Smaczny, ekspresowy obiad. Wystarczy wszystko pokroić, polać marynatą i wstawić do piekarnika.

Ingredients
- 1 kg podudzi z kurczaka
- duża cebula
- kilka ząbków czosnku
- 2 młode cukinie
- kolba kukurydzy (niekoniecznie)
marynata:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- łyżka ciemnego sosu sojowego
- łyżka octu balsamicznego
- łyżeczka suszonej bazylii
- szczypta płatków chili
- odrobina pieprzu
Instructions
- Zaczynamy od przygotowania marynaty, mieszając wszystkie jej składniki. Wkładamy podudzia z kurczaka do miski, polewamy marynatą i odstawiamy.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
- Cukinie myjemy i kroimy w grube plastry. Cebulę obieramy i również kroimy w plasterki.
- W żaroodpornym naczyniu lub na blaszce układamy mięso, pokrojone w plastry cukinie, cebulę i kolbę kukurydzy oraz nieobrane ząbki czosnku. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 45-60 minut w zależności od wielkości podudzi.
4 komentarze
Ciekawy przepis ;)
jak człowiek naogląda się takich przepisów to aż głodny się robi….a tu jeszcze trzeba zrobić zakupy żeby taką potrawę przygotować
Dzis zrobilem smak miesa dntekaliy, dodalem nieco soli z ziolami, i chyba nie doczytalem i blache podlalem lyzka olleju i dol nie byl przypieczony tylko mokry.Ogolnie Pysznie i łatwo dla pocztkujacego kucharza amatora POLECAM.
Uwielbiamy z żoną cukinię ;) (kurczaka z resztą też). Przepis świetny w swej prostocie. Palce lizać! Dobrze, że istnieją takie strony, bo wymyślanie obiadów codziennie nie jest moją mocną stroną ;)