Pieczony łosoś na pysznych warzywach. Do tego śmietanowy sos z nutką cytryny.

Ingredients
- 40 dag filetu z łososia (ze skórą)
- nieduży brokuł
- 10 smardzów lub innych grzybów
- łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki słodkiej śmietanki
- 2 szalotki
- 2 łyżki oliwy
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- szczypior
- sól i pieprz
Instructions
- Filet kroimy na dwa kawałki.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę.
- Posypujemy łososia solą i pieprzem i obsmażamy z obydwu stron po około 30 sekund.
- Przekładamy łososia na talerz żaroodporny lub na natłuszczoną blaszkę do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika. Po 8 minutach łosoś jest gotowy.
- Szalotki obieramy i drobno siekamy.
- Na tej samej patelni smażymy szalotki i tymianek.
- Gdy cebula się zezłoci wrzucamy grzyby i pokrojone na różyczki brokuły. Mieszamy, smażąc jeszcze chwilkę i dolewamy 1/3 szklanki wody oraz sok z cytryny. Przykrywamy pokrywką i dusimy 15 minut. Dodajemy śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojony szczypior.
- Na talerzu układamy brokuły ze smardzami, dodajemy trochę sosu. Na wierzch kładziemy łososia.
4 komentarze
To będzie dzisiejszy obiad. W końcu mam urlop i mogę trochę (bez przesady, wirtuozem nie jestem) poszaleć w kuchni. Tym bardziej, że powinna dziś przyjść moja patelnia z Tescomy. Smaży Pani na ceramicznych ? Poleca?
witam,
ja używam patelni Neoflam i jak na razie jestem zadowolona
życzę smacznego :)
Zazdroszczę smardzów. Własny zbór czy gdzies kupiłaś?
Własny zbiór :)
W Polsce smardze są pod ochroną ale u naszych sąsiadów już nie, dlatego warto tam się za nimi rozejrzeć, pozdrawiam