Proste, ale trochę czasochłonne danie. Bakłażan rozpływa się w ustach. Wierzch przed zapiekaniem możemy posypać startym żółtym serem.

Ingredients
- bakłażan
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- duży pomidor
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki suszonej kolendry
- odrobina oliwy
- sól
- pieprz
- kilka gałązek natki pietruszk
Instructions
- Bakłażana kroimy wzdłuż na pół. Nacinamy miąższ w centymetrową kratkę (uważając, żeby nie przeciąć skórki). Układamy na blaszce do pieczenia (skórką do dołu) i skrapiamy oliwą. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez pół godziny. Wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie łyżką wydrążamy miąższ, zostawiając tylko cienką warstwę przy skórce.
- Na patelni rozgrzewamy olej i lekko przesmażamy przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany ząbek czosnku.
- Dodajemy ugotowaną kaszę, pokrojonego w małą kostkę pomidora, przyprawy – słodką paprykę, kolendrę, sól i pieprz oraz wydrążony z bakłażana miąższ. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz nakładamy do połówek bakłażana.
- Wkładamy do piekarnika jeszcze na 20 minut.
- Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.