Pod koniec lipca otrzymałam paczkę produktów z godłem „Doceń Polskie”. Certyfikat “Doceń polskie” otrzymują produkty, które uzyskają pozytywną Opinię Loży Ekspertów składającej się z przedstawicieli współpracujących z nami instytucji branżowych, takich jak: Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Związek Polskie Mięso, UPEMI, Fundacja Klubu Szefów Kuchni – lista ta stale powiększa o przedstawicieli organizacji reprezentujących również i inne branże. Program promocyjny “Doceń polskie” dedykowany jest produktom spożywczym dostępnym na polskim rynku, wyróżniającym się wyjątkowymi walorami smakowymi i jakościowymi, ma on również na celu wsparcie naszych rodzimych wyrobów i ich producentów. Program realizowany jest pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Z produktów, które otrzymałam kilka szczególnie przypadło mi do gustu i to o nich chcę Wam dziś napisać. Na początek Cytrynki z rumem firmy Eterno, w bardzo estetycznym, przyciągającym wzrok opakowaniu. Cienkie plasterki cytryny ze skórką, bez dodatku wody, ani jak zapewnia producent konserwantów czy sztucznych barwników. Świetnie sprawdzają się jako ozdoba i dodatek do ciast, deserów, lodów czy drinków. Na stronie producenta znalazłam również przepis na orzeźwiającą lemoniadę: „do wody mineralnej w dzbanku dodać parę plasterków cytrynek z syropem. Słoiczek wystarcza do sporządzenia 4l pysznej lemoniady. Do lemoniady można dodać parę listków mięty oraz trochę miodu”. Zachwycona cytrynkami zaczęłam szukać innych produktów tej firmy i znalazłam szeroką gamę rewelacyjnych przetworów, które mogę szczerze polecić. Tu możecie je obejrzeć -> eterno.pl
Kolejny ciekawy produkt opatrzony logiem „doceń polskie” to piwo Bearnard czarna porzeczka z Browaru Zamkowego w Radomiu. Jest to jasne, pasteryzowane piwo, o zawartości alkoholu 4.3%. Ma w swoim składzie naturalny miód, który nadaje mu delikatny, słodki smak oraz naturalny aromat czarnej porzeczki. Piwo wyróżnia się również charakterystycznym opakowaniem, tzw. zawijkami, które zastępują tradycyjne etykiety.
Jestem wielką miłośniczką makaronu i ciągle testuję różne nowości. Jednak do rosołu niezmiennie używam makaronu Beskidzkiego, produkowanego przez zakład w Międzybrodziu Bialskim. Drugim produkowanym tam makaronem jest makaron o nazwie Międzybrodzki. Międzybrodzki to makaron 5-jajeczny, wytwarzany tradycyjną metodą produkcji. Dodatek twardej mąki durum sprawia, że makaron posiada złocistą barwę, jest sprężysty i się nie skleja. Jak zapewnia producent surowce użyte do produkcji pochodzą od dostawców starannie wyselekcjonowanych na przestrzeni wielu lat, a receptura pozostaje niezmienna od początku powstania zakładu.
Zapraszam na stronę www.docenpolskie.pl, gdzie znajdziecie więcej informacji o programie i produktach opatrzonych logiem Doceń Polskie.
2 komentarze
Bardzo popieram tą akcję! :) to co najlepsze mamy pod nosem :)
Ja również popieram tę akcję – trzeba wspierać polskie produkty, bo są pyszne i tanie… :-)
Korzystając z okazji zapraszam jeszcze na konkurs związany z akcją Doceń Polskie.