Cykoria jest warzywem raczej mało popularnym w naszym kraju. Szkoda, bo można z niej przygotować wiele smacznych sałatek, zapiekanek lub zup. Dodatkowo posiada duże walory odżywcze i jest dostępna w sklepach od listopada do kwietnia, gdy brakuje większości świeżych warzyw. Cykorię należy kupować białą lub kremową, o ściśle zwiniętych liściach. Liście zazieleniałe pod wpływem światła gorzknieją i stają się niezdatne do spożycia.

Ingredients
- 3 cykorie
- 6 plasterków szynki
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- szklanka mleka
- 20 dag żółtego sera
- oliwa
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Instructions
- Cykorie umyć, przekroić na połówki, usunąć głąby.
- W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i podsmażyć energicznie mieszając. Dolać mleko i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotować.
- Ser zetrzeć na tarce i dodać do gorącego sosu. Wymieszać.
- Każdą połówkę cykorii zawinąć plasterkiem szynki.
- Ułożyć w formie żaroodpornej wysmarowanej oliwą.
- Rozsmarować sos na cykoriach i zapiekać pół godziny w 180 stopniach.