Konkurs z marką Kikkoman i TABASCO®
Kochani, chciałabym Was dziś zaprosić do udziału w prostym konkursie. Dla zwycięzców mam trzy, bardzo fajne zestawy produktów Kikkoman i TABASCO®. W każdym zestawie nagród są cztery rodzaje sosów TABASCO®: uniwersalny TABASCO® Sauce, najostrzejszy TABASCO® Habanero Sauce, wyrazisty TABASCO® Garlic Sauce i TABASCO® Green Sauce. oraz 2 sosy sojowe Kikkoman: klasyczny i ze zmniejszoną zawartością soli.
Sosy TABASCO® powstają na bazie niezwykle ostrej papryki tabasco, jednej z odmian papryki chilli. Kikkoman to dobrze znany chyba wszystkim producent sosu sojowego będącego zamiennikiem soli. Swój wyrazisty, słony smak zawdzięczają tradycyjnemu procesowi produkcji opartemu o naturalną fermentację soi.
Zadanie konkursowe polega na dodaniu w komentarzu pod tym wpisem przepisu na dowolne danie z zastosowaniem sosu sojowego lub sosu chilli. Wybiorę 3 przepisy, które najbardziej przypadną mi do gustu :) Na Wasze propozycje czekam przez tydzień, do 29 listopada 2015 do godziny 23:59.
11 komentarzy
Polecam przpis na kurczaka z orzechami ziemnymi :
Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 mniejsza czerwona papryka
kilka ugotowanych grzybów mum
10 małych pieczarek
1 szalotka
1 garść niesolonych orzechów arachidowych podprażonych na suchej patelni
ciemny sos sojowy
jasny sos sojowy
miód
sos hoisin
pieprz
odrobina świeżego imbiru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
W miseczce mieszamy 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, 2 łyżki sosu sojowego jasnego, 2 łyżki sosu hoisin, 3 łyżki miodu i odrobinę pieprzu.
Pierś z kurczaka kroimy w cienkie paseczki i wkładamy do marynaty. Odstawiamy na 15- 20 minut.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i dodajemy kurczaka razem z marynatą, podsmażamy ok 5 minut na mocnym ogniu.
Wyjmujemy z patelni i odkładamy.
Na patelnię od razu wrzucamy starty imbir i posiekaną szalotkę, podsmażamy chwilę i dodajemy pokrojone na kawałki pieczarki i pokrojone w paski grzyby mum oraz paprykę. Wszystko podsmażamy ok 5 minut, posypujemy odrobiną mąki ziemniaczanej i zalewamy 1/2 szkl wody, dodajemy po 1 łyżce sosu sojowego ciemnego i jasnego oraz sosu hoisin. Podsmażamy aż sos zgęstnieje i zrobi się szklisty. Na koniec dodajemy kurczaka i orzechy, podsmażamy jeszcze ok 2 minut.
Podajemy z ugotowanym ryżem.
Składniki:
500g fileta z kurczaka
100ml sosu sojowego
2 ząbki czosnku
4 łyżki musztardy sarepskiej
kurkuma w proszku
słodka papryka w proszku
sól
pieprz
olej
4 duże ziemniaki
pomidor
świeża bazylia
Przepis:
Ziemniaki ugotować.
Kurczaka umyć i pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Dodać sos sojowy, przeciśnięty czosnek, musztardę, kurkumę. Doprawić solą i pieprzem dla smaku. Usmażyć.
Ziemniaki pokroić w plastry posypać papryką i usmażyć na oleju.
Pomidora pokroić w plastry i udekorować bazylią, polać sosem sojowym.
A ja dzisiaj miałam pyszną Polędwiczkę wieprzową marynowaną w sosie sojowym z zielonymi warzywami.
Składniki:
– mięso: polędwiczka wieprzowa, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju, pieprz, 1 ząbek czosnku
Polędwiczkę pokroić w paski, dodać drobno posiekany czosnek, połączyć z pozostałymi składnikami, odstawić na 30 minut.
– warzywa: 500 g zielonych warzyw (brokuł, groszek cukrowy, groszek zielony, por), 1 marchew,
Brokuł podzielić na plastry, por i marchew pokroić w julienki.
– sos: 1 szklanka bulionu warzywnego, 1 łyżeczka mąki kukurydzianej, 2 łyżki sosu sojowego,
Połączyć składniki sosu.
W woku rozgrzać olej, smażyć zamarynowane polędwiczki ok 3 minut. Gotowe wyjąć, na ten sam wok dodać warzywa, smażyć 5-7 minut, następnie dodać mięso, zalać sosem, gotować 2 minuty. Sos powinien szybko zgęstnieć.
Podawać z ryżem.
Krewetki i kalmary smażone
Szybka przekąska gwarantująca zachwyt i zaskoczenie. Większość z nas uważa, że przygotowanie owoców morza to wyższa szkoła jazdy kulinarnej. Wcale nie. Proste składniki, proste dodatki i jeśli nie wyprowadzicie gości z błędu nikt nie zauważy, że przygotowanie zajęło Ci 30 minut.
Składniki na przekąskę dla dwóch osób.
• 8 dużych krewetek gotowanych bez głów,
• 8 krążków kalmarów,
• Biały sezam,
• 4 łyżki mąki kukurydzianej,
• Sól, pieprz,
• Białko jaja,
• Olej do smażenia.
Sos majonezowy
• Żółtko,
• 1/3 szklanki oleju,
• 1 łyżeczka musztardy dijon,
• ½ łyżeczki octu winnego,
• 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
• sos TABASCO
• Sól.
Sos azjatycki
• 3 łyżki sosu sojowego KIKKOMAN,
• 1 łyżeczka sosu rybnego,
• Sok z połowy limonki,
• ½ papryczki chili.
Przygotowanie:
1. Najpierw sos azjatycki. Mieszam wszystkie składniki i posypuję siekaną papryczką chili oraz szczypiorkiem. Ilość papryczki musicie dopasować do swojej tolerancji na ostre przyprawy. Lepiej nie przesadzić, bo nikt tego nie zje ;)
2. Teraz czas na sos majonezowy. Żółtko ubijam z musztardą, octem szczyptą soli i kilkoma kroplami sosu TABASCO. Powoli dolewamy olej. Ubijam aż konsystencja będzie kremowa i zużyjemy cały olej. Nie bójcie się, że się zważy. Jeśli wszystkie składniki będą w temperaturze pokojowej nic się nie stanie złego.
3. Krewetki moczę w białku, a potem w sezamie i smażę w głębokim tłuszczu około 5 minut. Sezam lekko ściemnieje i to jest sygnał, że już jest gotowe.
4. Mąkę mieszam ze szczyptą soli i szczyptą pieprzu. Obtaczam w mieszance krążki kalmarów i smażę na głębokim tłuszczu. Podobnie jak krewetki około 5 minut aż panierka będzie zarumieniona.
Łosoś w zielonej herbacie z aromatycznymi brokułami
500 gram filetu z łososia
1 łyżeczka herbaty zielonej liściastej
Sól, pieprz
Aromatyczne brokuły
500 gram brokułów
3 ząbki czosnku
6 plasterków imbiru
½ papryczki chilli
2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
1 łyżka ziaren sezamu
Filet z łososia myjemy, osuszamy dzielimy na 4 części. Każdy kawałek łososia oprószamy solą i pieprzem ( tylko strona bez skóry ). Herbatę liściastą mielimy w młynku do kawy lub rozcieramy ją w moździerzu, tak przygotowaną herbatą nacieramy każdy kawałek ryby i odstawiamy na 15 minut.
Brokuły dzielimy na różyczki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy do niej pokrojony w plasterki czosnek, imbir i chilli. Kiedy z patelni zacznie unosić się ich zapach wrzucamy różyczki brokułu i smażymy go około 2-3 minut. Po tym czasie wlewamy sos sojowy Kikkoman – mieszamy i smażymy kolejne 5 minut. Wyłączamy, posypujemy ziarnami sezamu i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim łososia po około 3-7 minut z każdej strony w zależności od stopnia wysmażenia. Usmażonego łososia przekładamy na talerze, dodajemy brokuły i serwujemy gorące.
Udziec z indyka
Marynata z sosem sojowym sprawia,że udziec z indyka nabiera innego,nowego smaku.jedno z ulubionych dań w naszym domu
Składniki:
udziec z kością
sos sojowy
4-5 ząbków czosnku
pieprz ziołowy
papryka ostra
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
majeranek
Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą,dodajemy olej rzepakowy,około pół szklanki i smarujemy mięso.Najlepiej zamarynowanego udźca zostawić na noc wtedy smaki fajnie się przegryzą.Następnego dnia mięso razem z zalewą wsadzamy do rękawa i pieczemy w 180C.W zależności od tego jak duży mamy kawałek pieczemy ok 2 godz,mięso ma być miękkie i odchodzić dobrze od kości.Ostatnie 10min podkręcam temperaturę,rozcinam rękaw i spiekam skórkę by była chrupiąca.
Uzupełniam o adres mojego bloga :}
Wstążki naleśnikowe tamago ze smażonym szpinakiem z czosnkiem
2 jajka
2 płaskie łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka Sosu Sojowego
ewentualnie „chlapka” mleka
1-2 garści świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
oliwa
Składniki na naleśniki łączymy widelcem nie odrywając go od dna naczynia, by nie napowietrzyć masy. Na rozgrzaną patelnie wylewamy porcje ciasta i smażymy naleśniki, które kroimy w długie paski jak gruby makaron typu tagliatelle :)
Na rozgrzanej oliwie przez 2 minuty podsmażamy posiekany czosnek, dorzucamy szpinak i chwilę dusimy. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Wrzucamy naleśnikowe wstążki i jeszcze przez chwilę podsmażamy.
Smacznego! Ola (kokilka.blogspot.com)
Moja propozycja to curry z orzechów nerkowca, słodkich ziemniaków i tofu.
Potrzebujemy:
50 g klarowanego masła
200 g twardego tofu
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 cm świeżego korzenia imbiru
1 łyżka sosu Tabasco Habanero (najostrzejszy)
1 łyżka mielonej kolendry
1 łyżka przyprawy garam masala
1 łyżka kuminu
1 łyżka kopru włoskiego
500 g słodkich ziemniaków
1,5 szklanki bulionu warzywnego
1 szklanka orzechów nerkowca
125 g strączków groszku cukrowego
cytryna do podania
Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. W woku rozpuścić masło i wrzucić na nie pokrojone w kostkę tofu. Smażyć około 5 minut, aż do zrumienienia. Przełożyć na talerz. Do woka po tofu wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić i dodać drobno posiekany czosnek, imbir i sos chili Tabasco Habanero. Smażyć około 5 minut i dodać kolendrę, garam masalę, kumin i nasiona kopru. Po 1 minucie dodać pokrojone ziemniaki, orzechy i zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i całość gotować pod przykryciem około 15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dodać podsmażone tofu i groszek cukrowy. Gotować jeszcze około 2 minut. Danie podawać z ćwiartkami cytryny.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania :-)
Aneta
aneta.majchrzak@wp.pl
Dzień dobry :)
Uwielbiam dania kuchni polskiej, ale chyba jeszcze bardziej lubię przełamywać tradycyjne spojrzenie na te potrawy.
Ostatnio przygotowałam pyszne gołąbki warzywne z pikantnym sosem pomidorowym.
Warzywne gołąbki z pikantnym sosem pomidorowym
Składniki :
1 średnia kapusta
2 cebule
3 marchewki
500 g pieczarek
200 g ugotowanego ryżu
1/3 butelki sosu sojowego Kikkoman
1/2 łyżeczki sosu Tabaso
5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
1/2 szklanki włoszczyzny pokrojonej w kostkę
Przygotowanie :
Kapustę wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Nastawiamy na gaz i etapami odcinamy liście ( mają się tylko lekko zaparzyć, nie ugotować ).Z wystudzonych liści odcinamy zgrubiały kłąb.
Pieczarki myjemy, osuszamy i ucieramy na tarce o dużych oczkach razem z obraną marchewką i cebulą . Najlepiej utrzeć wszystkie składniki w malakserze. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju i po chwili wrzucamy warzywa. Zalewamy je sosem sojowym i dusimy aż będą miękkie. Gotowe warzywa mieszamy z ugotowanym ryżem. Farsz warzywny układamy na liściach kapusty i zawijamy. Dno dużej brytfanny wykładamy resztą maleńkich liści z kapusty . Na dużej patelni smażymy z obu stron wszystkie gołąbki i układamy je partiami do brytfanny. Zalewamy wodą minimalnie ponad poziom gołąbków i dusimy na małym ogniu około 1,5 godziny z pokrojoną w kostkę włoszczyzną. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i tabasco. Gotujemy jeszcze około 15 – 30 minut aby gołąbki przeszły aromatem sosu.
Pozdrawiam, Jola ( ecco39@wp.pl )
Moja druga propozycja to duszona wołowina z dynią na azjatycką nutę.
Potrzebujemy:
1 kg wołowiny
0,75 kg dyni
5 szklanek bulionu wołowego
4 kawałki trawy cytrynowej
6 listków limonki kaffir
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki sosu sojowego Kikkoman
1/4 szklanki oleju rzepakowego
4 szalotki
3 łyżeczki sosu Tabasco Pepper
4-cm kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziaren białego pieprzu
1 łyżeczka nasion kolendry
garść liści tajskiej bazylii
Trawę cytrynową zbić tłuczkiem, dynię obrać i pokroić w kostkę. Białą część łodygi trawy cytrynowej, szalotki i imbir posiekać. Wrzucić do moździerza i utłuc na pastę razem z czosnkiem, białym pieprzem i nasionami kolendry. Pod koniec do pasty dodać olej rzepakowy i sos Tabasco. Pastę smażyć w woku, na małym ogniu, około 7 minut, aż się zrumieni. Dodać pozostałą trawę cytrynową, liście limonki, cukier, sos sojowy i wlać bulion. Całość zagotować, aż cukier się rozpuści. Sos powinien być słodko-słony. Do sosu włożyć mięso, wok przykryć pokrywką i dusić około 2 h. Po 2 h do potrawy dodać pokrojoną dynię i dalej dusić około 25 minut, aż dynia zmięknie. Mięso wyjąć z potrawy, pokroić w kostkę i ponownie wrzucić do woka. Danie podawać z listkami tajskiej bazylii.
Pozdrawiam
Aneta
aneta.majchrzak@wp.pl