Zapraszam wszystkich chętnych do konkursu kulinarnego, w którym główne role będą odgrywały warzywa oraz … woda … najlepiej przefiltrowana :-).
Papryka, cukinia, pomidory, grzyby, dynia … – jesień to bogactwo świeżych warzyw.
Jak zachować ich dobrodziejstwo aż do zimy?
Najlepiej schować w słoikach, zalać odpowiednią mieszanką wody, octu , przypraw lub innej właściwie skomponowanej marynaty … tak aby zimą posłużyły nam jako idealny dodatek do mięs, zapiekanek, sałatek czy dań świątecznych. Czekam na Wasze przepisy.
10 najciekawszych przepisów zostanie nagrodzonych
dzbankami filtrującymi marki Dafi.
Zapraszam do wspólnego gotowania i marynowania!
Po zakończeniu konkursu zostanie wysłany do mediów komunikat o konkursie i zwycięskich przepisach (z danymi autora i nazwą bloga). Udział w konkursie jest równoważny ze zgodą na późniejsze rozpowszechnianie przepisu wraz z danymi autora i nazwą bloga w prasie oraz internecie.
Jak przystąpić do konkursu?
Proszę o podawanie w komentarzach linków do przepisów biorących udział w konkursie. Do akcji będzie można też dołączyć na Durszlaku. Jeśli ktoś nie prowadzi bloga, a chciałby dołączyć do zabawy proszę o przesłanie swojego przepisu wraz ze zdjęciem na blue_megi@gazeta.pl. Na Wasze przepisy czekam do 15 października :)
11 komentarzy
[…] Kliknij tutaj, aby wziąć udział w konkursie. Zobacz również: […]
SOS SŁODKO – KWAŚNY
Składniki:
3 kg pomidorów (polecam popularną teraz odmianę Lima – świetna na przetwory)
1 kg cebuli
1 kg papryki (dałam po jednej z każdego koloru)
2 puszki ananasa w kawałkach
puszka pędów bambusa
0,5 kg cukru
2 łyżki musztardy
0,5 szklanki octu 10% (połączyłam pół na pół z octem balsamicznym)
2 łyżki curry
2 łyżki słodkiej papryki
starty korzeń imbiru
sos sojowy, pieprz, sól
Pomidory sparz i obierz ze skórki, następnie pokrój na kawałki i wrzuć do garnka.
Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oliwie, wrzuć do pomidorów, całość gotuj około pół godziny. Wrzuć resztę składników oraz wszystkie przyprawy, gotuj jeszcze 10 minut. Gorącym sosem napełnij słoiki, ustaw je do góry dnem aż do wystygnięcia.
Składniki:
3 kg pomidorów (polecam popularną teraz odmianę Lima – świetna na przetwory)
1 kg cebuli
1 kg papryki (dałam po jednej z każdego koloru)
2 puszki ananasa w kawałkach
puszka pędów bambusa
0,5 kg cukru
2 łyżki musztardy
0,5 szklanki octu 10% (połączyłam pół na pół z octem balsamicznym)
2 łyżki curry
2 łyżki słodkiej papryki
starty korzeń imbiru
sos sojowy, pieprz, sól
Pomidory sparz i obierz ze skórki, następnie pokrój na kawałki i wrzuć do garnka.
Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oliwie, wrzuć do pomidorów, całość gotuj około pół godziny. Wrzuć resztę składników oraz wszystkie przyprawy, gotuj jeszcze 10 minut. Gorącym sosem napełnij słoiki, ustaw je do góry dnem aż do wystygnięcia.
http://potrawy.blogspot.com/2011/09/zielone-pomidory-z-marchewka.html
papryka na słodko-kwaśno
Każdego roku sporządzam sałatkę z zielonych pomidorów
z cebulą i ogórkami.
1,5 kg gruntowych ogórków,
2,5 kg zielonych pomidorów,
5 cebul.
Ogórki obrać, pokroić w plastry.
Pomidory i cebule także pokroić w plastry.
Przygotować zalewę:
3/4 szklanki octu 5% na 1 litr wody,
2 szklanki cukru,
3 łyżeczki soli,
3 łyżeczki curry,
3 łyżeczki gorczycy.
Wodę wlać do garnuszka, dodać ocet, cukier i sól – zagotować.
Do gorącej zalewy dodać curry, wymieszać.
Cebulę, ogórki i pomidory połączyć z gorczycą.
Na dno słoiczków włożyć po kilka listków selera,
następnie warzywa.
Zalać przestudzoną marynatą.
Pasteryzować około 15 minut.
A tak to wygląda po wyjęciu ze słoiczka:
http://psotypsotki.blogspot.com/2010/09/saatka-z-zielonych-pomidorow.html
Pozdrawiam miło :)
Dżemik jabłkowy:
6 kg jabłek antonówek
2,5 kg cukru
otarta skórka z jednej lub dwu cytryn
6-8 goździków
0,5 kwasku cytrynowego
Jabłka obrać wydrążyć gniazda nasienne i przy pomocy robota lub na tarce zetrzeć na dużych oczkach.
Jabłka porcjami rozgotować w głębokiej teflonowej patelni (nie jest to konieczne jeśli mamy odpowiedni garnek do tych celów)
Przełożyć do dużego garnka, zasypać cukrem, dodać goździki, skórkę cytrynową i kwasek cytrynowy wymieszać i gotować ok 1 godzinę na wolnym ogniu często mieszając. (Podlewając przefiltrowaną wodą jeżeli będą się przypalać).
Nałożyć do słoików, zakręcić i odczekać aż słoiki się zamkną . Wymieść w chłodne miejsce
Kandyzowana skórka pomarańczowa :
400 gr skórki pomarańczowej
2 szkl cukru
woda
Skórkę pomarańczową umyć , pokroić na kawałki duże lub małe, zależnie od tego co potrzebujemy. Zalać wodą zagotować i pogotować ok 5 min, czynność powtórzyć w celu zmniejszenia goryczki około 3-4 razy, Odcedzić.
Cukier zalać pół szkl przefiltrowanej wody i ugotować syrop. Kiedy już zacznie bulgotać wtedy dodać skórki pomarańczowe i od czasu do czasu mieszając pogotować w syropie ok 20-25 min na bardzo wolnym ogniu. Przełożyć do słoiczka i używać do ciast lub deserów.
Ogórkowa sałatka:
Składniki :
3 kg ogórków
2 cebule
2 papryki (kolor dowolny)
(Na każdy LITR obranych i pokrojonych warzyw dodajemy : 1 łyżka octu , 1 łyżka cukru , 1 łyżeczka soli) Więc naszą sałatkę trzeba dobrze zważyć.
Ogórki obieramy i kroimy na talarki , cebulę także obieramy i kroimy w pół talarki a paprykę w małe paseczki.
Wszystko to razem mieszamy i odstawiamy na około 2-3h aby sobie przeszło i puściło sok. Następnie po upływie tych godzin nakładamy sałatkę do słoików razem z sokiem który powstał przez te godziny zakręcamy i pasteryzujemy 20min.
Sałatka nadaje się do spożycia ze śmietaną jak najbardziej :> (Oczywiście po odlaniu zalewy).
„Sałatka z papryki”
3 kg (żółty,zielonej,czerwonej);
1 kg cebuli;
Wszystko pokroic w caseczki
Zalewa:
1/2 litra ketchupu ostrego
1/2 litra ketchupu łagodbego
1 szklanka oleju
1 szklanka octu
1 szklanka cukru+ 2 łyzki soli
1,5 główki czosnku
Wszystkie składniki zalewy zagotować.Do gotującej się zalewy wrzucić paprykę i cebulę.Wszystko razem gotować do miekkości.
PYCHOTA ;)
http://odkuchnii.blox.pl/2011/10/Marynowane-pomidory.html