Ostatnio na wielu blogach pojawił się przepis na pałki z kurczaka po cygańsku. Szczerze mówiąc troszkę się obawiałam połączenia ketchupu z powidłami śliwkowymi, ale moje obawy rozwiały się wraz z pierwszym kęsem.

Ingredients
- 10 pałek z kurczaka
- 1/3 kostki masła
- 2 cebule
- 8 suszonych śliwek
- 1/2 szklanki keczupu
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka octu
- 1/2 szklanki powideł śliwkowych
- papryka w proszku
- sól
Instructions
- Udka posypać solą i papryką w proszku. Obsmażyć na maśle na złoty kolor.
- W rondlu na łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę, dodać śliwki, koncentrat z keczupem, wodę, ocet i powidła śliwkowe. Dodać sos powstały przy smażeniu mięsa. Dokładnie wymieszać i zagotować.
- Obsmażone udka ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać gorącym sosem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę.
Notes
Można podać z ziemniakami lub ryżem.
1 komentarz
Ja też po przeczytaniu składników po raz pierwszy miałam obawy co z tego wyjdzie :)
Cieszę się że smakowało!