Tę smaczną zapiekankę można zrobić też z kalafiora lub brokułów.

Ingredients
- łyżka masła
- łyżka mąki
- pół szklanki mleka
- 0,5 kg brukselki
- 1 jajko
- nieduży kawałek żółtego sera
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Instructions
- W rondlu roztapiamy masło i podsmażamy z mąką. Dolewamy mleko i mieszając cały czas doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia. Dosalamy do smaku, dodajemy trochę pieprzu i gałki muszkatołowej i mieszamy dokładnie.
- Brukselkę gotujemy.
- Dwie nieduże foremki żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nich brukselki.
- Do wystudzonego sosu wbijamy jajko, dodajemy starty ser, mieszamy i przekładamy na brukselkę.
- Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż powierzchnia nabierze złotego koloru.