Nawiązując do kampanii Tetra Pak mam dla Was bezmięsne danie idealne na ciepłą kolację w chłodny, jesienny wieczór. Przygotowując je, skorzystałam z przecieru pomidorowego oraz krojonych pomidorów dostępnych w wygodnych kartonikach.
Zapraszam do wypróbowania przepisu i do zapoznania się ze szczegółami kampanii Karton zamiast konserwantów na stronie www.zamiastkonserwantow.tetrapak.pl
Ratatouille
Składniki:
- 2 cukinie
- karton krojonych pomidorów
- 2-3 papryki w różnych kolorach
- 3-4 łyżki przecieru pomidorowego w kartonie
- 3 cebule
- pokrojony ząbek czosnku
- zioła prowansalskie lub bazylii
- szczypta tymianku
- sól, pieprz
Cebule drobno siekamy. Cukinie kroimy w kostkę. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W głębokiej patelni lub woku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i szklimy na niej cebulę. Następnie dodajemy paprykę, pomidory i czosnek. Wsypujemy tymianek i zioła prowansalskie. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Dusimy pod przykryciem, aż papryka zmięknie. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i cukinię i dusimy aż zmięknie. Jeśli to konieczne, doprawiamy do smaku.
Zapraszam Was również do udziału w konkursie, który trwa do 8 grudnia 2012 roku. Zadanie konkursowe polega na przysłaniu jednego przepisu swojego autorstwa z wykorzystaniem co najmniej jednego produktu dostępnego w opakowaniu Tetra Pak. Forma przepisu jest dowolna (opis, fotorelacja, film, itd.) na adres tetra_pak@streetcom.pl, w treści e-mila wpisując nazwę mojego bloga czyli Rogalik. Nagrodami są pojemniki na pomidora marki MSC International oraz zestawy produktów spożywczych w opakowaniach Tetra Pak.
Tutaj możecie zapoznać się z regulaminem konkursu.
2 komentarze
Uwielbiam tę potrawę! w Twoim wykonaniu bardzo apetycznie się prezentuje :)
dziękuję, ja też ją uwielbiam :)