Zapraszam Was serdecznie do udziału w konkursie. Nagrodą są dwa zestawy różnego rodzaju makaronów Lubella.
Konkursowym zadaniem jest stworzenie przepisu na danie z makaronem, które da się szybko przygotować. Najlepiej na jednej patelni.
Przepisy możecie zgłaszać przez tydzień (do 2 lipca do godz. 23:59) w komentarzach pod tym wpisem. Ze wszystkich zgłoszonych dań wybiorę dwa proste, szybkie przepisy, które zachęcą mnie do ich wypróbowania :)
W skład nagrody wchodzą makarony Lubella:
– wstążki
– kokardki
– świderki
– gniazda
– pełne ziarno penne
– pełne ziarno spaghetti
– trzy kolory penne
– inspiracje pappardelle
– inspiracje lasagne
– domowa jajeczna ryż
– szybko z patelni 3 rodzaje
oraz dodatkowo paluszki Lubella:
– paluszki natures z solą
– paluszki małe z sezamem
65 komentarzy
Składniki:
– 2 puszki tuńczyka w kawałkach, odsączonego z zalewy,
– główka brokuła,
– 2 puszki krojonych pomidorów,
– 400 g makaronu ugotowanego al dente (u mnie penne),
– 100 g startego cheddara,
– 300 ml gęstego jogurtu,
– 1 cebula,
– 2 ząbki czosnku,
– sól, pieprz
Brokuła dzielimy na różyczki. Obgotowujemy przez 5-7 minut w osolonej wodzie.
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy ze zmiażdżonym czosnkiem na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy tuńczyka, zalewamy pomidorami z puszki, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez 5-7 minut.
Wszystkie składniki (brokuła, makaron i sos z tuńczykiem) mieszamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Na wierzch wylewamy wymieszany z serem jogurt.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-30 minut.
pozdrawiam
Magda
Składniki:
1 op makaronu penne
250 ml śmietany kremówki
250 ml śmietany 18%
1/2 kg filetów z piersi kurczaka
1/2 kg grzybów leśnych [najlepiej podgrzybki lub prawdziwki] przyprawy
pieprz
sól
przyprawa do zup w płynie
2 kostki grzybowe
do posypania ok 30 deko dowolnego startego żółtego sera
odrobinę drobno pokrojonej zielonej pietruszki
1. Pokroić w drobna kostkę pierś kurczaka i podsmażyć na oleju lub oliwie z oliwek, najlepiej na dużej, głębokiej patelni. Następnie dodać oczyszczone i pokrojone w plastry grzyby. Smażyć razem przez ok 10 min. Całość zalać obiema śmietanami, dokładnie wymieszać, wrzucić kostki grzybowe i inne przyprawy do smaku, zmniejszyć ogień i dusić [od czasu do czasu mieszając] przez ok 25 min.
2. Ugotować penne na pół miękko.
3. Nakładać makaron na talerze, polać sosem, posypać startym serem, udekorować drobno pokrojoną zieloną pietruszką.
W dużych marketach są grzyby leśne mrożone. Ja mrożę sama, a dodatkowo wierzch posypuję tartym parmezanem.
Penne z kurczakiem i sosem pieczeniowym:
1 opakowanie makaronu penne Lubella
1/2 kg. filetu z kurczaka
1 opakowanie sosu pieczeniowego jasnego
sól, pieprz, jarzynka
Makaron gotujemy według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Filet dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i jarzynką. Smażymy na złoty kolor. Sos przygotowujemy według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Makaron wykładamy na talerz, kładziemy kurczaka i polewamy sosem. Smacznego!
Proponuję babciny, ekspresowy makaron ze smażonymi wiśniami:
1 kg wiśni, po wydrylowaniu
150- 200 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
sok z połowy cytryny
opcjonalnie: około pół szklanki śmietany 12 %
ugotowany makaron (polecam duże kokardki)
Wiśnie zasypać cukrem i cukrem waniliowym, wymieszać, ustawić na palniku. Smażyć 15- 25 minut, aż woda z owoców częściowo wyparuje, dodać sok z cytryny.
Na talerz nałożyć makaron, polać sosem wiśniowym, podawać na gorąco lub zimno z kleksem śmietany.
Zdrowa sałatka makaronowa (razowym) z suszonymi pomidorami, łososiem i płatkami migdałowymi
Składniki:
50 g makaronu pełnoziarnistego świderki
100 g łososia
2 suszone pomidory
świeże liście bazylii
pomidorki cherry
łyżka płatków migdałowych
sól, pieprz
Kluski świderki gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente ( około 8-9 minut), po ugotowaniu płuczemy zimną wodą, aby usunąć zbędną skrobię.
Z łososia zdejmujemy skórę, kroimy w kostkę i doprawiamy solą. Smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron kostki na rozgrzanej patelni, mają być chrupiące.
Kroimy pomidory, bazylię i suszone pomidory. Wszystkie składniki mieszamy, można doprawić solą, ale u mnie nie było potrzeby (sól w pomidorach suszonych, sól podczas gotowania makaronu, łosoś posypany solą daje wystarczający efekt . Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni i posypujemy sałatkę :))
Wartość kaloryczna jednej porcji: 192 kcal
Białko: 16 g
Tłuszcze: 5,2 g
Węglowodany: 20 g
LINK do mojego przepisu na blogu :)
http://feeleat.blogspot.com/search/label/makarony
Makaron z łososiem i szpinakiem
Składniki:
– paczka makaronu penne
– mała śmietana 18%
– 100g świeżego łososia
– paczka mrożonego szpinaku
– 4 ząbki czosnku
– przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
Przygotowanie:
1. Gotujemy makaron
2. Obsmażamy pokrojony w kostkę czosnek.
3. Na patelnię dorzucamy pokrojonego na kawałki łososia, smażymy.
4. Gdy ryba zmieni kolor wrzucamy trochę rozmrożony szpinak i czekamy aż szpinak całkowicie się rozgotuje mieszając co jakiś czas.
5. Gdy szpinak się ugotuje wlewamy śmietanę i mieszamy.
6. Dodajemy przyprawy do smaku.
7. Zalewamy makaron zawartością patelni i mieszkamy tak, aby szpinak obkleił całe rurki.
bon appétit
Spaghetti z wędzonym łososiem (ekspresowe danie:) )
100-150g wędzonego łososia
125ml śmietanki kremówki
125ml mleka
łyżka masła
makaron spaghetti 200g
sól, pieprz
pietruszka
Makaron gotujemy al-dente i odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło, wlewamy śmietankę i mleko, chwilę gotujemy aż płyn nieco się zagęści. Dodajemy pokrojonego tuńczyka, całość mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.
Następnie dodajemy garść natki pietruszki oraz spaghetti.
Wszystko razem mieszamy i gotowe:)
Smacznego:)
Mój przepis na szybkie danie z makaronem w roli głównej.
Składniki mniej więcej na 2 porcje:
– 1/2 opakowania makaronu pełne ziarno spaghetti
– 3-4 ząbki czosnku
– pomidory suszone w oliwie (ilość w zależności od upodobań, ja daję ok. 1/3 słoiczka)
– 1 kulka sera mozzarella
– rukola
– oliwa z pomidorów
– sól
– pieprz świeżo mielony
Wykonanie:
1.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.
2.Pod koniec gotowania makaronu rozgrzewamy patelnię z 1 łyżką oliwy z pomidorów. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Wrzucamy na patelnię, pilnując aby się nie przypalił (ok. 2-3 minuty).
3.Pomidory suszone kroimy, dodajemy na patelnię. Cały czas mieszamy aby nic się nie przypaliło. Pomidory mają się tylko podgrzać.
4.Ugotowany makaron przekładamy na patelnię. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę. Wszystko dokładnie mieszkamy, ser powinien się lekko roztopić.
5.Na koniec posypujemy posiekaną rukolą.
Smacznego :)
Najszybsza najsmaczniejsza Sałatka z makaronem
bardzo sycące danie
– pół opakowania (lub jak kto woli całe) makaronu penne
– 1 duży zielony surowy ogórek
– 1 puszka kukurydzy konserwowej
– 1 op. małego jogurtu naturalnego
– 1 łyżka czubata majonezu
– sól, i pieprz
i tak naprawdę wystarczy ugotować tylko makaron al dente, i obrać i pokroić ogórka w kostkę, wszystko inne połączyć ze sobą, doprawić do smaku. i gotowe.
dwie małe uwagi:
– solić sałatkę mniej – gdyż makaron należy ugotować w słonej wodzie
– jeśli chcemy bardziej sycącą sałatkę możemy skroić do niej szynkę i żółty ser w kostkę.
Smacznego!
Makaron z krewetkami
Składniki:
1 opakowanie makaronu tagliatelle pełnoziarnistego
300 g mrożonych krewetek tygrysich
1 puszka pomidorów
1 mozzarella
2 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
oliwa
sól, pieprz
W garnku gotujemy makaron al dente. Krewetki rozmrażamy i wysuszamy na papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojony czosnek. Wrzucamy pomidory z puszki, dodajemy sól, pieprz i dusimy przez 3 minuty. Następnie dodajemy do sosu krewetki i dusimy kolejne 5 minut. W między czasie odcedzamy makaron. Do sosu wrzucamy pokrojoną mozzarellę oraz natkę pietruszki. Mieszamy delikatnie, następnie łączymy z makaronem.
Smacznego!
zupa owocowa na sezonowych owocach.
opakowanie makaronu świederki/kokardki/penne
1 łyżka budyniu śmietankowego
0,5 kg truskawek
1l wody
cukier do smaku
szczypta cynamonu
– należy ugotować porcję makaronu (w osolonej wodzie)
– w drugim garnku ugotować na wodzie truskawki cukrem i cynamonem
– do garnka z „kopotem” dodać jedną łyżkę budyniu śmietankowego
– gotować 5 min
– podawać z makaronem
Makaron z najprostszym śmietanowo-serowym sosem Alfredo :).
2 łyżki masła
150-200 ml śmietanki 30%
starty ser parmezan lub grana padano (ilość dowolna, najlepiej ok. 80-90 g)
sól, pieprz
*natka pietruszki
Masło i śmietankę umieścić w garnku (najlepiej o grubym dnie), podgrzewać, mieszając i doprowadzić do wrzenia. Chwilę gotować na małym ogniu, aż śmietanka trochę zgęstnieje. Dorzucić ser, wymieszać, by składniki się połączyły, doprawić solą i pieprzem.
Do garnka wrzucić odcedzony makaron (najlepiej fettucine albo linguine), wymieszać z sosem. Rozłożyć na talerze, posypać natką pietruszki, podawać od razu, bo sos szybko zmienia konsystencję.
Pychota.
Najprostrzy, najszybszy i najpyszniejszy przepis na Penne z pomidorami i mozarellą.
Składniki:
– opakowanie makaronu Penne Lubella
– puszka pomidorow (mogą być świeże pomidory, obrane ze skórki)
– 1 duża cebula
– 3-4 ząbki czosnku
– pół kulki białej mozarelli z zalewy (lub więcej – jak kto lubi)
– łyżka przecieru pomidorowego
– liście świeżej bazylii, oregano (można zastąpić suszonymi)
– suszone zioła prowansalskie
– pół łyżeczki papryki słodkiej
– sól pieprz do smaku
– pół łyżeczki cukru
– olej rzepakowy
– pół szklanki wody
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al-dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzamy w międzyczasie kiedy przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulkę, cały czas mieszamy, aż się lekko zarumieni, posypujemy lekko solą (ma wtedy taki słodkawy pyszny smak), rozgniecione ząbki czosnku wrzucamy do cebulki i mieszamy. Następnie od razu wrzucamy rozdrobnione pomidory, mieszamy. Do szklanki wlewamy 100 ml wody i łączymy z łyżką koncentratu pomidorowego. Wlewamy zawartość szklanki na patelnię. Woda wyparuje i pod koniec uzyskamy idealnej konsystencji sosik do makaronu. Następnie posypujemy pieprzem, wrzucamy zioła suszone prowansalskie i paprykę słodką oraz trochę soli i cukru. Jeśli mamy bazylię i oregano tylko suszone to również wrzucamy po łyżce. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut, aż woda się zredukuje i sos nie będzie rzadki. Na koniec dodajemy soli jeśli wcześniej dodaliśmy zbyt mało oraz wrzucamy świeże zioła i pokrojoną w paski mozarellę. Następnie wrzucamy ugotowany wilgotny jeszcze makaron i łączymy całość aż będzie widać ciągnącą się rozpuszczoną mozarellę – wtedy zdejmujemy z ognia nakładamy na talerze i posypujemy jeszcze świeżą bazylią
Makaron zapiekany z cukinią i kurczakiem
10 dkg makaron spaghetti,
1 szt cukinia,
1 szt papryka czerwona,
1 szt cebula,
2 szt pierś z kurczaka,
10 szt pomidory koktajlowe czerwone,
do smaku przyprawa do kurczaka ,
do smaku sól pieprz,
1 szt sos sałatkowy włoski z bazylią
Zapiekanka z cukinią 3 – PRZYGOTOWANIE:
Paprykę oczyścić pokroić w paski,cukinię pokroić w półplasterki,pomidorki koktajlowe w ćwiartki i cebulę w półplasterki. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego.Sos włoski przygotować wg przepisu na opakowaniu , dodać do warzyw i wymieszać.Naczynie włożyć na pół godziny do piekarnika nagrzanego na 180 st.W tym czasie pierś z kurczaka pokroić w kostkę dodać przyprawę do kurczaka , sól i pieprz do smaku. Podpiec na oleju.Makaron ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Naczynie wyjąć z pieca ,do warzyw dodać kawałki kurczaka oraz ugotowany i pokrojony na mniejsze kawałki makaron.Wymieszać i włożyć jeszcze na 15 min do piekarnika.
To ja proponuje moje danie: Dla smakosza pomidora. Przepis i zdjęcie tutaj: http://kuchenneatelier.blogspot.com/2013/06/dla-smakosza-pomidora.html#more
Tajska sałatka makaronowa:
Składniki:
1. 1 x marchewka;
2. 1 x cukinia;
3. 1 x duża cebula;
4. 1 x garść grzybów mun;
5. 1 x mała pierś z kurczaka lub 30-40 dkg. polędwiczki wieprzowej;
6. 1 x łyżka sosu sojowego;
7. 1 x szczypta kolendry;
8. odrobina startego imbiru;
9. 1 x makaron chiński ryżowy;
10. sól, pieprz, pół łyżeczki cukru;
Skłądniki pokroić według gustu, całość podsmażyć w woku lub głębokiej patelni. Połączyć z ugotowanym makaronem. Doprawić do smaku.
Sałatka smakuje bosko na zimno ale może być także fajnym i lekkim daniem podanym na gorąco.
Smacznego :)
ps. Pod tym linkiem można zobaczyć sałatkę na focie:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=453741428028902&set=pb.415371195199259.-2207520000.1372164952.&type=3&theater
Polecam makaron tagliatelle z Sosem szpinakowo-śmietanowy z kurczakiem,
Sos jest błyskawiczny, bo wykonuje się go w przeciągu ok. 15-20 minut. W trakcie gdy robimy sos, gotujemy makaron al dente. Luzujemy z kości 1 udziec kurczaka, ściągamy skórę, kroimy w kostkę kurczaka , podsmażamy go na patelni na rozgrzanej 1 łyżce oleju rzepakowego. Dodajemy do podsmażonego mięsa z kurczaka 10 małych kostek mrożonego szpinaku, dusimy, aż szpinak zmięknie, dodajemy 100 ml śmietany 36 % i chwilę dusimy, aż szpinak ze śmietaną się połączą.
Całość doprawiamy solą, ziołami prowansalskim i pieprzem, najlepiej białym. Do sosu przekładamy ugotowany np. zielony makaron tagliatelle (zielony gdyż jest z dodatkiem szpinaku) mieszamy, aż sos przyklei się do makaronu.
Makaron ze szpinakiem w sosie serowym
– makaron penne
– 0,5 kg świeżego szpinaku
– ok. 30 g chudego twarogu
– 1 łyżka serka topionego
– 12-13 łyżek mleka
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka oliwy
– sól do smaku
Makaron ugotować al dente (8 minut). Podczas jego gotowania przygotować sos szpinakowy. Przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć przez chwilkę na oliwie, dodać do niego szpinak, a po chwili mleko z serami. Sos dusić na małym ogniu do momentu roztopienia się obu serów doprawiając go w między czasie solą. Ugotowany makaron dodać do sosu i dokładnie wymieszać. Obiad gotowy zaledwie w 15 minut
Proste, błyskawiczne i przepyszne!
Potrzebne są:
-makaron spaghetti
-2 fileciki anchois
-5 ząbków czosnku
-papryczka chilli
-kilka łyżek oliwy z oliwek
-starty parmezan
Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekane drobno fileciki anchois, chilli i czosnek. Chwilę podsmażać, aż czosnek się zeszkli. Dodać makaron, wymieszać, przełożyć na talerz i posypać startym serem.
SMACZNEGO
Szybki makaron z sosem.
Składniki:
-1 biała cebula
-2 małe cukinie
-200 g ulubionego makaronu – mój to łazanki :)
-kilka plastrów szynki lub innej wędliny,
-kartonik przecieru pomidorowego,
-puszka pomidorów bez skóry krojonych w kostkę,
-świeże zioła, czosnek, sól, śmietana – do smaku.
na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju wrzucić cebulę z czosnkiem oraz szynkę pokrojoną w paseczki, po zeszkleniu cebuli dodać cukinię pokrojoną w półplasterki i zioła, posolić. Przesmażyć i przykryć zmniejszając ogień. Po 10 minutach wlać do warzyw przecier i wrzucić pomidory z puszki oraz wsypać makaron. Dokładnie wymieszać i przykryć na kolejne 10 minut. Dodać łyżkę śmietany i podawać z ogórkiem małosolnym:)
Składniki:
– 200g makaronu (np. kolanka),
– 200g boczku,
– 100g sera,
– 1 cebula,
– 1 jajko,
– sól, pieprz do smaku,
– kilka listków bazylii
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Boczek pokroić na kawałeczki i podsmazyć na patelni. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do boczku i podsmażać razem. Ser zetrzeć na tarce, odstawić. Makaron odcedzić i dodać do boczku i cebuli. Można dodać posiekaną bazylię, przyprawić solą i pieprzem. Wbić jedno jajko i wymieszać. Posypać startym serem, podgrzewąć domomentu aż ser się rozpuści, od czasu do czasu mieszać. Podawać od razu, udekorowac listkami bazylii.
a tutaj zdjęcie:
http://3.bp.blogspot.com/-COqrR-IXRrc/Ubml9psnyhI/AAAAAAAAA8w/bf5hLuYrwds/s1600/20130612_092347.jpg
Moje ostatnie eksperymenty z makaronem to połączenie truskawki, pesto i cukini :)
Składniki (1 osoba):
2 garstki makaronu kokardki
1/2 małej cukinii
ząbek czosnku
2 łyżki bazyliowego pesto
odrobina truskawek
oregano
sól
pieprz
oliwa z oliwek
Gotujemy makaron al dente. W między czasie kroimy cukinie na plasterki, a następnie przekrawamy je na pół. Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy wyciśnięty czosnek. Następnie dorzucamy cukinie, przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Truskawki kroimy na plasterki.
Kiedy makaron jest gotowy odcedzamy go, następnie z powrotem dajemy do garnka i mieszamy z pesto. Tak przygotowany wykładamy na talerz. Na wierzchu układamy cukinię i truskawki. Całość możemy delikatnie skropić oliwą.
Sałatka makaronowa na słodko
Tak przygotowany makaron może być pysznym deserem.
Składniki
– 15 dkg drobnego makaronu np. gwiazdka;
– kilka dojrzałych truskawek;
– kilka kostek czekolady – użyłam białej z orzechami.
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do miseczki. Truskawki umyć, wysuszyć i pokroić na ćwiartki. Czekoladę pokruszyć. Wszystkie składniki połączyć i delikatnie wymieszać.
http://magielkuchenny.pl/salatka-makaronowa-na-slodko,pid,117.html
Pappardelle z kurczakiem i szpinakiem
Składniki
– pół opakowania makaronu pappardelle;
– 1 pierś z kurczaka;
– 200 g liści szpinaku;
– 1 duży pomidor;
– 5 łyżek oliwy;
– 1 duży ząbek czosnku;
– duża łyżka posiekanej natki pietruszki;
– sól;
– pieprz;
– świeżo starty ser.
Przygotowanie
Pierś z kurczaka dokładnie umyć i pokroić na kosteczkę. Czosnek obrać i pokroić na półplasterki. Na dużej patelni podgrzać oliwę i około 1 minuty podsmażyć czosnek. Dodać pierś z kurczaka i smażyć, aż nabierze złotego koloru. Następnie dodać szpinak, pietruszkę, sól i pieprz, dobrze wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut. W międzyczasie ugotować makaron al dente w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzić, dodać do składników na patelni, wymieszać. Na końcu dodać pokrojonego w kostkę pomidora i jeszcze przez chwilkę podsmażyć. Podawać posypane startym serem.
http://magielkuchenny.pl/pappardelle-z-kurczakiem-i-szpinakiem,pid,116.html
Makaronowe serce z mięsem i kolorowymi warzywami
Tak kolorowe i pyszne danie szybko zniknie z talerzy. Na dodatek jest bardzo zdrowe, gdyż zawiera warzywa, chude mięso oraz makaron razowy.
Składniki
– 300 g razowego makaronu spaghetti;
– 200 g chudego mięsa mielonego;
– 1 mała żółta i 1 czerwona papryka, pokrojona w słupki;
– 1 mała cukinia, pokrojona na paseczki;
– 1 duży, dojrzały pomidor, pokrojony w kostkę;
– 1 cebula, pokrojona w kosteczkę;
– 1 ząbek czosnku, drobno posiekany;
– 5 średniej wielkości pieczarek, pokrojonych w słupki;
– pół małej papryczki chilli, drobno posiekanej lub pół łyżeczki płatków chilli;
– sól;
– pieprz;
– 4 łyżki oliwy lub oleju do smażenia;
– kilka listków bazylii lub oregano;
– ser parmezan w płatkach (lub starty).
Przygotowanie
Na patelni rozgrzać oliwę/olej, dodać cebulę, czosnek oraz chilli, smażyć około 3 minut. Dodać mięso i smażyć do momentu, aż zmieni kolor. Następnie dodać paprykę, pieczarki oraz cukinię i całość dusić jeszcze kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec do sosu dodać kosteczki pomidora i jeszcze chwileczkę dusić. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Makaron po przecedzeniu można wyłożyć porcjami na talerze i na nim ułożyć sos lub włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z sosem i dopiero wyłożyć na talerze. Posypać serem i świeżymi ziołami.
http://magielkuchenny.pl/makaronowe-serce-z-miesem-i-kolorowymi-warzywami,pid,99.html
Spaghetti z cukinią i pieczarkami
Spaghetti w takim wykonaniu jest przepyszne. Bardzo polecam. Myślę, że smak może zaskoczyć nie jedną osobę. Długo zastanawiałam się czy przygotować makaron w ten sposób. To był jednak strzał w dziesiątkę.
Składniki
– 300 g suchego spaghetti;
– 1 mała cukinia o wadze ok 200 g, starta na tarce o grubych oczkach;
– 1 cebula, pokrojona w kostkę;
– 8 średniej wielkości pieczarek, startych na tarce o grubych oczkach;
– pół małej papryczki chilli, drobno posiekanej lub pół łyżeczki płatków chilli;
– sól;
– świeżo zmielony kolorowy pieprz;
– 4 łyżki oliwy lub oleju do smażenia;
– ser parmezan lub grana padano w płatkach (lub starty).
Przygotowanie
Na patelni rozgrzać oliwę/olej, dodać cebulę i chilli, smażyć około 2 minut, po czym dodać pieczarki oraz cukinię i całość smażyć około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Przecedzić, włożyć z powrotem do garnka, w którym się gotował, dodać przygotowany sos warzywny i bardzo dokładnie wymieszać. Wyłożyć na talerze i posypać startym serem. Doprawić kolorowym, świeżo zmielonym pieprzem. Przepis pochodzi z bloga raspberries and cream.
http://magielkuchenny.pl/spaghetti-z-cukinia-i-pieczarkami,pid,97.html
Makaron z sosem mięsno-pomidorowym z oliwkami
Kolejny przepis na pyszny, szybki obiad.
Składniki
– 250 g chudego mięsa mielonego;
– 1 cebula, pokrojona w kostkę;
– 1 łyżeczka płatków chilli;
– 3 ząbki czosnku, zmiażdżone;
– 1 puszka pomidorów;
– około 10 czarnych oliwek, przekrojonych na ćwiartki;
– sól;
– pieprz;
– posiekana bazylia;
– ser parmezan lub grana padano w płatkach (lub starty);
– olej lub oliwa do smażenia;
– pół opakowania makaronu rurka ukośna z mąki z pełnego przemiału.
Przygotowanie
Olej/oliwę rozgrzać na patelni i smażyć cebulę przez kilka minut, dodać oliwki i dalej smażyć. Dodać mięso i smażyć do momentu, aż zmieni kolor po czym pod koniec smażenia dodać płatki chilli i czosnek. Dodać pomidory z puszki doprawić solą i pieprzem (w przypadku gdy sos będzie za kwaśny można dodać odrobinę cukru), przykryć i gotować przez około pół godziny lub do momentu, aż mięso będzie miękkie. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu i przecedzeniu, makaron wyłożyć porcjami na talerze i na nim ułożyć sos. Podawać posypane posiekaną bazylią i serem. Przepis pochodzi z bloga raspberries and cream z moimi zmianami.
http://magielkuchenny.pl/makaron-z-sosem-miesno-pomidorowym-z-oliwkami,pid,95.html
Kolorowa sałatka z makaronem i kurczakiem
Kiedy brakuje nam kolorów, najlepiej nadrobić je kolorowymi pysznościami w kuchni.
Składniki
– pół opakowania makaronu świder z pomidorem, szpinakiem i kurkumą;
– pierś z kurczaka;
– 1 mały słoik pieczarek marynowanych;
– mała puszka fasoli czerwonej;
– mała puszka zielonego groszku;
– mała puszka kukurydzy;
– 1 łyżka ketchupu;
– 2-3 łyżki majonezu;
– oliwa z oliwek;
– szczypior;
– pieprz i sól.
Przygotowanie
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, odcedzić i wystudzić. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie z oliwek. Zostawić do ostygnięcia. Pieczarki odcedzić i pokroić w paski. Fasolę, groszek i kukurydzę odcedzić. Szczypior posiekać. Wszystko razem połączyć i wymieszać. Dodać ketchup i majonez, doprawić solą i pieprzem. Sałatkę posypać szczypiorem.
http://magielkuchenny.pl/kolorowa-salatka-z-makaronem-i-kurczakiem,pid,76.html
Makaron z brokułami i kurczakiem
Składniki
– około 200 g makaronu tasiemka walcowana z mąki z pełnego przemiału;
– 3 ząbki czosnku;
– oliwa z oliwek;
– pierś z kurczaka;
– 1 brokuł;
– 1 mała cebulka;
– sól i pieprz do smaku;
– około 1 łyżki listków bazylii;
– ewentualnie ser żółty.
Przygotowanie
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, najlepiej al dente.
W międzyczasie ugotować również różyczki brokuła.
Cebulę i czosnek posiekać drobno i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do zarumienionej cebuli, przyprawić i smażyć do czasu, aż się lekko zarumieni.
Ciepły makaron połączyć z kurczakiem i różyczkami brokuła. Ewentualnie można dodać jeszcze odrobinę oliwy i doprawić. Posypać bazylią i wymieszać. Można również posypać startym serem.
http://magielkuchenny.pl/makaron-z-brokulami-i-kurczakiem,pid,74.html
Smażony makaron po chińsku
Gdy brakuje nam czasu, najlepiej postawić na szybki efekt. Więc tym razem proponuję makaron, z którego zawsze można przyrządzić coś pysznego i oryginalnego.
Składniki
– mieszanka chińska warzyw, najlepiej z kiełkami i grzybami MUN;
– opakowanie makaronu chińskiego;
– 3 piersi z kurczaka (pokrojone w kostkę);
– przyprawa do dań chińskich;
– sos sojowy;
– oliwa z oliwek;
– sól i pieprz czarny.
Przygotowanie
Na oliwie z oliwek smażymy kurczaka na złoty kolor (wcześniej zamarynowanego przez godzinę w sosie sojowym). Dodajemy warzywa i zalewamy niewielką ilością wody. Dusimy przez chwilę. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą chińską. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dodajemy pod koniec duszenia. Podsmażamy przez chwilkę.Przepis podpatrzony na blogu kulinarna piniata.
http://magielkuchenny.pl/smazony-makaron-po-chinsku,pid,9.html
Tagliatelle z pesto bazyliowo-czosnkowym
Składniki na 4 porcje:
opakowanie makaronu tagliatelle
3 pomidory
sól i pieprz do smaku,
1 łyżka oliwy
kilka łyżek tartego parmezanu
Pesto bazyliowe
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, na patelnię wykładamy go razem z pesto i chwilę podgrzewamy, mieszając, doprawiamy do smaku. Wykładamy na talerz i posypujemy pokrojonymi w drobną kostkę pomidorami oraz dużą ilością startego parmezanu.
Najprostsze i najsmaczniejsze danie z makaronu :)
Witam :)
Chciałam polecić dzisiaj moje ulubione, bardzo proste ale treściwe Pełnoziarniste Spaghetti a’la Bolognese wg Wiewiórki
dla 4 osób:
300 g mielonej wołowiny
pół cebuli
ząbek czosnku
oregano i bazylia, po pół łyżeczki suszonych
sól, pieprz
pół czerwonej papryki
puszka pomidorów w zalewie
pół szklanki bulionu
300 g makaronu spaghetti, pełnoziarnistego
straty żółty ser do posypania
Na oliwie podsmażamy posiekane czosnek i cebulę, dodajemy mięso i smażymy aż straci surowy wygląd i zacznie się rumienić. Mieszamy by nie było zbyt dużych grudek. Dodajemy przyprawy, mieszamy, wrzucamy pokrojona w paski paprykę i chwilkę podsmażamy. Wlewamy pomidory wraz z zalewą oraz bulion. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut.
W tym czasie gotujemy w osolonej wodzie makaron, u mnie pełnoziarnisty, i ścieramy ser.
Gdy makaron jest miękki odcedzamy go. Kiedy sos jest gotowy wrzucamy do niego makaron i mieszamy. Od razu podajemy. Każdą nałożoną porcję posypujemy serem, u mnie po troszku Mozzarellą i Grana Padano.
Pozdrawiam serdecznie.
„Śmietnik”
Po przeczytaniu regulaminu, stwierdziłam, że makarony z sosami są bardzo pospolite a nie każdy ma do nich składniki. Rzeczywiście większość produktów zaliczam do ulubionych ale ja wymyśliłam coś na poczekaniu.
Proponuje makaron Lasagne Lubella ułożyć w takim naczyniu żaroodpornym jakie posiadamy w domu. Lasagne smarujemy sosem pomidorowym bądź zwykłym keczupem, na makaron układamy wszystkie rzeczy jakie tylko wygrzebiemy z lodówki, warzywa (kukurydza, brokuły, szparagi, kalafior pomidorki itd) czy mięso (szybka, kurczak, kostki parówki itd), całość przykrywamy serem żółtym i znów makaronem. Na gotowe kilka warstw w zależności ile mam rzeczy w lodówce rozlewamy sos i również w zależności od tego co mamy w lodówce czy to śmietana z czosnkiem, czy sos beszamelowy czy sos pomidorowy. Całość tworzymy z sercem i z apetytem wrzucając to co lubimy i to co posiadamy, nie szukając zbędnie przepisów w książkach kucharskich i biegając z wrzaskiem po kuchni, że brakuje Nam składników. Ów wersję pisaną na szybkiego (klient mi już czeka pod ladą :P) i nie przemyślaną każdy zrobi tak jak ma ochotę. Można modyfikować i łączyć makaron z czym popadnie :)
„Bez nazwy”
Potrzebny jest Nam tylko dowolny makaron, w moim wydaniu makaron kokardki i sezonowe owoce wedle uznania.
Makaron gotujemy z łyżeczką cukru, cukru waniliowego, miodu, bądź co kto ma w domu słodkiego, gdy ostygnie wsypujemy do niego owoce sezonowe bądź cało roczne (W końcu każdy mrozi owoce a rozmrażania w taką pogodę trwa tylko chwilę). Dorzucamy to co Nam się podobna, nawet jeśli miały by być to Emememsy wyciągane z szafki siłą, lub czekolada z oczami orzechowymi pełnymi litości. Całość również zalewamy czym Nam się podoba. Jeśli jeszcze wszystkiego nie zjedliśmy możemy ubić śmietankę na słodko lub zrobić kogel-mogel i wspominać chwile dzieciństwa. Przepis dla bardziej wytrwałych to poczekać, aż się czekolada rozpuści, polać nią nasze danie, a Orzeszkowymi oczami posypac dla kilku sekundowego ładnego wyglądu :) Mniam!
Swoja drogą, to konkurs konkursem, ale dziękuję autora konkursu za to iż pisanie na blogu sprawiło mi tyle radości.. To był strzał w dziesiątkę abym przegoniła w okół siebie czarne chmury i zaczęła się uśmiechać! Miłego dnia wszystkim życzę!
„Śmietnik”
Polecam coś co wymyśliłam specjalnie dla konkursu. Śmietnikiem określam wszystko co mamy w lodówce i kuchni. Wystarczy ulubiony makaron w moim wypadku Lasagne który smarujemy również sosem, który posiadamy w domu, może to być śmietankowy z koperkiem z ogródka sąsiadki, może być to pieczarkowy, pomidorowy bądź beszamelowy. Na posmarowany makaron wrzucamy śmieci z lodówki, i nieważne czy to będzie jedna różyczka brokuła czy więcej, grunt to wszystko pięknie rozłożyć, posypać serem fetą czy żółtym przykryć kolejnym makaronem, zalać większa ilością sosu i zapiekać z oczami wlepionymi w piekarnik :)
„Kolorowy śmietnik”
Z racji tego, iż jest nagonka cenowa na śmieci proponuje inny pomysł. Do gotującej się wody z dodatkiem kostki rosołowej wrzucamy makaron taki jak mamy, jaki chcemy lub garstkę każdego, łączymy kolorowe rurki z kokardkami, dodajemy świderki. Do ugotowanego makaronu wrzucamy wszystko co jadalne z lodówki i co lubimy i co da się szybko przygotować, zalewamy sosem wedle uznania, posypujemy pestkami dyni, słonecznika bądź co mamy i gotowe.
Farfale Mamma Mia
Składniki:
– makaron farfale 200g
– pieczarki 80g
– szynka konserwowa 80g
– cebula 20g
– czosnek 10 g
– oliwa z oliwek 50g
– pomidory kostka 200g
– oregano
– sól pieprz
– cukier
– parmezan 10g
Makaron gotujemy 5-7 minut. Pieczarki pokrojone w ćwiartki, szynkę w paski podsmażamy na oliwie z cebulą i czosnkiem dodajemy przyprawy i pomidory pokrojone w kostkę. Po zredukowaniu sosu dodajemy makaron i mieszamy. Wykładamy na talerz i posypujemy parmezanem.
Makaron wstążki z grilowaną cukinią i tymiankiem
Szybkie, proste i efektownie wyglądające danie. Moja rodzinka bardzo je lubi.
Składniki:
1 mała cukinia, kilka plastrów parzonego boczku, 250 g makaron wstążki, świeży tymianek, trochę oliwy.
Wykonanie: Cukinię umyć i pokroić obieraczką wzdłuż drobne paski. Zamarynować je na chwilę w oliwie z tymiankiem. W tym czasie nastawić makaron i gotować wg wskazówek na opakowaniu. Następnie przesmażyć cukinię na patelni grilowej. To samo zrobić z boczkiem. Jak makaron będzie gotowy, wyłożyć go na talerze i przystroić cukinią i boczkiem. Doprawiać nie potrzeba, bo boczek zwykle jest wystarczająco słony.
No i mamy obiad gotowy! Smacznego.
A ja proponuję połączenie wakacyjnej egzotyki z klasycznymi łazankami:
makaron łazanki
1/2 piersi kurczaka
spory kawałek pora
1/2 cebuli czerwonej
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
3 plasterki świeżego ananasa
1/2 szklanki soku z ananasa
mały kawałek świeżego imbiru
sos sojowy
2 łyżki octu winnego
sól, pieprz,
Pora i cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną w kawałki pierś kurczaka. Dodać paprykę, ananasa, starty imbir, zalać sokiem z ananasa, sosem sojowym i dusić.
A potem delektować się słodko-kwaśnym smakiem lata :)
Nic szybszego niż makaron z tuńczykiem, który w hurtowych ilościach zjadałam we Włoszech.
Składniki:
– 200 g makaronu penne
– 2 puszki tuńczyka w oleju
– koncentrat pomidorowy
– mały jogurt naturalny
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Tuńczyka wykładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu. Po 2 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy (jego ilość zależy od naszego gustu – czy ma być bardziej czy mniej pomidorowo), po kolejnych 3 minutach dodajemy jogurt. Przyprawiamy do smaku pieprzem, ostrą papryką, czosnkiem (opcjonalnie). Mieszamy wszystko razem i dodajemy ugotowany makaron.
Mamma Mia! Ale pyszne ;)
Tagliatelle salmone
Składniki:
– makaron tagliatelle 200g
– łosoś atlantycki 100g
– 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– pół cebuli
– 1-2 ząbki czosnku
– kilka kaparów
– suszone płatki chilli (do smaku)
– sól
– pieprz
– białe wino 100ml
– śmietanka 30 % 150ml
Łososia kroimy w paseczki. Na oliwie podsmażamy łososia z cebulką i czosnkiem dodajemy przyprawy i kapary. Podlewamy winem i gotujemy. Następnie dodajemy śmietankę i gotujemy do odpowiedniej konsystencji. Dodajemy makaron i mieszamy. Wykładamy na talerz.
Penne z kurczakiem i pesto
Składniki:
-makaron penne 200g
-kurczak filet 100g
– 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– pół cebuli
– 1-2 ząbki czosnku
– pesto 50g
– sól
– pieprz
– śmietanka 30% 150 ml
– parmezan do posypania
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kurczaka kroimy w paseczki podsmażamy na oliwie z cebulką i czosnkiem. Dodajemy pesto, przyprawy i śmietankę. Gotujemy do odpowiedniej konsystencji i mieszamy z makaronem. Podajemy z parmezanem.
Spaghetti z fasolką w cytrynowym sosie
Składniki na 4 porcje:
500 g makaronu spaghetti
200 ml śmietany 30%
sok i skórka otarta z 2 cytryn
szczypta chili
300 g zielonej fasolki szparagowej
sól
2 łyżeczki cukru
starty parmezan
Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. W rondlu zagotować sok z cytryny z cukrem. Dolać śmietanę, wymieszać, przyprawić chili. Fasolkę obrać, gotować kilka minut w osolonym wrzątku, osączyć. Dodać do sosu śmietanowego, podgrzać. Ugotowany makaron wrzucić do sosu, dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Podawać posypane parmezanem.
Makaron w sosie pomidorowym z szynką i mascarpone
400 g makaronu rurki
1 mała cebula
kilka plasterków szynki
1 puszka pomidorów
100 g mascarpone
olej
sól
pieprz
parmezan
Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Cebulę i szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem i dusić ok. 8 minut. Na koniec dodać mascarpone, wymieszać. Makaron polać sosem i posypać startym parmezanem.
Makaron w kremowym sosie z wędzonym boczkiem i groszkiem
400 g makaronu muszelki
10 plasterków wędzonego boczku
150 g parmezanu
sól, pieprz
300 g mrożonego, zielonego groszku
2 czubate łyżeczki kwaśnej śmietany
1 cytryna
kilka listków mięty
Boczek drobno pokroić, parmezan zetrzeć. Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Na patelni podsmażyć boczek. Listki mięty drobno posiekać. Do boczku dodać groszek, następnie śmietanę i miętę. Makaron wrzucić na patelnię, skropić sokiem z cytryny, dodać odrobinę wody z gotowania makaronu. Podawać posypane parmezanem.
Kakaowe farfalle z wiśniami i jogurtem
SKŁADNIKI:
3 łyżki mąki
1,5 łyżki kakao
cukier puder – 1 łyżka do ciasta, 1 łyżka do wiśni
1 jajko
wiśnie 120g
woda
3 łyżeczki jogurtu naturalnego
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę, kakao, jajko i puder mieszamy, zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy trochę wody.
Ciasto rozwałkowujemy cienko, podsypując mąką.
Wycinamy prostokątny, nacinamy je u góry i na dole. Palcami ściskamy środek – formując farfalle.
Makaron wrzucamy na wrzącą wodę, i gotujemy ok 5 minut (od wypłynięcia). Odcedzamy.
Wiśnie wrzucamy do rondla, dodajemy cukier i odrobinę wody. Podgrzewamy do momentu,
aż cukier się rozpuści, a wiśnie puszczą sok.
Makaron przekładamy na talerz, polewamy jogurtem, i układamy wiśnie (u mnie bez soku).
Smacznego!
Wiśnie można zastąpić innymi owocami :)
http://kuchniamp3ki.blogspot.com/2013/05/kakaowe-farfalle-z-wisniami-i-jogurtem.html
Kolorowy makaron z warzywami
SKŁADNIKI:
80-100g kolorowego makaronu – penne
kawałki warzyw:
papryka, cebula, dymka, marchewka
3 pomidorki koktajlowe
2-3 różyczki brokuł
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
sól, pieprz
czosnek
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, nie przelewamy zimną wodą.
Paprykę i marchew kroimy w paski,
czosnek, dymkę i czerwoną cebulę drobno siekamy.
Pomidorki przekrawamy na pół.
Świeże brokuły gotujemy, mrożone tylko rozmrażamy.
Na patelnię wlewamy olej, dodajemy masło – gdy się rozpuści
dodajemy warzywa, przyprawiamy.
Po kilku minutach smażenia, dodajemy makaron i jeszcze raz doprawiamy.
Mieszamy i nakładamy na talerz.
http://kuchniamp3ki.blogspot.com/2013/05/kolorowy-makaron-z-warzywami.html
Pappardelle z łososiem, pomidorkami i rukolą
SKŁADNIKI:
Makaron
2 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej
1 łyżka skrobi kukurydzianej
2 żółtka
sól
ok.150g świeżego łososia
3 pomidorki koktajlowe
garść rukoli
ząbek czosnku
kawałek cebuli
wegeta, pieprz
oliwa
PRZYGOTOWANIE:
Makaron:
mąkę przesiewamy, dodajemy skrobię, żółtka i odrobinę soli – zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy na bardzo cienkie, i kroimy paski (takie szerokie na 1cm) i długie. Makaron wrzucamy na osoloną wrzącą wodę, i gotujemy kilka minut, aż makaron będzie al dente. Odcedzamy.
Cebulę i czosnek drobno siekamy, łososia kroimy w średniej wielkości kostkę i wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy. Podsmażamy. Gdy łosoś jest już miękki, dodajemy pomidorki przekrojone na pół i rukolę, oraz przyprawiamy pieprzem i wegetą – chwilę „smażymy”. Następnie dodajemy makaron, delikatnie mieszamy i nakładamy na talerz, smacznego :)
http://kuchniamp3ki.blogspot.com/2013/02/pappardelle-z-ososiem-pomidorkami-i.html
1 lipca 2013
MAKARON TAGLIATELLE Z PESTO Z NATKI PIETRUSZKI I MIGDAŁÓW
SKŁADNIKI na 4 porcje:
—1 pęczek natki pietruszki
—1 średni pęczek bazylii
—2 ząbki czosnku
—5 dkg płatków migdałowych
—2 łyżki sera drobniutko startego – parmezanu,pecorino itp.
—2 łyżki oliwy z oliwek (dałam 1 łyżkę z oliwek i 1 oleju migdałowego)
—1/2 strączka małej ostrej papryczki
—125 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
—sól
—400 gram makaronu tagliatelle
Przygotowanie:
Umytą natkę pietruszki i listki bazylii osuszyć i drobno posiekać razem z dwoma ząbkami czosnku.Posiekane zioła,czosnek i płatki migdałowe zmiksować blenderem.Papryczkę przepołowić (użyć tylko połowy),wyjąć pesteczki i połowę drobno posiekać.Najlepiej robić to w rękawiczkach,bo trudno wymyć ręce i można sobie potrzeć oczka,a tego nikomu nie życzę.Do zmiksowanych ziół i czosnku dodać ser,oliwę,papryczkę i razem zmiksować.Dodać chudy bulion lub bulion warzywny ( miałam odtłuszczony rosół) i doprawić solą.Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.Odcedzić zachowując ok.100 ml wody z makaronu.Makaron można wymieszać z pesto i ewentualnie dodać trochę wody z makaronu,ale ładniej wygląda i smakuje jak makaron ułożymy w kupki i na każdą wyłożymy pesto.To lekko ostre pesto bardzo dobrze komponuje się z makaronem.Jeżeli wolimy mniej ostre to proszę dać mniej papryczki.
1 lipca 2013 21:54
MAKARON TAGLIATELLE Z PESTO Z NATKI PIETRUSZKI I MIGDAŁÓW
SKŁADNIKI na 4 porcje:
—1 pęczek natki pietruszki
—1 średni pęczek bazylii
—2 ząbki czosnku
—5 dkg płatków migdałowych
—2 łyżki sera drobniutko startego – parmezanu,pecorino itp.
—2 łyżki oliwy z oliwek (dałam 1 łyżkę z oliwek i 1 oleju migdałowego)
—1/2 strączka małej ostrej papryczki
—125 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
—sól
—400 gram makaronu tagliatelle
Przygotowanie:
Umytą natkę pietruszki i listki bazylii osuszyć i drobno posiekać razem z dwoma ząbkami czosnku.Posiekane zioła,czosnek i płatki migdałowe zmiksować blenderem.Papryczkę przepołowić (użyć tylko połowy),wyjąć pesteczki i połowę drobno posiekać.Najlepiej robić to w rękawiczkach,bo trudno wymyć ręce i można sobie potrzeć oczka,a tego nikomu nie życzę.Do zmiksowanych ziół i czosnku dodać ser,oliwę,papryczkę i razem zmiksować.Dodać chudy bulion lub bulion warzywny ( miałam odtłuszczony rosół) i doprawić solą.Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.Odcedzić zachowując ok.100 ml wody z makaronu.Makaron można wymieszać z pesto i ewentualnie dodać trochę wody z makaronu,ale ładniej wygląda i smakuje jak makaron ułożymy w kupki i na każdą wyłożymy pesto.To lekko ostre pesto bardzo dobrze komponuje się z makaronem.Jeżeli wolimy mniej ostre to proszę dać mniej papryczki.
A ja polecam makaron tagliatelle z grzybami, pancettą (lub bekonem) i pomidorami.
Składniki:
– 100 g pancetty lub bekonu
– 250 g grzybów (prawdziwki, borowiki lub pieczarki)
– 4 pomidory (obrane ze skórki i pokrojone w kostkę) lub 1 puszka pomidorów bez skórki
– 400 ml słodkiej śmietanki 20%
– sól i świeżo zmielony pieprz
– tarty parmezan lub grana padano
Makaron ugotować al dente. Na patelni na 2 łyżkach masła usmażyć pokrojoną w paseczki pancettę lub bekon. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż zmiękną. Dodać pomidory i dusić przez kilka minut. Dolać śmietanę i całość pogotować około 3 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać świeżo pokrojony koperek. Makaron wrzucić do sosu, całość wymieszać. Na talerzach posypać tartym parmezanem.
Bardzo polecam
Aneta
aneta.majchrzak@wp.pl
Polecam jeszcze jeden bardzo szybki, prosty przepis na letni makaron z sosem ze świeżych, dojrzałych w słońcu pomidorów. To przepis na najlepszy sos pomidorowy, który robię zawsze w sezonie na świeże pomidory:
Składniki:
– 1 kg świeżych dojrzałych pomidorów (polecam odmianę Lima)
– 4 ząbki czosnku
– 50 ml oliwy z oliwek
– sól i świeżo zmielony pieprz
– 400 ml śmietanki 30%
– tarty parmezan lub grana padano
Dowolny makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilkę podsmażyć, pamiętać, aby czosnek się nie spalił, bo będzie gorzki. Dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Całość gotować około 10 minut. Dodać sól i świeżo zmielony pieprz do smaku, listki świeżej bazylii, dolać śmietankę i całość pogotować około 3 minut. Makaron wrzucić do sosu, całość wymieszać. Na talerzach posypać tartym parmezanem lub grana padano.
Bardzo polecam
Aneta
aneta.majchrzak@wp.pl
Spaghetti z klopsikami
Składniki: 500g mięsa mielonego z drobiu, puszka pomidorów, 3 marchewki, cebula, sól, pieprz, jajko, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, 3 łyżki bułki tartej, 2 łyżki oleju, łyżka koncentratu pomidorowego, seler naciowy do posypania i bazylia, 400g makaronu spaghetti.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Mięso urobić z jajkiem i bułką tarta, doprawić solą i pieprzem. Formować małe klopsiki. Obsmażyć na odrobinie oleju ze wszystkich stron. Dodać drobno posiekaną cebulkę, zeszklić. Marchewki oczyścić, przepuścić przez sokowirówkę, sok dodać do sosu wraz z pomidorami z puszki i koncentratem pomidorowym. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Dusić na małym ogniu ok. 10min. Makaron wymieszać z sosem, udekorować selerem i bazylią.
Makaron w bułce tartej z plastrami bekonu
Składniki; 1/2 kg makaronu jajecznego „nitki”, 2/3 szkl. bułki tartej, 3/4 szkl. oleju rzepakowego, po 1/2 łyżeczki suszonych ziół: bazylii, oregano, tymianku, rozmarynu, kolendry, ziół prowansalskich, łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, szczypta płatków chilli, sól, pieprz, 250g surowego chudego boczku, 50g startego parmezanu, natka pietruszki do dekoracji.
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. Następnie odcedzić. Bułkę tartą dokładnie wymieszać z ziołami oraz słodką i ostrą papryką. Olej podgrzać, wsypać bułkę tartą, smażyć na małym ogniu przez 2 minuty. Makaron dodać do bułki, dokładnie wymieszać. Boczek pokroić w plastry, podsmażyć na suchej patelni, dodać do makaronu. Całość dobrze wymieszać. Podawać posypane startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki.
Sałatka makaronowa z rukolą
składniki:
200 g makaronu rurki lub kokardki lub świderki
2 pomidory lub 10 pomidorków koktajlowych
pół słoiczka suszonych pomidorów
120 g sera feta
2 garście rukoli
Makaron ugotować al dente, przelać zimną wodą. Pomidory i ser feta pokroić w kostkę (koktajlówki na pół). Suszone pomidory pokroić w paseczki. Dodać rukolę, można porwać na mniejsze kawałki.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Sałatkę skropić olejem z suszonych pomidorków i jeszcze raz przemieszać. Można też na talerzu ułożyć makaron, a na nim porozkładać resztę składników wtedy sałatka ładniej sie prezentuje na talerzu:)
Makaron z kurczakiem i pieczarkami
400 g makaronu tagliatelle(może być kolorowy)
10 pieczarek
0,5 kg piersi kurczaka
200 ml słodkiej śmietanki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
garść oliwek zielonych mogą być nadziewane pastą paprykową
oregano
słodka papryka
sól
Makaron gotujemy al dente.Pierś kurczaka kroimy w paseczki lub kostkę podsmażamy na patelni,dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Przyprawiamy oregano,słodką papryką i solą.Smażymy aż kurczak i pieczarki będą miękkie.Dodajemy słodką śmietankę,koncentrat pomidorowy i pokrojone oliwki.Chwilkę jeszcze dusimy,doprawiamy jeśli potrzeba i wrzucamy ugotowany makaron.Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze.
Makaron z tuńczykiem
300-400 g makaronu
2 puszki tuńczyka w oleju w kawałkach(rozdrobniony też może być)
2-3 łyżki kaparów
1 duża cebula
100-150 ml słodkiej śmietanki
sól,pieprz
Makaron ugotować al dente.Na odrobinie oleju z tuńczyka podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, potem dodajemy tuńczyka i kapary oraz śmietankę,chwilkę dusimy,doprawiamy do smaku.Do sosu dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy z sosem.Gotowe:)
Makaron z krewetkami w sosie pomidorowo-śmietanowym
400 g makaronu spagetti
300 g krewetki duże
300 g pomidory krojone z puszki
1 por (biała część)
100 ml śmietany 30 %,
50 ml wino białe
sól do smaku
do smaku pieprz czarny mielony
do smaku oregano
olej do smażenia
Pora pokroić w pół plasterki zeszklić na oleju,dodać wino.Dusić gdy połowa wina odparuje dodać krewetki,dalej dusić.Dodać pomidory krojone (ja dałam krojone z bazylią i oregano)oraz śmietankę.Doprawić do smaku solą,pieprzem i jeszcze chwilkę dusić dokładnie mieszając.Makaron ugotować,wrzucić do sosu i dokładnie wymieszać.
Sałatka z makaronem ryżowym i paluszkami krabowymi
100 g makaron ryżowy
200 g paluszki krabowe
4 sztuki jajka gotowane na twardo
125 g kukurydza w puszce
125 g kiełki fasoli mung w puszce
1 łyżka koper świeży
4-5 łyżek majonez
Makaron przygotować według przepisu,przed zalaniem gorącą wodą pokruszyć go na drobne kawałki aby nie był zbyt długi i łatwiej będzie go wymieszać. Paluszki krabowe pokroić w małe kawałki,jajka pokroić w kostkę.W misce wymieszać wszystkie składniki ,dodać posiekany koperek i makaron.Wszystko wymieszać z majonezem.
Makaronowa zapiekanka z rybą i szpinakiem
300 g makaron rurki,
400 g filety rybne,
1 opakowanie szpinak mrożony,
1 kubek śmietana 18-procentowa,
100 g ser zółty,
1 łyżeczka sól czosnkowa
2 łyżeczki czosnek granulowany,
do ryb majeranek
olej do smażenia,
2 łyżki + do panierowania mąka,
1 szt jajko,
ok 100 ml woda
Filety ryby oprószyć majerankiem potem panierować w roztrzepanym jajku i mące,usmażyć na oleju na złocisty kolor.Makaron ugotować.Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego,na makaronie ułożyć kawałki usmażonej ryby.Ser żółty zetrzeć na tarce.Szpinak podsmażyć na patelni,doprawić solą czosnkową i czosnkiem, dodać dwie łyżki śmietany,dokładnie wymieszać.Zestawić z ognia i dodać połowę startego sera,dobrze wymieszać aby ser się rozpuścił.Masę wyłożyć na warstwę ryby.Resztę śmietany wymieszać z wodą,resztą startego sera i dwoma łyżkami mąki,można delikatnie posolić i wylać na wierzch zapiekanki.Zapiekać ok 30 minut na 175 C aż wierzch ładnie się przyrumieni.
Kolorowa sałatka
200 g makaronu (dowolny kształt typu rurki,świderki,kokardki najlepiej kolorowy wtedy sałatka jest bardziej kolorowa)
150 g chudej wędliny
150 g żółtego sera
200 g papryki konserwowej
200 g ogórków konserwowych
puszka kukurydzy
puszka ananasa
majonez
2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
Makaron ugotować przelać zimna wodą.Wędlinę,ser żółty,ogórka i paprykę pokroić w kostkę.Ananasa osączyć i pokroić na małe kawałki.Kukurydzę osączyć.Wszystkie składniki wymieszać i połączyć z majonezem.
Makaron w sosie pieczarkowo-smietanowym
500 g pierś z kurczaka
400 g makaron kokardki
1 szt cebula biała
300 g pieczarki
150 ml śmietana 30 %
2 łyżki natka pietruszki
sól do smaku
do smaku pieprz czarny mielony
olej do smażenia
Cebulę pokroić na plasterki i zeszklić na oleju.Dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Gdy mięso zmieni kolor wrzucić pokrojone na plasterki (lub półplasterki w zależności od wielkości) pieczarki.Gdy pieczarki odparują i będą miękkie dodajemy śmietankę i natkę pietruszki.Wszystko dusimy jeszcze chwilę.Makaron gotujemy,osączamy i dodajemy do sosu.Dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze.
Sałatka
100 g (makaronu)klusek do smażenia i sałatek TaoTao
duża puszka kukurydzy
mała puszka małych marchewek
1 pierś kurczaka
pęczek szczypiorku
majonez ok 4-5 łyżek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
olej od smażenia
marynata do kurczaka:
7 łyżek soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego TaoTao
1 łyżeczka musztardy delikatesowej
6 łyżek oleju
Kluski przyrządzić według pierwszego sposobu czyli zalewane.Składniki marynaty dokładnie wymieszać.Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę, wrzucić do marynaty,dokładnie wymieszać i usmażyć na patelni (można też całą pierś wrzucić do marynaty na noc a potem ugrillować i pokroic w kostke).Do miski wsypać osączoną kukurydzę i marchewki,makaron i kawałki kurczaka.Dodać posiekany szczypiorek oraz majonez i koncentrat pomidorowy,dokładnie wymieszać.Sałatka gotowa :)
Obiadek na szybko
750 g warzywa chińskie na patelnię
500 g pierś z kurczaka
100 g makaron ryżowy
do smaku sos sojowy
olej do smażenia
Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i wrzucić mieszankę warzyw-proponuję mieszankę chińską z kiełkami fasoli mung,pędami bambusa i grzybami mun.(Oczywiście można również samemu sporządzić własną mieszankę z warzyw świeżych i z puszki.) Smażyć aż warzywa będą miękkie ,do smaku doprawić sosem sojowym.Makaron ryżowy -wstążki pokruszyć i zalać wrzącą wodą, odstawić na 3 minuty.Rozgrzać drugą patelnię z odrobiną oleju i wrzucić pokrojoną w kostkę pierś kurczaka,doprawić do smaku sosem sojowym.Smażyć aż mięso lekko się przyrumieni.Na patelnię z warzywami wrzucić osączony makaron oraz usmażonego kurczaka,dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerze.
Penne z bakłażanem
Składniki:
– 200 g makaronu penne
– 1 mały bakłażan
– 200 g mięsa mielonego wieprzowego
– 1 pomidor
– pół cebuli
– garść czarnych oliwek
– 100 ml białego wina
– oliwa z oliwek
– sól
– pieprz
Makaron gotujemy al dente, w osolonym wrzątku. Mięso mielone smażymy na oliwie, dodajemy pokrojoną cebulę. Bakłażana kroimy w kostkę, pomidora parzymy, obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Smażymy razem z mięsem mielonym. Dodajemy czarne oliwki i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Wlewamy wino i mieszamy do zredukowania płynu. Mieszamy z makaronem i wykładamy na talerz