Kolejne warsztaty, w których miałam okazję uczestniczyć odbyły się w warszawskim SmArt Studio. W oparach złocistych napojów udowadnialiśmy, że do piwa pasują nie tylko solone paluszki. Na początek Maciej Chołdrych – sensoryk i trener piwny wyjaśniał nam różnice między poszczególnymi rodzajami piwa oraz uczył jak właściwe wąchać, smakować i pić piwo. Za piwem średnio przepadam, ale po skosztowaniu trzech nowych piw marki Książęce: Czerwony lager, Złote pszeniczne, oraz Ciemne łagodne trochę zmieniłam moje zdanie o piwie ;)
Po interesującym wykładzie na temat piwa, nadeszła pora na długi wstęp Tomka Jakubiaka…
I w końcu zabraliśmy się do gotowania. Każdy dostał inny przepis, którego jednym ze składników był jeden z trzech prezentowanych rodzajów piwa.
Czerwony lager:
– cielęce kotleciki w ziołowej skorupce z sałatką z pieczonych warzyw
– karmelizowane pory zawinięte z serem brie w jagnięcej szynce
– grillowane krewetkami z pikantną salsą pomidorową
– fondue serowe z ostrą papryką i kawałkami chleba do maczania
Złote pszeniczne:
– chrupiące skrzydełka w miodowo-kolendrowej pikantnej panierce
– kurczak zagrodowy duszony z warzywami w piwie
– sałatka z buraczków, bundza, orzechów laskowych i rukoli
– halibut gotowany na parze w liściach szpinaku z sosem jajecznym
Ciemne łagodne:
– żeberka ze świni złotnickiej w sosie BBQ na bazie piwa
– gulasz jagnięcy duszony w ciemnym piwie z dodatkiem ziaren kawy
– stek z sezonowanego antrykotu z sałatką z rukoli
Ja,w miłym towarzystwie Doroty z bloga Dorota Smakuje oraz Bernadety z bloga Mój kulinarny pamiętnik , przygotowałam chrupiące skrzydełka w marynacie z piwa, miodu, kolendry i ostrego sosu pomidorowego, smażone w oleju.
Smacznego!
4 komentarze
Oglądałam , nie wiem czy odcinek z Tobą, czy nie. Warsztaty wartościowe. Nie bardzo lubię dłonie Jakubiaka. Dla mnie facet =piękne dłonie. Ale cóż takie ma. GRATULUJĘ Ci udziału:)
miło było Cię poznać, a warsztaty były świetne :)
do następnego razu :)
mmm ale apetyczne te skrzydelka, robilam w domu wyszly obledne.