Uwielbiam lody. We wszystkich smakach. Mogłabym je jeść codziennie, zaczynając od śniadania a na kolacji kończąc. Mam maszynkę do lodów i często przyrządzam lody w domu, korzystając z różnych książek i przepisów znalezionych w internecie.
Wreszcie nadeszły ciepłe dni i nowe lodziarnie pojawiają się jak grzyby po deszczu. Raczej nikt nie zwraca uwagi na skład lodów kupowanych na porcje lub gałki. Często w lodziarniach nie można nawet zapoznać się z takimi informacjami. Jeśli w stu procentach chcecie mieć pewność co jecie, polecam dwie książki, z których ostatnio korzystam. Jedna z nich to ubiegłoroczna pozycja Davida Lebovitza „Lody domowa manufaktura”, druga to książka Christine Chitnis „Zdrowe lody 75 łatwych przepisów”.
Zacznę od pozycji wydawnictwa Znak „Zdrowe lody”, zawierającej 75 oryginalnych, pełnowartościowych przepisów na mrożone przysmaki. To nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe, naturalne lody na bazie owoców, warzyw i ziół. Przepisy, które prezentuje nam autorka nie zawierają jajek, wiele z nich jest wegańskich, a te, które zawierają mleko krowie, możemy bez problemu modyfikować dając mleko roślinne. Większość z nich jest prostych i tanich, a do ich użycia nie potrzeba maszynki do lodów.
Na początku książki omówione są podstawowe przyrządy i techniki oraz składniki potrzebne do przygotowania poszczególnych przepisów. Znajdziemy też przepis na domowe mleko i masło migdałowe, które przydadzą się w wegańskich wersjach przepisów. W kolejnych rozdziałach są przepisy na lody na patyku, śnieżne rożki, slushy (aromatyzowane, mrożone napoje) i granity, aromatyzowany lód, mrożone jogurty i sorbety, lody bez nabiału, lodowe kanapki oraz dodatki do lodów – posypki, syropy, sosy, rożki waflowe itd. Każdy rozdział rozpoczyna krótki wstęp. W poszczególnych przepisach autorka w prosty i zrozumiały sposób objaśnia jak zabrać się za przyrządzanie mrożonych deserów, tak by nawet osoba bez doświadczenia w kuchni nie miała z nimi najmniejszych problemów. Dodatkowym atutem są apetyczne zdjęcia, dzięki którym aż chce się wypróbować wszystkie przepisy po kolei.
Polecam książkę szczególnie do wspólnego gotowania z dziećmi. Lody na bazie owoców i warzyw to świetny sposób na przemycenie do diety dziecka naturalnych witamin, których być może nie zjadło by w innej postaci. Po za tym wspólnie spędzony przy ich przygotowywaniu czas, to okazja do świetnej zabawy!
Christine Chitnis – Zdrowe lody. 75 łatwych przepisów
Tłumaczenie: Dominika Chylińska
Oprawa twarda
Liczba stron: 242
Wydawnictwo: Znak
Rok wydania: 2017
20 komentarzy
Nadchodzi najlepsza pora dla lodożerców, więc to znakomita lektura!
Przydałaby mi się taka książka :)
Letnią porą idealna 😀
Tež uwielbiam lody, najbardziej oczywiście te domowe, bo można zrobic dokładnie taką mieszankę, na jaką ma się ochotę :) Tej książki nie mam, ale bardzo mi się podoba wizualnie :)
Świetna lektura, sporo inspiracji. Dzięki
Naprawdę bardzo dużo pomysłów i świetnych połączeń smakowych!
Brzmi zachęcająco 😃
Ja też robię domowe lody, są zdecydowanie lepsze niż te kupione w sklepie czy lodziarni. Zakup na ten rok: maszynka do lodów. :)
Maszynka to świetny zakup!
Najbardziej lubię domowe lody. Wiem co w nich jest.
Smacznego!
Domowe najlepsze!
Fajna książka! Przymierzam się do niej już od jakiegoś czasu
Warto do niej zajrzeć!
Lody uwielbiam!często robię je w domu i doszłam juz do wprawy bez.maszynki :-) i takze wychodzą pyszne! Chętnie zapoznam się z książką, bo widzę że wiele w.niej.ciekawych pomysłów :-)
Mnóstwo pomysłów, polecam :)
Świetna lektura! 😀
Polecam
Ale duzo propozycji i inspiracji :-) wow, super!
Świetnie! Codziennie robiłabym inne lody :-) Podobno lody odchudzają :-)
Też tak sobie to tłumaczę 😂
Kolejny raz kusi mnie ta książka, by ją zakupić! Piękne ilustracje i jeszcze lepsze przepisy! :)