Szybki obiad. Chrupiąca skórka kurczaka posmarowana pesto z papryki, ricotty, parmezanu i oliwy. Do tego pieczone razem z kurczakiem młode ziemniaczki, szalotki i rozpływający się z ustach młody czosnek.

Ingredients
- 4 udka z kurczaka
- młode ziemniaczki
- kilka szalotek
- kilka ząbków młodego czosnku
- 3 łyżki pesto calabrese
- świeżo mielony pieprz i sól
- odrobina oleju
Instructions
- Naczynie żaroodporne natłuszczamy olejem.
- Udka z kurczaka myjemy, osuszamy i układamy w naczyniu.
- Młode ziemniaczku dokładnie szorujemy, nie obierając ze skórki.
- Szalotki i ząbki czosnku obieramy.
- Układamy warzywa między udkami.
- Posypujemy wszystko świeżo mielonym pieprzem i solą. Skrapiamy olejem.
- Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na niecałą godzinę (w zależności od wielkości warzyw). Po 45 minutach możemy sprawdzić czy wszystko jest miękkie, nakłuwając widelcem.
- Wyciągamy formę z piekarnika. Wierzch mięsa smarujemy pesto calabrese i podajemy.
4 komentarze
Witaj, z chęcią zaglądam na Twój blog,dlatego nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Zapraszam do zabawy. Pozdrawiam ciepło, Kasia
http://wyspasmaku.blox.pl/2013/07/Liebster-Blog-Award.html
Pycha! I ta złocista skórka… Nagle zrobiłam sie głodna. :D
Doskonały obiad.:)
Piękny ten kurczak! Nie miałam jeszcze przyjemności próbować kurczaka z presto, ale chyba już najwyższy czas – przekonałaś mnie! :)