W tym roku Dzień Kobiet spędziłam na warsztatach kulinarnych organizowanych przez firmę Oleofarm, producenta zdrowej żywności – olejów tłoczonych na zimno, soków oraz innych produktów specjalnego przeznaczenia medycznego. Warsztaty odbyły się w restauracji Sunlight, katowickiego hotelu Angelo, który przy okazji mogłam obejrzeć od podszewki. Hotel jest urządzony w bardzo pozytywnej kolorystyce, ciepłej żółci i czerwieni z czarnymi dodatkami. Na początek zostałyśmy poczęstowane bezalkoholowym drinkiem z owoców egzotycznych i w miłej atmosferze wysłuchałyśmy prezentacji dietetyczki Katarzyny Wilkos o zdrowym odżywianiu i zdrowych tłuszczach.
Miałam również okazję spróbować wszystkich soków Oleofarm, z których najbardziej zasmakował mi sok 100% z granatów. Soki z rokitnika, jagód goji, owoców noni, aloesu czy brzozy to nie moja bajka ;)
Następnym punktem warsztatów, było oczywiście gotowanie. Na stołach czekały na nas różne produkty: warzywa, sery, owoce, grillowany kurczak, szynka parmeńska, wędzone ryby, pestki, orzechy, oleje, zioła, które mogłyśmy dowolnie komponować w sałatki lub pasty śniadaniowe. Radą służyli kucharze z restauracji Sunlight, podpowiadając które produkty najlepiej się ze sobą komponują i które połączenia mogą okazać się zaskakująco smaczne.
Zaszalałam i przygotowałam sałatkę z tuńczykiem, brzoskwiniami, winogronami i prażonymi orzeszkami piniowymi. Do tego rukola i dresing z oleju z awokado i pietruszki. Efekt był całkiem smaczny ;)
Wkrótce wszystkie sałatki były gotowe i nastąpiła chwila dla fotoreporterów ;) Sałatki prezentowały się bardzo świeżo i kolorowo, zresztą zobaczcie sami…
Na koniec razem usiadłyśmy do stołu by przy lampce wina skosztować tego, co przygotowałyśmy. Na deser szef kuchni podał lody kokosowe z bazylią – pycha! Niestety zjadłam je zanim zdążyłam zrobić zdjęcie ;)
Dziękuję organizatorom za zaproszenie!
2 komentarze
Witam,
miło było poznać w realu autorkę Rogalika.
Zapraszam serdecznie na moją relację http://www.josia.pl/2014/03/dietetyczne-rewolucje-z-oleofarm-i.html
Mam nadzieję, że to dopiero poczatek ciekawych wydarzeń kulinarnych w naszym regionie.
Pozdrawiam serdecznie.
Dziękuję i pozdrawiam również ! :)