Dziś zapraszam Was na bardzo słodki konkurs wielkanocny. Wielkanoc już za niecałe trzy tygodnie! Zbliża się czas, w którym na naszych stołach pojawi się mnóstwo przysmaków. Oprócz tradycyjnych serników i mazurków, u wielu osób na wielkanocnym stole pojawia się również odświętny tort. I właśnie taki tort jest nagrodą w konkursie organizowanym na blogu. I na dodatek z dostawą do domu w dowolnym terminie.
A zadanie konkursowe jest bardzo proste.
Wystarczy w komentarzu pod tym wpisem napisać jaki smak tortu najbardziej lubicie lub jaki niespotykany smak chcielibyście spróbować.
Wybiorę jeden, według mnie najsmaczniejszy pomysł i nagrodzę autora.
Osoba, której komentarz zwycięży otrzyma bon do zrealizowania na stronie tortyonline.pl.
Na Wasze komentarze czekam do 6 kwietnia.
Tort możecie zamówić dla siebie lub jako prezent dla innej osoby, możecie więc zrobić komuś słodką niespodziankę. Zostanie od dostarczony pod dowolny adres w całej Polsce. Sponsor konkursu – Tortyonline.pl to cukiernia internetowa która dostarcza torty na terenie całej Polski. Czas realizacji Waszego zamówienia wynosi 2-3 dni.
zdjęcie dzięki www.freeimages.com
A jako, że ja nigdy nie upiekłam żadnego tortu (tak, tak nie przesłyszeliście się), zdjęcie jest z internetu. A co, nie wolno mi? ;)
21 komentarzy
Witam! A ja torty bardzo lobię robić, ale… nie jeść ;) i tu tez nikt się nie przesłyszał :) lubię wymyślać zestawienia poszczególnych warstwa, kolorów… kontrastować konsystencje i smaki… ale nie lubię ciast z kremem :D Także na tradycyjne torty z nasączanym,mi biszkoptowymi plackami tylko patrzę z daleka, ale nie jadam :) Mam trzy połączenia smakowe, które idealnie sprawdzają się w tortach na kazda okazję, będę wymieniać od dołu warstwy :)
1) czekoladowy biszkopt nasączony syropem rumowym, masa z suszonych śliwek namoczonych w wodzie z kieliszeczkiem rumu, krem o smaku gorzkiej czekolady, biszkopt, chrupka czekoladowo-cynamonowa (brzmi trudno a to pokruszone suche wafelki wymieszane z białą czekolada i szczypta cynamonu, fajnie chrupie) na to znowu krem, biszkopt nasączony i polewa czekoladowa.
2) biszkopt czekoladowy nasączony lekkim syropem, na to galaretka porzeczkowa albo malinowa (gotuje owoce z cukrem i dodaje żelatynę), na to krem z białej czekolady, masła orzechowego, kremówki i mascarpone, usztywniony żelatyną, na to znowu nasączony biszkopt, krem, biszkopt i polewa malinowa lub porzeczkowa – zalezy jaka była galaretka.
3) i mój ulubiony, bo nie nasączony… cienkie ciasto czekoladowe, na nim chrupka z białej czekolady, na to warstwa galaretki wiśniowej z chili (wiśnie gotuję z cukrem, dodaję szczyptę chili i mieszam z żelatyną) na to mus z gorzkiej czekolady. dekoruje posypując kakao.
Mam więcej pomysłów na połączenia smakowe, ale masy z tych trzech lubię najbardziej :)
Pozdrawiam!
Najciekawszy smak jaki jadłam to połączenie fiołków i kremu z bitej śmietany z białą czekoladą. Całość była delikatna jak piórko, subtelny smak fiołków nie został zdominowany przez krem czy biszkopt. Napewno do powtórzenia.
o kurcze, chyba zaślinię klawiaturę czytając Wasze komentarze ;)
Najlepszy smak tortu to niezaprzeczalnie chałwowy, cała moja rodzina i znajomi uwielbiają ten smak. Sama chciałabym wypróbować połączenia pistacji z karmelem bo jeszcze z takim się nie spotkałam. Może czas najwyższy :)
Uwielbiam smak tortu ajerkoniakowy
Smak ulubiony tortu to ajerkoniakowy
wygląda bardzo smacznie:)
uwielbiam tort truskawkowy zrobiony z „tysiąca” plasterków świeżych truskawek ułożonych warstwowo i przekładanych waniliowym mascarpone, niczym lasagne, kolory też biało-czerwone, ale smak inny, rewelacyjny.
niespotykany smak, który chciałabym spróbować to smak chałwowo-pistacjowy, złamany smak słodyczy, melanż smaków śródziemnomorskiej chałwy i azjatyckich orzechów…wszystko przede mną :)
Chciałabym spróbować tort o smaku poziomkowym.
Uwielbiam tradycyjne torty owoce w żelu własnym + śmietana z mascarpone – mniam !!
Przede wszystkim nie jestem wielbicielką mocno przesłodzonych, ciężkich tortów. Z tego powodu klasyczne maślane kremy nie podbijają mojego serca. Najbardziej lubię kremy śmietanowe, lekkie i puszyste, rozpływające się w ustach. Jeśli chodzi o dodatki smakowe to w moim sercu goszczą dwie wersje. Pierwsza to niesamowicie truskawkowy tort z kremem na bazie bitej śmietany i truskawek, oczywiście tych naszych polskich, letnich, niesamowicie słodkich od słońca. Druga ukochana wersja to tort cytrynowy, delikatny, lekko kwaskowaty, ale z dużą dozą słodyczy. Przełamanie smaku słodkiego i kwaśnego sprawia, że taki tort jest wyjątkowy.
O to ja bym chciała zjeść taki szalony sernikoczekotort bezowy z frużeliną wiśniową i migdałami! Nie mam pojęcia jak by to upiec, żeby było najlepiej, konstrukcja miała sens i się trzymała. Może od dołu taki spód jakby ciasteczkowy ale z płatków migdałowych jakoś ze sobą połączonych (nie wiem jak). No albo po prostu ciasteczek migdałowych. Potem mógłby być serniczek taki kremowy (mascaropne+twaróg, gorzka czeko rozpuszczona, trochę brązowego curu), potem blat bezowy na tym, potem wiśniowa frużelina, potem blat bezowy, a na górze wiśnie i gorzka czeko. O niee… moja wyobraźnia porzuciłaby jakieś piętra, ale chyba trzeba by załączyć do tortu tortowe latające wróżki, żeby go trzymały.
Chyba nie musze dodawać, że czekolada byłaby true czekoladą (z gatunku the finest of the finest). :D Taki tort to byłoby połączenie rozpusty, słodkości, kwaskowatości i kremowości nieprzesłodzonej z nutą niezagłuszonej niczym czekolady.
Wzdych.
Pozdr!
Najbardziej lubię torty czekoladowe. Z czekoladą, czekoladą, większą ilością czekolady bitą śmietaną, orzechami i wiśniami.
A jaki niespotykany smak chciałbym spróbować? To ciężkie pytanie, bo chciałam spróbować tortu pokrzywowego, więc go sobie zrobiłam :) Nie zawiodłam się :P
Jakiego tortu jeszcze bym chciała spróbować?… Marzy mi się tort z wietrzyka w księżycowym blasku…
Mój tato ciężko jako górnik pracował i mimo ogromnemu wysiłkowi fizycznemu czasu wolnego mi nie żałował za co z całego serca dziękuję i mam nadzieje ,że dzięki nowemu smakowi tortów uśmiech na twarzy zyskuje .Tort o smaku ,,Kopalnioków ” na cześć każdego górnika niechaj do brzuszka wszystkich ludzi w mig przenika .Kopalnioki gardło przed węglowym pyłem gardło zabezpieczały i komfort w jamie ustnej zapracowanym górnikom dawały .Te cukierki czarny kolor mają ,które węglowi zawdzięczają .Dlatego black tort mi się marzy bo mi się z moim zapracowanym ojcem kojarzy .Taki tort byłby w stu procentach zdrowy bo zawierał by również olejek anyżkowy .Ten wypiek nie byłby BABROKIEM tylko produktem z charakterystycznym smokiem .Jestem Cerziczką tatusia a blog Rogalik mnie swymi przepisami wzrusza .Tutaj posty śląski smak w sobie mają i do zaglądnięcia na ten blog każdego człowieka zachęcają .Tort,,Kopalniok ” jest Ciaciany i przez moją rodzinkę ze smakiem zjadany .Rogalikowi w dzióbka dam bo ja ją za magiczny blog wręcz kocham .Jutro mam geburstaga więc on oprawy tortowej wymaga :) .Choć mojemu tacie dokucza teraz rajmatyka ale niesamowity smak Kopalniaków do dzisiejszego dnia przez jego podniebienie przenika .Będę szybko rychtować by nowy Kopalniakowy smak tortu w mig mu przygotować .
Tort nie może być lekki, tort musi dostarczyć… rozkoszy, być ciężki maślany z wyrazistym smakiem kawy lub gorzkiej czekolady- coś co na dłużej zostaje na kubkach smakowych.
Blat z kakaem, nasączany kawowym koniakiem. Dwa kremy:
1. z białą czekoladą+ orzech włoski lub migdały
2. z gorzką czekoladą+ wiśnie (z spirytusu)
Wierzch tortu pokryty kremem z ciemnej czekolady+dekoracje z białej (+pojedyncze wiśnie i ziarna kawy), z boku szczodrze posypany prażonym orzechem
Ewentualnie przekładany masłem orzechowym i toffi
Raz jadłam kiedyś,kiedyś tort z białą czekolada i fiołkami…był niesamowity.
Chciałabym go zjeść jeszcze raz:)
Nie przejdę obojętnie obok tortu czekoladowego :)
A bardzo chętnie spróbowałabym smaki czekolada + mięta…
A ja bym bardzo chętnie spróbowała tortu:
– o smaku kawy mrożonej
– porzeczkowego z mąki gryczanej
– z masą z bzu czarnego i jabłek
– z kasztanowym kremem na spodzie z mąki gryczanej i orzechów
– na biszkopcie z mąki kukurydzianej
– z liczi
– z masą z dyni i kumkwatu
– pistacjowego
– z pestkami dyni
Uwielbiam torty, ale lekkie, nie z ciężką, tłustą, maślaną masą. Wiele tortów jadłam i wiele bym jeszcze spróbowała:)
Serdecznie pozdrawiam
Aneta
Moim faworytem od wczoraj stał się tort orzechowo-kawowy, który zrobiłam bez użycia mąki. Był to zdecydowanie najsmaczniejszy tort jaki do tej pory jadłam, bardzo aromatyczny, nie za słodki, rozpływający się w ustach. Bardzo chętnie spróbowałabym tez torta, którego blaty zrobiony by były z.. ciecierzycy z dodatkiem kakao i przłożony by był owocowymi masami, ostatnio jadłam kakaowe ciacho z ciecierzycy i bardzo przypadło mi do gustu
Przyznam szczerze że torciara ze mnie żadna, nie mam wprawy, nie mam dobrej ręki do tortów… – za to mam dobry spust jeśli chodzi o jego konsumpcję hehe;) Jaki smak tortu najbardziej lubię? Hmmm, generalnie lubię kiedy tort jest nieprzesłodzony, niemdławy, taki bez kandyzowanych owoców, nieszablonowy/inny/odmienny/, lekki, z dodatkiem kwiatów jadalnych i delikatnej kremowej masy śmietanowej, może mieć czekoladowy akcent ale niekoniecznie a co najważniejsze – tort koniecznie musi być spod dobrej ręki, taki przygotowany od serca z wyobraźnią i z powołaniem:)
Jaki niespotykany smak chciałabym spróbować? – tort lodowy na zimno z groszku cukrowego na bazie żółtek, cukru trzcinowego, mleka, śmietanki kremówki, mięty i soku z cytryny z akcentem z jadalnych mniszków lekarskich!:D Juz go sobie wyobrażam, taki intensywnie zielony na grubym spodzie waflowym, cały składałby się z nakładanych gałkownicą kulek a w kulki powczepiane byłyby płatki mniszka:) Cały tort obłożony byłby naokoło strąkami zielonego groszku i przewiązany odobną tasiemką!!! Takiego torta właśnie chciałabym raz w życiu spróbować i nie żałować:)
dziękuję za wszystkie pomysły, ciężko było mi podjąć decyzję :)
bon na tort powędruje do Ani za tort przekładany masłem orzechowym i toffi, gratuluję :)