Oryginalny w smaku sos z ciecierzycą. Jeśli uda Wam się kupić świeżą kolendrę, danie będzie dużo bardziej aromatyczne niż z suszoną.

Ingredients
- 2 cebule
- puszka krojonych pomidorów
- puszka ciecierzycy
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki suszonej kolendry
- szklanka bulionu warzywnego
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka płatków chilli
- szklanka kuskusu
- sól
Instructions
- W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę. Cebulę grubo siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy cynamon, płatki chilli i smażymy przez chwilę mieszając. Wlewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki i ciecierzycę razem z zalewą. Dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez 40 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą do smaku.
- Kuskus wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem tak, aby był cały w wodzie. Przykrywamy talerzem i odstawiamy na 10 minut.
- Spulchniamy kuskus widelcem i nakładamy na talerze. Podajemy z przygotowanym sosem.
1 komentarz
Ciecierzyca jest super :). Ostatnio robiłam ją po bretońsku, jak fasolkę. Lepsza wg mnie nawet :).
Twój obiadek bardzo mi się podoba.
Pozdrawiam :)