Wszyscy myślami są już w świątecznych klimatach, ale przecież pomiędzy pieczeniem pierników i nastawianiem zakwasu na barszcz, trzeba jeszcze pomyśleć o obiedzie dla rodzinki. Delikatne pulpety z indyka z dodatkiem bardzo zdrowej kaszy jaglanej bardzo smakują mojej dwuletniej córeczce. Z dodatkiem ziemniaczków i sosu pomidorowego stworzą pyszny, sycący obiad. Ich dodatkową zaletą jest to, że przygotowuje się je naprawdę szybko.

Ingredients
- pół kilograma mielonego mięsa z indyka
- torebka kaszy jaglanej ugotowanej i przestudzonej (możemy ją ugotować wieczorem, żeby następnego dnia nie czekać, aż wystygnie)
- 1 jajko
- łyżeczka soli
- łyżeczka majeranku
- szczypta pieprzu
Instructions
- Mięso dokładnie wyrabiamy z ugotowaną kaszą, jajkiem i przyprawami.
- Łyżką nabieramy czubate porcje masy (wtedy wszystkie będą jednakowej wielkości) i formujemy w rękach kuleczki.
- Uformowane pulpety delikatnie wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia.
- Wyjmujemy ugotowane pulpety z wody i przekładamy do sosu, w którym możemy je przez chwilę potrzymać na bardzo małym ogniu.
Ja przygotowuję najprostszy sos pomidorowy, tak jak zawsze robiła to moja mama. Dwie łyżki masła rozpuszczam w rondlu, dodaję dwie łyżki mąki i przesmażam przez chwilę intensywnie mieszając. Nie przerywając mieszania dolewam powoli szklankę wody i doprowadzam do wrzenia. Dodaję czubatą łyżkę koncentratu pomidorowego i doprawiam solą, pieprzem i suszoną bazylią. Do gotowego sosu wkładam pulpety i podaję z ziemniaczkami.
1 komentarz
Dzięki za pomysł na obiad, bo akurat kupiłam indyka!