Kilka dni temu zamieściłam relację z warsztatów kulinarnych z Gavin’em Baxter’em, w których miałam okazję uczestniczyć. Gavin, oprócz szefowania kuchnią, wspólnie z Evitą de Gor napisał również książkę „Smaki Świata”. Książka jest dwujęzyczna (pol/ang) i zawiera mnóstwo przepisów na dania z różnych zakątków świata.
Mam dla Was jeden egzemplarz książki z dedykacją pana Gavina.
Wystarczy, że pod tym wpisem zamieścicie komentarz z Waszym pomysłem na potrawę z barramundi, australijskiej ryby, której delikatne, białe mięso można przyrządzić na bardzo wiele sposobów. Na warsztatach skupiliśmy się na rybie z grilla, ale można ją również nadziewać, panierować na różne sposoby, przyrządzać w zalewie, marynować, zapiekać z różnymi dodatkami lub ugotować na niej zupę. W jednej z Olsztyńskich restauracji miałam okazję jeść pikantną, pomidorową zupę z barramundi. Była świetna :) No niedzieli czekam na Wasze propozycje i zachęcam bo warto mieć tę książkę w swojej kulinarnej kolekcji.
Evita de Gor, Gavin Baxter
Smaki świata. Podróżuj i gotuj! Polsko-angielski przewodnik kulinarny
Flavours of the World. Travel and Cook! Polish-english culinary guide book
11 komentarzy
ja spróbowałam rybę barramundi pod wpływem tesco:) od jakiegoś czasu zbieram przepisy, które oferuje sklep tesco i tam znalazłam przepis na barramnundi nadziewaną ciecierzycą i szpinakiem. Szpinak lekko podsmażam z czosnkiem, ciecierzycą namaczam kilka godzin, potem ją mi\suję i mieszam ze szpinakiem i nadziewam tym rybę. Wszystko zapiekam w piekarniku z masełkiem. Pyszna kolacja i fajny pomysl na rzemycenie ciecierzycy dzieciakom.
O, pomyślę :) Nagroda jest całkiem zachęcająca.
Delikatny smak ryby podkreśliłabym sporą ilością wspaniałej toskańskiej oliwy, na której podsmażyłabym dosłownie przez minutkę dorodne, pachnące latem pomidory. Na koniec dodałabym idealnie pasujące do nich, cudownie świeżą bazylię. Takim aromatycznym sosem polałabym pieczoną na grillu rybę, która zyskałaby charakterystyczny dymny aromat (za którym zapewne zatęsknię w środku zimy).
Hmm pomyślmy… barramundi jest rybą mało ościstą, więc nie będzie z nią zbyt wiele roboty…. uwielbiam ryby pieczone po prostu (nie tylko na grillu) więc zaproponuję wersję także do zrobienia w domowym zaciszu zimą… BARRAMUNDI PIECZONE W PANIERCE Z FRANCUSKIEJ MUSZTARDY podana z przepyszną sałatą :)
Ja rybę zamarynowałabym w pikantnych przyprawach z dużą ilością soku z limonki a następnie usmażyłabym ją na patelni grillowej. Podałabym ją pikantną salsą ala meksyk – pomidory, papryka, chili, kukurydza, to wszystko krótko podsmażone i podane z aromatycznymi przyprawami, kolendrą, estragonem a także z oliwą ;)
Skoro „Smaki Świata” to ja zrobiłabym rybę w trochę japońskich klimatach i do tego na parze.
Najpierw do garnka wkładamy przygotowana trawę cytrynową, następnie kładziemy rybę, na to warzywa takie jak grzybki shitake, szalotka, imbir i dymki. Tak gotujemy 7 minut, podajemy z sosem z octu ryżowego, miodu i sosu sojowego oraz z sezamem.
Ryby jem bardzo rzadko, bo jakoś zdecydowanie bardziej jestem mięsożerna, ale jak już takową przyrządzam to zazwyczaj w taki sposób: posypuję z obu stron solą i pieprzem, układam na papierze do pieczenia, którym wykładam blachę, smaruję masełkiem i kropię cytryną. Po upieczeniu podaję z dodatkiem soki z cytryny. Jest doskonała!
ja najbardziej lubię ryby z jak najmniejszą ilością dodatków. tak, by poczuć ich smak. wypatroszone nadziewam masłem wymieszanym ze zgniecionym czosnkiem, nacieram solą i pieprzem. potem już tylko patelnia grillowa i masło klarowane. taka najprostsza smakuje mi najbardziej i właśnie tak przyrządziłabym barramundi :)
Barramundi z piekarnika- ok 1kg fileta barramundi,5 ząbków czosnku, kilkanaście listków bazylii, mięty, garść kolendry i natki pietruszki, starta skórka z cytryny i limonki, imbir w proszku na koniec noża, 1 czerwona cebula, 2 łyżki cukru trzcinowego, sok z 4 limonek, 3 łyżki oleju sezamowego lub arachidowego, lika pomidorków cherry (a najlepiej tomato kumato)- wymieszać wszystkie składniki,zioła,a cukier trzcinowy, olej i sok z limonek podgrzać i zmieszać; układamy rybę na folii aluminiowej o oblewamy mieszanką i następnieobkładamy rybe mieszanką z pozostałych składników ziołowych; upiec w piekarniku w temp 200*C około 30-40 minut; poupieczeniu obłożyć pomidorkami
Hmm, może zawinąć w liście bananowca, zgrillować i podać z salsą z mango i papai?
Mi najbardziej smakuje smażony filet w panierce z bułki tartej, płatków owsianych i płatków kukurydzianych. do tego surówka z kapusty, pomidora, ogórka kiszonego z dodatkiem szczypiorku.