Kalafior w sosie beszamelowym zapiekany pod chrupiącą serową posypką. Na podstawie przepisu z bardzo fajnego bloga brulionzprzepisami :)

Ingredients
- kalafior
- 2 spore garście tartego żółtego sera
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 300 ml mleka
- 2 łyżki bułki tartej
- łyżeczka ostrej musztardy
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- oliwa
Instructions
- Kalafior dzielimy na nieduże różyczki i gotujemy w osolonej wodzie na lekko twardo – około 15 minut. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oliwy i układamy w nim kalafior.
- W rondlu rozpuszczamy masło, dosypujemy mąkę i mieszając przesmażamy przez chwilę. Stopniowo dolewamy mleko i cały czas mieszamy, żeby nie było grudek. Gotujemy, aż sos zgęstnieje, dodajemy musztardę, gałkę muszkatołową, odrobinę soli i pieprzu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy garść żółtego sera. Mieszamy dokładnie i przekładamy sos na kalafior.
- Resztę sera mieszamy z bułką tartą i posypujemy nim wierzch naszej zapiekanki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20-30 minut w 180 stopniach. Podajemy na ciepło.
6 komentarzy
Taki kalafior musi smakować wspaniale :)
oj tak :)
Uwielbiam kalafior. Taki zapiekany musi byc podwojnie pyszny :)
Pozdrawiam.
To musi być smaczne :)
To wygląda pięknie.
To wygląda pięknie