Jednogarnkowe, sycące danie z wołowiną i soczewicą.
Polecam również inne dania z curry:

Ingredients
- 500 g mięsa wołowego na gulasz
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- szklanka czerwonej soczewicy
- pół szklanki ugotowanego ryżu
- kartonik lub puszka krojonych pomidorów
- pęczek natki pietruszki
- płaska łyżeczka cynamonu
- płaska łyżeczka imbiru
- łyżka indyjskiego curry
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Instructions
- Mięso kroimy w kostkę.
- Cebulę drobno siekamy.
- W głębokim rondlu rozgrzewamy kilka łyżek oleju i wrzucamy mięso oraz cebulę.
- Obsmażamy mięso, zmniejszamy ogień i dodajemy 3,5 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem 1,5 godziny.
- Dodajemy drobno pokrojony czosnek, pomidory, soczewicę i przyprawy. Gotujemy jeszcze przez około 20 minut, aż soczewica zmięknie.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Mieszamy z ryżem i posiekaną natką pietruszki.
- Podajemy z łyżką gęstego jogurtu naturalnego.
3 komentarze
Mm, smacznie. Ja bardzo lubię wołowy gulasz, a konkretnie stroganowa. Taki z soczewicą podejrzewam,że równiez bardzo smaczny:)
Taki gulasz wolowy w sam raz na specjalna okazje. wolowina niedawno padla lupem w fajnym sklepie ze swiezym miesem wiec pewnie w najbliższych dniach sie zrobi
[…] Gulasz wołowy z czerwoną soczewicą porcja dla 4 osób Źródło […]