
Ingredients
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- kilka ząbków czosnku
- ok. 12 liści kapusty
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- tłuszcz do wysmarowania formy żaroodpornej
Instructions
- Kapustę wkładamy na kilka minut do gotującej się wody. Oddzielamy liście i osuszamy.
- Kaszę wsypujemy do 3 szklanek gotującej się wody i gotujemy pod przykryciem około 30 minut.
- Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy mielone mięso i podsmażamy przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia i mieszamy dokładnie z kaszą. Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Przygotowany farsz rozkładamy na liściach kapusty. Zawijamy.
- Formę żaroodporną smarujemy tłuszczem. Na dnie układamy niezużyte liście kapusty a na nich przygotowane gołąbki. Podlewamy wodą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut.
Notes
Podajemy z sosem pomidorowym.