Kuchnia bezglutenowa
Na pewno znacie kogoś na diecie bezglutenowej. Niektórzy przechodzą na nią z własnej woli, inni, chorzy na celiakię, są do tego zmuszeni. Chciałam Wam dziś polecić jedną z nowych pozycji dostępnych w księgarniach – książkę Grażyny Bober-Bruijn za zdjęciami Gosi Wieruszewskiej: „Pysznie bez glutenu”. Autorka, sama chora na celiaklię od urodzenia, pokazuje jak w prosty sposób gotować i piec nie używając produktów zawierających gluten. Mimo, że sama dieta wydaje się być trudna, to można łatwo przyrządzać takie posiłki, aby gotowanie było przyjemnością a dania zawierały całą gamę potrzebnych witamin i minerałów.
W książce znajdziemy ponad 100 przepisów na naprawdę proste, mało czasochłonne i smaczne potrawy bezglutenowe. Każdy przepis zilustrowany jest równie prostą i naturalną fotografią potrzebnych produktów i gotowego dania.
Przepisy podzielone są na trzy kategorie: bardzo łatwe, łatwe i trudniejsze. Autorka wyjaśnia nam jakiej mąki używa, czym słodzi, soli, jakiego rodzaju tłuszczy dodaje oraz dlaczego warto czytać etykiety produktów. Zdecydowanie jest to książka dla osób rozpoczynających dietę bezglutenową i uczących się gotować.
Książka dostępna jest w miękkiej okładce, cena 39,99 zł, wyd. Muza
1 komentarz
Moja roczna siostrzenica jest na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej. W Święta będę ją gościć, to nie lada wyzwanie.
Pozdrawiam!