Gołąbki bez zawijania, nazywane przez niektórych gołąbkami na lewą stronę, to taka wersja gołąbków dla zapracowanych ;) Zamiast parzenia kapusty i mozolnego zawijania tutaj wszystko mieszamy razem i zapiekamy w sosie pomidorowym. Z racji tego, że jestem na diecie, tym razem podaję przepis bez dodatku ryżu i bułki tartej. Zapraszam na niskowęglowodanową wersję gołąbków na lewą stronę.

Ingredients
- 0,5 kg mieszanego mięsa mielonego
- 0,5 kg włoskiej kapusty
- cebula
- jajko
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- cukier
- łyżeczka suszonego majeranku
Instructions
- Kapustę szatkujemy.
- Cebulę obieramy i drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, przesmażamy przez chwilę. Dodajemy poszatkowaną kapustę i dolewamy 1/3 szklanki wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut na małym ogniu, aż kapusta lekko zmięknie. Odstawiamy do wystudzenia.
- Mięso dokładnie mieszamy z kapustą i jajkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Formujemy małe kotleciki. Obsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju.
- Przekładamy kotleciki do natłuszczonej foremki żaroodpornej.
- Szklankę wody mieszamy z koncentratem pomidorowym, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wlewamy do foremki i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 40 minut.
- Dekorujemy świeżą bazylią i podajemy.
6 komentarzy
Wyglądają po prostu przesmacznie! Aż zgłodniałam :)
częstuj się, proszę ;)
świetny pomysł, lubie taką wersje gołąbków:)
prosto i smacznie, to lubię :)
Mniam!
Dziękuje :)