W tak słodkich warsztatach jeszcze nigdy nie brałam udziału. 26 kwietnia spotkaliśmy się w kuchni Unilevera, żeby razem z Piotrem Murawskim piec z wyjątkowym gościem – mistrzem cukiernictwa Tomaszem Dekerem, który zdradził blogerkom kilka tajemnic swoich rewelacyjnych wypieków. Piekliśmy sernik nowojorski, czekoladowe fondanty, brownie, creme brule, tartę z owocami oraz lekkie jak chmurka torciki czekoladowe.
Ja miałam okazję przygotować tartę na razowym cieście z owocami leśnymi, na którą przepis podaję poniżej.
Razowa tarta z owocami leśnymi
Składniki na kruche ciasto razowe:
• 230 g mąki pszennej razowej
• 60 g cukru pudru
• 150 g margaryny Kasia
• szczypta soli
Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto schłodzić w lodowce.
Z 2/3 ilości ciasta wałkujemy spod tarty który następnie podpiekamy w 180 stopniach na jasny kolor.
Nadzienie:
• 500 g mrożone owoce leśne
• 60 g pregeliny
• 150 g cukru
Mrożone owoce rozmrozić i odsączyć na sicie. Powstały odciek połączyć z pregeliną wymieszaną z cukrem. Dodać owoce. Odstawić na 5 minut, po tym czasie można nakładać na ciasto.
Rozwałkować resztę ciasta, pokroić w paseczki i położyć na owocach. Piec w temperaturze 180 stopniach do momentu zbrązowienia górnej warstwy ciasta.
Oprócz wszystkich słodkości, dowiedzieliśmy się również jak w kilka minut przygotować w domu margarynę.
Najciekawszym punktem warsztatów było przygotowanie przez Tomka Dekera pralinek z musem z mango. Mogliśmy zobaczyć jak się temperuje czekoladę, jak sprawić żeby czekolada była gładka i pięknie błyszczała oraz jak krok po kroku zrobić własne czekoladki.
Efekt końcowy naprawdę robił wrażenie.
Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu z warsztatów.
Wszystkie przepisy na słodkości z warsztatów znajdziecie na mojeciasto.pl, zachęcam do odwiedzenia strony :)