Faszerowane pieczarki to danie z którym każdy, nawet początkujący kucharz świetnie sobie poradzi. A efekt murowany! Pachnące, soczyste z chrupiącą serową posypką. To jest to! :)

Ingredients
- 10 dużych pieczarek
- 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowo – wołowego
- 1 cebula
- 5-10 dag startego na drobnych oczkach tarki żółtego sera
- 1 jajko
- łyżka oleju
- sól, pieprz do smaku
Instructions
- W głębokim rondlu rozgrzewamy olej.
- Cebulę obieramy i drobno siekamy. Wrzucamy na rozgrzany olej, podsmażamy aż delikatnie się zezłoci.
- Dodajemy mielone mięso, pieprz i sól do smaku. Smażymy na małym ogniu.
- Pieczarki oczyszczamy i delikatnie ukręcamy trzonki. Trzonki drobno kroimy i dodajemy do mięsa. Smażymy, często mieszając żeby odparowało jak najwięcej powstałego sosu. Odstawiamy, aby wystygło.
- Formę żaroodporną natłuszczamy i układamy w niej jeden obok drugiego kapelusze pieczarek.
- Do wystudzonego mięsa wbijamy jajko i mieszamy dokładnie.
- Nakładamy masę na pieczarki, lekko dociskając.
- Wstawiamy formę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 20 minut. Pod koniec zapiekania posypujemy każdą pieczarkę odrobiną startego sera.
Notes
Podajemy na gorąco!