W końcu wolna sobota. Dzień zaczął się leniwie, ale czas płynie zdecydowanie za szybko. Na śniadanie zjedliśmy placuszki z serka homogenizowanego, na obiad przygotowałam prostą, sycącą zapiekankę z warzyw i jajek. Upiekłam czekoladowy biszkopt i przełożyłam mlecznym kremem, napisałam dużo esemesów i nagle zrobił się wieczór. Eh, a jutro znów do pracy. Nie wszyscy cieszą się wolnymi weekendami. Ale skupmy się na przyjemnych rzeczach :)

Ingredients
- 6 małych ziemniaczków ugotowanych w mundurkach i ostudzonych
- 1 nieduża żółta papryka
- pół czerwonej cebuli
- kilka pieczarek
- 6 pomidorków koktajlowych
- 4 jajka
- sól
- pieprz kolorowy
- mielony kminek
- oliwa
Instructions
- Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą.
- Ziemniaki kroimy w plastry. Paprykę w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy w cienkie talarki. Pieczarki kroimy w ćwiartki, pomidorki na połówki.
- Układamy wszystkie warzywa w naczyniu, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą oraz mielonym kminkiem.
- Wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika.
- Gdy warzywa mocno się przyrumienią wyciągamy naczynie i wbijamy na wierzch jajka. Solimy je i wkładamy naczynie w powrotem do piekarnika.
- Pieczemy, aż jajka się zetną. Podajemy.
4 komentarze
Coś innego. Polecam do tego yerba mate . Ja piję i jestem bardzo zadowolona. Są różne rodzaje, więc nigdy się nie znudzi ;)
Interesujący pomysł :)
Dodaję do ulubionych i postaram się kiedyś z niego skorzystać ;)
Pyszna zapiekanka.Bardzo apetyczna.
Pozdrowienia!
Uwielbiam zapiekane warzywa. Sam robię różne wersje.
Twoja wygląda wspaniale.