Roladki z bakłażana z mięsem mielonym, serem i pomidorami. Jest przy nich trochę pracy, ale efekt wynagradza wszelkie trudy. Bakłażana możemy zastąpić cukinią a zamiast bazyliowego pesto użyć pesto calabrese.

Ingredients
- 2 średniej wielkości bakłażany
- pół kilograma mięsa mielonego
- ser mozzarella
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- mały słoiczek pesto genovese
- 2 duże, soczyste pomidory
- garść czarnych oliwek
- sól, pieprz do smaku
- oliwa
Instructions
- Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
- Bakłażany myjemy i ostrym nożem kroimy wzdłuż na plastry o grubości pół centymetra (nie grubsze, ponieważ nie damy rady ich potem zwinąć). Na patelni grillowej rozgrzewamy trochę oliwy i grillujemy plastry bakłażana z obydwu stron. Posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Odkładamy na talerz.
- Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy lub oleju i przesmażamy mięso mielone. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.
- Foremkę żaroodporną natłuszczamy. Każdy plaster bakłażana smarujemy cienką warstwą pesto i nakładamy mięso oraz kawałek mozzarelli. Zawijamy jak roladę i wkładamy do foremki. To samo robimy z pozostałymi plastrami.
- Pomidory kroimy w kostkę. Układamy je razem z oliwkami na naszych roladkach. Całość posypujemy parmezanem.
- Zapiekamy przez pół godziny.
Notes
Roladki z bakłażana podajemy z sałatą.
2 komentarze
Bakłażany idealnie pasują do mięsa mielonego, ten przepis jest tego najlepszym dowodem.
Mi się to bardzo podoba, idealnie skomponowane składniki