach wrzątku.
biało-białe tiramisu
Składniki:
biało-białe Ptasie Mleczko ICE od Wedla – 1 pięterko (zamrożone)
500 g serka mascarpone
500 g biszkoptów
50 g cukru pudru
2 jajka
150 ml słodkiego białego wina
50 ml mleka
płatki migdałowe
biała czekolada
Oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy zamrożone Ptasie Mleczko i miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę, którą następnie łączymy z serkiem mascarpone.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z resztą masy.
W osobnej misce mieszamy wino z mlekiem. W tej mieszance moczymy biszkopty, które następnie układamy w pucharkach lub na blaszcze, wedle uznania. Biszkopty posypujemy płatkami migdałowymi a na wierzch wykładamy masę. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę kremu posypujemy migdałami i startą białą czekoladą.
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Moją propozycją jest Sernik z ptasim mleczkiem Biało-białym Ice
Składniki:
-pół litra kremówki 30%
-80 dkg twarogu
-3/4 szklanki cukru
-2 łyżeczki esencji waniliowa lub cukier waniliowy
-sok z 1 cytryny
-skórka z 2 cytryn
-8 łyżeczek żelatyny
-markizy ze waniliowym nadzieniem
-ptasie mleczko Biało-białe ICE
-2 czerwone galaretki
-maliny
Sposób Wykonania:
Twaróg utrzeć z cukrem, esencją waniliową, skórkami i sokiem z cytryny. Żelatynę skropić zimną wodą, żeby napęczniała. Następnie wymieszać ją z pół szklanki wrzącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Ubić kremówkę na sztywną bitą śmietanę. Wciąż płynną żelatynę połączyć z 1 szklanką masy serowej. Miksując resztę masy serowej, dodawać szybko szklankę masy z żelatyną. Delikatnie mieszając połączyć masę serową z bitą śmietaną. Na dnie naczynia (wielkość: 18 x 28 cm; wysokość ścianki: 9 cm) wyłożyć markizy. Wylać na nią połowę masy serowej. Wyłożyć na niej ptasie mleczko i zalej pozostałą połową masy. Odstawić do zastygnięcia. W międzyczasie przygotować galaretkę (według instrukcji na opakowaniu). Wyłożyć na serniku maliny i zalej je tężejącą galaretką. Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Tort lodowy z ptasim mleczkiem
Składniki:
400 g owoców świeżych lub mrożonych ( owoce lata, mieszanka: wiśnie, maliny, jeżyny, porzeczki,truskawki itp.) + 1 łyżka cukru
1,5 puszki mleka skondensowanego słodzonego (1 puszka o wadze 400 g), schłodzonego
450 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
1 opakowanie Patsiego Mleczka ICE
Przygotowanie:
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć folią spożywczą, na sam spód ułożyć ptasie mleczko.
Najpierw przygotowujemy sos owocowy. Owoce należy umieścić w garnuszku, zasypać cukrem, postawić na palniku. Zagotować i gotować przez chwilę, do momentu puszczenia przez owoce soku. Następnie zmiksować blenderem. Schłodzić do temperatury lodówkowej.
Do misy miksera przelać mleko skondensowane słodzone i śmietanę kremówkę. Ubić, trzepaczkami do ubijania piany z białek, do momentu otrzymania gęstego kremu
Otrzymaną masę dzielimy na dwie części, jedną trochę mniejszą od drugiej. Do mniejszej części dodajemy schłodzony sos owocowy, miksujemy do połączenia. Przekładamy do tortownicy,układamy na wcześniej ułożone ptasie mleczka, wyrównujemy. Na wierzch wykładamy biały krem, i znowu wyrównujemy. Zamrażamy.
Tort jest gotowy po minimum 9 godzinach mrożenia. Najlepiej zostawić w zamrażarce na całą noc.
Smacznego;)
Pierwszą moją myślą na wykorzystanie nowych, orzeźwiających pianek od Wedla to moje ukochane lody truskawkowe w wersji light na jogurcie. Taka niespodzianka w środku mroźnego loda to prawdziwy bajer ;)
Truskawkowe lody na patyku z piankami Wedla w białej czekoladzie
Składniki:
450 ml gęstego jogurtu naturalnego (np. greckiego)
1 1/2 szklanki truskawek
2 łyżki cukru pudru (można dać mniej lub więcej według gustu)
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1/4 opakowania ptasiego mleczka cytrynowego z nutą mięty
Polewa:
50 g białej czekolady
Jogurt miksujemy z truskawkami, cukrem i cukrem z wanilią. Wlewamy do pojemników do lodów na patyku lub do kubeczków np. po małych serkach. Wtykamy po 3-4 ptasie mleczka Wedla. Wkładamy patyczki i wstawiamy do zamrażalki na kilka godzin. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy i przelewamy do szprycy lub zwykłego woreczka (strunowego) w którego rogu robimy małą dziurkę. Zamrożone lody wyjmujemy z zamrażalki, pojemniczki zanurzamy na chwilę w ciepłej wodzie (lody będzie można lepiej wyjąć). Na każdym lodzie robimy wzór z rozpuszczonej czekolady. Może być to kratka, esy-floresy lub dowolne zdobienia. Lody układamy na talerz i ponownie na chwilę chowamy do zamrażalki, aby czekolada stwardniała.
Smacznego!
Moją propozycją są lody truskawkowe z kawałkami ptasiego mleczka.
Oczywiście lody mogą być w każdym smaku- przecież ma nam smakować, więc róbmy to co lubimy.
W pierwszym etapie przygotowujemy domowe lody truskawkowe:
Do domowych lodów truskawkowych potrzebujemy 25 dag truskawek, 3 jajka, 20 dag cukru i 2 szklanki śmietany kremówki. Truskawki do lodów możemy przygotować na dwa sposoby: zmiksować je lub przetrzeć przez sitko, albo pokroić na połówki, podsmażyć krótko na maśle i ostudzić.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy połowę cukru i ubijamy jeszcze chwilę. W osobnym naczyniu ucieramy żółtka z resztą cukru do białości (na kogel-mogel). W trzeciej misce ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę.
Teraz mieszamy delikatnie wszystkie składniki (białka, kogel-mogel oraz ubitą kremówkę) z przygotowanymi wcześniej truskawkami.
Teraz kroimy Ptasie Mleczko na ćwiartki i mieszamy ze robionymi lodami. Całość przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika lub zamrażarki na 10-12 godzin.
Wyjmujemy 10 min. przed podaniem, a gdy lody lekko zmiękną, wyjmujemy je łyżką do lodów i przekładamy do pucharków. Dekorujemy świeżymi owocami, sosem truskawkowym, bitą śmietaną, listkami mięty, itp.
Moja propozycja to lody miętowe z musem z białej czekolady i posypką z zamrożonych Ptasich Mleczek ICE cytrynowych:
Lody Miętowe
składniki:
300 ml śmietany 30%
100g cukru pudru
jajko
1 łyżeczka ekstraktu miętowego
Wykonanie
1. Śmietankę zmiksować z większością cukru pudru (zostawić ok. 2 łyżek).
2. Jajko zmiksować z 2 łyżkami stołowymi cukru pudru, aż do uzyskania jasno żółtej piany
3. Jajko z cukrem pudrem wlać do bitej śmietany, dodać ekstrakt z mięty. Zmiksować
4. Przelać do pojemnika. Wstawić do zamrażalnika na co najmniej 12 godzin.
Mus czekoladowy
Składniki:
3 tabliczki białej czekolady
3 jajka
55g cukru (4,5 łyżki)
1 łyżka kakao
300ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
1. Czekoladę połamać na drobne kawałki i włożyć do metalowej miski lub garnuszka, postawić na większym garnuszku z lekko szemrzącą wodą. Rozpuścić czekoladę co jakiś czas mieszając. Rozpuszczoną czekoladę odstawić do przestudzenia.
2. Jajka i cukier miksować na wysokich obrotach przez ok. 5 minut. Po tym czasie powoli dodawać rozpuszczoną czekoladę i kakao. Miksować aż masa stanie się jednolita.
3. W osobnej misce ubić śmietankę. Metalową łyżką delikatnie wmieszać bitą śmietanę do mieszanki czekoladowej, starając się nie zniszczyć delikatnej struktury piany.
4. Mus wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Ptasie mleczko pokruszyć i dobrze zmrozić na miseczce.
Lody włożyć do pucharka, dodać kilka łyżek musu czekoladowego, posypać pokruszonym, lododwatym Ptasim Mleczkiem ICE cytrynowym, udekorować listkiem mięty. Orzeźwienie gwarantowane.
Cytrynowy sernik na zimno
Składniki
– opakowanie ptasiego mleczka ice biało-cytrynowego
– opakowanie biszkoptów
– 250 ml kremówki
– 5 serków Danio o smaku waniliowym (150 g jeden)
– 4 łyżki cukru pudru
– opakowanie żelatyny
– galaretka cytrynowa
– starta skórka z cytryny
Na spód tortownicy układamy biszkopty.
Żelatynę rozrabiany z ciepłą woda, studzimy.
Kremówkę ubijamy na sztywno , pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Kolejno – po jednym dodajemy serki Danio , cały czas miksując. Na samym końcu wlewamy żelatynę – miksujemy na wysokich obrotach.
Wlewamy masę sernikowa na biszkopty, odstawiamy do lodówki.
W między czasie rozrabiamy galaretkę.
Gdy masa serowa już nieco stężeje układamy na niej ptasie mleczko ice cytrynowe, posypujemy delikatnie starta skórką z cytryny i zalewamy galaretką (również lekko już stężałą).
Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Smacznego :):)
Galaretka z ptasim mleczkiem.
Ptasie mleczko „rozrzucamy” gesto na foremce, delikatnie podsypujemy rodzynkami.
Nastepnie zalewamy uprzednio przygotowana i schlodzona galaretka.
Galaretka w momencie wylewania powinna byc w trakcie schladzania, tzn. musi juz gestniec, ale jeszcze byc plynna.
Tak przygotowany deser chowamy do lodowki w celu utrwalenia.
Nastepnie przykrywamy warstwa bitej, slodkiej smietany.
Tak przygotowany bardzo prosty deser bedzie atrakcyjny wizualnie – ptasie mleczko w galaretce zatopione w roznych pozach. Do tego smietana, ktora znakomicie skomponuje sie smakowo z caloscia.
Mozna przygotowac wersje bogatsza „na kwasno”. Jesli wybieramy do calosci ptasie mleczko cytrynowe, galaretke warto udekorowac krazkami cytryny oraz listkami miety – zgodnie z wedlowskim smakiem. Do tego idealnie skomponuje sie galaretka o smaku cytrynowym, lub przeciwnie – dla przelamania nieco schematu – o smaku agrestowym.
Calosc nieodmiennie przykrywa skladnik lasuchow, czyli bita smietana.
Polecam :)
Bartlomiej
Ja jestem mało odkrywcza ale u mnie najlepiej smakują sorbety domowe;)mniam
Wystarczy:
1kg bananów
1kg truskawek/malin/jeżyn
ok 7 kiwi
dodatkowo:
mięta do dekoracji
cukier w razie potrzeby do smaku.
Wykonanie:Ptasie mleczko biało-cytrynowe ICE mrozimy połowę kostki w całości,połowę kruszymy.Owoce myjemy/obieramy.Oddzielnie miksujemy,w razie potrzeby truskawki można dosłodzić. Musy wkładamy do zamrażalki i mrozimy do uzyskania lodów od czasu do czasu mieszając.Do pucharków nakładamy gałki lodów a pomiędzy kulki wkładamy ptasie mleczko.Górę sorbetu dekorujemy miętą oraz ptasim mleczkiem całym oraz pokruszonym.
Smacznego ;)
Na samą myśl o zimnym deserze ciarki mnie przechodzą … bo chwile błogiej rozkoszy w mgnieniu oka nadchodzą . Sama myśl o Ptasim Mleczku Ice w zimnym deserze , jest emocjonalna jak szybka jazda na rowerze . A więc już śpieszę powiedzieć jaki zimny deserek dziś przygotowałam, a później wraz z rodziną jakim się rozkoszowałam .
Kisiel o smaku jabłkowym więc przygotowałam
i właśnie nim ptasie mleczko dobrze zalałam.
Do lodówki dla ochłody więc szybko wstawiłam,
a w między czasie coś jeszcze go tego zrobiłam.
Wzięłam banana, truskawki i miętę skroiłam ,
to jakieś 15 minutek wraz z córcią robiłam.
I gdy galaretkę zimną już z lodówki wyjęłam
to dekorowaniem się szybciutko zajęłam.
Galaretkę polałam czekoladą i na niej ułożyłam
owoce dokładnie, w śmieszne postacie złożyłam.
I razem z rodziną ochłodę mieliśmy smaczną i chłodzącą
krew w żyłach, i miłość w sercu budzącą !
A ja polecam czekoladowy tort lodowy z chłodzącą niespodzianką.
Potrzebujemy:
– warstwa z ciemniej czekolady:
1 jajko
2 łyżeczki wody
100 g czekolady gorzkiej
150 ml śmietany kremówki 36%
– warstwa z mlecznej czekolady:
1 jajko
2 łyżeczki wody
100 g czekolady mlecznej
150 ml śmietany kremówki 36%
– warstwa z białej czekolady:
1 jajko
2 łyżeczki wody
100 g czekolady białej
150 ml śmietany kremówki 36%
– beza:
3 białka
szczypta soli
100 g cukru pudru
Warstwa z ciemnej czekolady: jajko ubić z dwiema łyżkami wody nad naczyniem z gorącą wodą. Dodać rozpuszczoną gorzką czekoladę i wymieszać. Do przestudzonej masy dodać ubitą śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszać. Masę przelać do okrągłej miski, dodać 1/3 opakowania śmietankowego Ptasiego Mleczka Ice z nutą chłodzącą w białej czekoladzie i wstawić na około 30 minut do zamrażarki. Na zamrożoną warstwę z ciemnej czekolady wylać przygotowaną w identyczny sposób warstwę z mlecznej a potem białej czekolady. Do każdej z mas dodać po 1/3 opakowania śmietankowego Ptasiego Mleczka Ice z nutą chłodzącą w białej czekoladzie. Przygotowane lody włożyć do zamrażarki na około 4 h. Zamrożone lody wyjąć z formy na paterę i udekorować gęstą i kremową bezą. Bezę opalić na brązowo przy pomocy specjalnego palnika. Polać roztopioną czekoladą lub domowym sosem czekoladowym.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:)
Aneta
aneta.majchrzak@wp.pl