W końcu pojawiły się aromatyczne, pyszne pomidory. Staram się więc wykorzystywać je na wiele sposobów. Ostatnio stawiam na kuchnię lekką i bezglutenową i taki właśnie jest też ten przepis. Pomidory, których używamy do faszerowania muszą być twarde i mało soczyste.

Ingredients
- 8 średniej wielkości pomidorów
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- pół szklanki pokrojonego w półplasterki pora
- sól i pieprz
- łyżka oliwy
- kulka mozzarelli
Instructions
- Pomidory myjemy. Odcinamy góry i odkładamy. Łyżeczką lub łyżką wydrążamy środek każdego pomidora. Siekamy i przekładamy do miseczki.
- Tuńczyka odsączamy z wody. Dodajemy do miseczki razem z pokrojonym porem i łyżką oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
- Na spód każdego pomidora kładziemy plasterek mozzarelli. Nakładamy farsz. Na wierzch kładziemy kolejny plasterek mozzarelli i przykrywamy pomidory odciętą górą.
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 195 stopni i zapiekamy przez 20 minut.
Notes
Pieczone pomidory możemy podać na przykład z sałatą. Smacznego!
1 komentarz
świetny pomysł bardzo lubię faszerowane warzywa:)