Soczyste kawałki kurczaka w chrupiącej, sezamowej panierce. Piersi z kurczaka pokroiłam w paski i zamarynowałam w oliwie smakowej Monini – Czosnek & Chilli, której podstawę stanowi oliwa z oliwek extra virgin.
Składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka
- sól
- pieprz
- sezam
- oliwa Monini – Czosnek & Chilli
Filety kroimy w paseczki. Nacieramy oliwą, przekładamy do miseczki i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny.
Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię grillową. Nabijamy paski mięsa na patyczki, obtaczamy w sezamie. Kładziemy przygotowane szaszłyki na patelni i posypujemy solą i pieprzem. Grillujemy, aż się zrumienią.
Marynata z oliwy Monini – Czosnek & Chilli nadała mięsu delikatny pikantny smak. Oliwę możemy kupić w sześciu różnych smakach, dopasowanych do różnych gustów. Jest wysoko ceniona Biała Trufla pochodząca, podobnie jak oliwa Monini, z Umbrii. Jest Czosnek & Chili, który doda pikanterii, jest śródziemnomorski aromat Bazylii, pełna świeżości i subtelności Cytryna czy Cztery Pieprze, które dodadzą smaczku i koloru oraz wonny i aromatyczny Rozmaryn. Różnorodność i łatwość w użyciu czyni je doskonałym dodatkiem do każdej potrawy. Wystarczy kilka kropel oliwy, wybranej spośród pięciu aromatów, aby wzbogacić smak i nadać potrawie odrobinę włoskiej finezji.
Polecam :)
1 komentarz
Z sezamem mięsko jest pyszne:)