
Ingredients
- 500g mrożonego szpinaku
- 1 cebula średniej wielkości
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki nasion słonecznika
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- łyżeczka suszonego majeranku
- 10 dag twarogu
- 1 jajko
- 5 łyżek startego żółtego sera
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- 20 dag śmietanki kremówki
- 16 szt. makaronu cannelloni
Instructions
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na połowie masła. Dodajemy szpinak i doprawiamy. Wbijamy jajko, dodajemy twaróg i 2 łyżki nasion słonecznika. Dokładnie mieszamy.
- Przygotowanym farszem nadziewamy rurki cannelloni.
- Układamy w natłuszczonej formie.
- Rozgrzewamy resztę masła, oprószamy mąką i przesmażamy energicznie mieszając. Dolewamy powoli mleko i śmietanę. Podgrzewamy przez kilka minut. Solimy.
- Polewamy makaron sosem, posypujemy startym serem i resztą słonecznika.
- Zapiekamy 40 minut w 200 stopniach.