Z serem feta i dużą ilością koperku.

Ingredients
- 80 dag cukinii
- 20 dag sera feta
- 3 jajka
- 250 ml mleka
- pęczek koperku
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
Instructions
- Cukinie umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeśli cukinia jest młoda i ma cienką skórkę nie trzeba jej obierać.
- Koperek opłukać i posiekać.
- Ser feta osączyć z zalewy i rozgnieść widelcem. Dodać do cukinii razem z rozkłóconymi jajkami, mlekiem oraz posiekanym koperkiem.
- Ząbki czosnku obrać, rozgnieść. Dodać do masy i doprawić pieprzem.
- Naczynie żaroodporne posmarować olejem i przełożyć do niego przygotowaną masę.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
- Zapiekać do momentu, aż wierzch się zrumieni. Wyjąć i pozostawić do przestygnięcia.
Notes
Zapiekanka ta pasuje jako dodatek do ryb lub może być podawana jako samodzielne danie.
10 komentarzy
musi być bardzo aromatyczna :)
cukinie lubie i to bardzo :)
bardzo chętnie bym zjadła
Świetnie się prezentuje ta zapiekanka – wygląda bardzo apetycznie i fajnie, że jest w niej dużo koperku.
apetycznie i kusząco wygląda…;)
bardzo ciekawie wygląda, chętnie spróbowałabym:)
Bardzo fajna zapiekanka. Z pewnością wypróbuję przepis.
Pięknie wygląda…Pycha!:)
Właśnie się piecze. Tylko niestety musiałam całość podzielić na dwie porcje, bo piekła się i piekła i była przy tym rzadka. Po podzieleniu i dodaniu odrobiny bułki tartej nabrała bardziej stałej konsystencji.
pozdraiwm
może miałaś za małą foremkę i była za gruba warstwa?
ja piekłam około 50 minut.
pozdrawiam