Dzięki Mikołajowi moja kulinarna biblioteczka wzbogaciła się o kolejne tytuły. Jednym z nich jest niedawno wydana książka „Minimalist Baker”. Książką zainteresowałam się już w momencie, gdy zobaczyłam zapowiedzi w wydawnictwie Pascal. Kuchnia roślinna jest ostatnio coraz bardziej popularna, również u mnie w domu od ponad roku gotujemy wegetariańsko i szukamy nowych, ciekawych smaków.
Autorka książki Dana Shultz od 2012 roku prowadzi jednego z najpopularniejszych, amerykańskich blogów o takiej samej nazwie co tytuł książki. To trzecia książka tej autorki, jednak pierwsza, która została przetłumaczona na język polski. W książce znajdziemy 101 przepisów na potrawy wegańskie i bezglutenowe. Przepisy są naprawdę minimalistyczne. Do ich przygotowania potrzebujemy maksymalnie 10 składników, jednego naczynia i 30 minut.
Książkę rozpoczyna bardzo przydatny rozdział z podstawami. Znajdziemy tam instrukcje opisujące krok po kroku jak przygotować domowe mleko migdałowe, wegański parmezan, kokosową bitą śmietanę i inne składniki, które będą pojawiać się w przepisach. Kolejne rozdziały zawierają przepisy na śniadania, przekąski i dodatki do dań, dania główne (jako miłośniczka zup, najbardziej ucieszyłam się z przepisów na różnorodne zupy kremy i rosół z ciecierzycą), desery i napoje.
Książka zilustrowana jest pięknymi fotografiami, które sprawiają, że od razu nabiera się ochoty na gotowanie i jedzenie. Na jej końcu autorka dodała też spis produktów, które jej zdaniem są niezbędne w kuchni i informacje na temat wartości odżywczych każdego dania. Podsumowując książka jest naprawdę warta zakupu, jeśli chcemy zmienić swoją dietę na zdrowszą i lżejszą. Znajduje się w niej bardzo dużo przydatnych informacji i naprawdę prostych, praktycznych przepisów, które sprawdzą się na co dzień. U mnie na pewno na stałe zagości na kuchennym blacie :)