Pyszna, mocno czosnkowa i prosta do przygotowania zapiekanka. Idealna na piątkowy obiad.

Ingredients
- około 6 dużych ziemniaków
- 450 g szpinaku rozmrożonego i dobrze odsączonego na sitku (możemy tez użyć świeżego)
- około 350 g żółtego sera
- 400 g (duży kubek) gęstej śmietany
- 4 duże ząbki czosnku
- pieprz
- sól
- łyżeczka masła do posmarowania naczynia żaroodpornego
Instructions
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia.
- Jeśli mamy mrożony szpinak – rozmrażamy go i odsączamy na sitku.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
- Ziemniaki kroimy w plastry.
- Ser ścieramy na tarce.
- W misce przygotowujemy sos – mieszamy śmietanę z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i połową startego sera. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
- W naczyniu do zapiekania układamy warstwami: ziemniaki, szpinak, sos, ziemniaki, szpinak, sos. Na wierzchu posypujemy resztą startego sera.
- Zapiekamy 40 minut.
2 komentarze
absolutnie fantastyczna! :)
Nooo to już wiem co dzisiaj jemy na obiad!! :) Dorzucę tylko mięso mielone do tego i starczy,prawda?! :)