9 czerwca, korzystając z zaproszenia wygranego w konkursie serwisu bobby.pl, pojechałam do Warszawskiej Akademii Kurta Schellera. Brałam udział w warsztatach, których tematem były ciasta i desery kuchni rosyjskiej.
Wspólnie z mistrzem i innymi uczestnikami przygotowaliśmy:
– Napoleonkę po rosyjsku
– Jabłka po petersbursku
– Tartę ziemniaczaną po rosyjsku
– Kisiel truskawkowy
– Paschę z owocami
Pozaglądałam trochę do szafek ;)
Bardzo spodobały mi się plakaty zdobiące ściany kuchni.
Gdyby ktoś chciał mi dać taki w prezencie, to chętnie przyjmę ;)
Uczymy się przyrządzać sos karmelowy z wódką i skórką z cytryny.
Ciasto francuskie do napoleonki po rosyjsku.
I dalsze etapy przygotowania napoleonki.
Tarta ziemniaczana po rosyjsku.
Oczywiście nie mogło się obejść bez sesji fotograficznej wszystkich smakołyków ;)
Ciekawie podana pascha z owocami.
Pyszne, gorące, z marcepanowo-bakaliowym nadzieniem i karmelowym sosem jabłko po petersbursku.
Po przygotowaniu wszystkich smakołyków była oczywiście degustacja, ale nawet dla takiego łasucha jak ja było tego zbyt dużo ;) Kisiel dałam radę tylko skosztować, ale na pewno będę robić go teraz w domu. Warsztaty szybko się skończyły, mam nadzieję, że jeszcze tam wrócę :)
Pozdrawiam serdecznie wszystkich uczestników spotkania!
9 komentarzy
Ciekawe warsztaty. Jak dla mnie najbardziej kusząco wyglądają jabłko i pascha.
jabłko było rewelacyjne, a paschę wolę tradycyjną wg mojego przepisu ;) pozdrawiam
Musiało być super :-)
Ach, jak zazdroszczę! Musiał być pysznie!
było pysznie i bardzo słodko :)
To musiało byc niesamowite doswiadczenie:) piekne zdjecia ..a potrawy …oj spróbowałabym:) pozdrawiam
Ależ tam musiało być fajnie! I smakowicie :)
Mnie zaintrygowal ten cudownie kolorowy kisiel i jablko, mam nadzieje, ze przepisy pojawia sie ktoregos dnia na blogu…?
Piekne zdjecia ;))
tak, pojawią się wszystkie po kolei, dziś pierwszy z nich -> http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasta/tarta-ziemniaczana-po-rosyjsku/
pozdrawiam serdecznie :)