Jednogarnkowe danie, dzięki któremu pokochałam pęczak. Szybkie do przygotowania, sycące i pełne smaku.

Ingredients
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki startego na tarce świeżego imbiru
- 2 łyżki oleju
- 1 czerwona papryka
- 400 g boczniaków
- 2 szklanki ugotowanego pęczaku
- 2 jajka
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka cukru trzcinowego
- szczypior
Instructions
- Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej.
- Cebulę kroimy w małą kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
- Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, czosnek i imbir i przesmażamy na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli.
- Grzyby kroimy na paseczki.
- Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę.
- Dodajemy na patelnię najpierw boczniaki i przesmażamy przez chwilę.
- Dodajemy paprykę i smażymy, aż lekko zmięknie.
- Dodajemy ugotowany pęczak i mieszamy dokładnie.
- W miseczce roztrzepujemy jajka z sosem sojowymi łyżeczką cukru trzcinowego. Wlewamy do pęczaku z warzywami i szybko mieszamy, nie przerywając smażenia. Podgrzewamy mieszając, aż jajka się zetną.
- Posypujemy szczypiorkiem i podajemy od razu.
10 komentarzy
Potwierdzam wszystko co o tym daniu napisałaś.
Smacznego!
Myślisz że zamiast pęczaku mogłabym wykonać to danie na bazie ryżu brązowego??
jasne, że tak! ryż smażony z jajkiem jest pyszny!
Jestem zdecydowanie na tak! Bardzo czesto przygotowuję dania jednogarnkowe z kaszą :-)
Boczniaki uwielbiam, ale nie zaliczam się fanów pęczaku. Chętnie spróbuję z kaszą jaglaną lub gryczaną bo wygląda bardzo smacznie.
Ciekawy pomysł. Nie wpadłabym na to, by do kaszy dodać jajka. Robiłam już sos carbonara, ale to… Kradnę przepis do przetestowania. Uwielbiam sos sojowy, więc intryguje mnie ale danie. 🙂
Bardzo fajny pomysł na szybki i zdrowy obiad. A połączenie pęczaku i boczniaków bardzo mi się podoba :)
Ale fajna propozycja, bardzo lubie takie szybkie i proste dania. Szczegolnie obiadowe :-)
Ależ to musi być dobre :) zdecydowanie moje smaki!
Wygląda apetycznie, choć ja do tej kaszy jakoś nie mogę się przekonać. :)