Dziś Światowy Dzień Makaronu, więc i u mnie makaronowy przepis. Ostatnio ciągle kupuję dynie i przerabiam na dżemy, ciasta, chleby, muffinki i zupy. Makaron z dynią i pysznym, gęstym sosem cebulowo-serowym to bardzo sycące danie i całkiem szybko się je przygotowuje. Mam nadzieję, że się skusicie :)

Ingredients
- 6 szalotek
- 3 łyżki oliwy z oliwek + odrobina do skropienia dyni przed pieczeniem
- 30 g parmezanu
- 125 ml śmietanki kremówki
- sól i świeżo mielony pieprz
- pół dyni piżmowej
- kilka gałązek rozmarynu i majeranku
- szczypta curry
- makaron uszka porcja dla 3 osób
Instructions
- Przygotowanie zaczynamy od upieczenia dyni. Kroimy ją na połówki, układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową, smarujemy oliwą i dodajemy świeże zioła. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 20-25 minut (w zależności od wielkości dyni). Sprawdzamy czy jest miękka nakłuwając widelcem. Wyciągamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
- Makaron gotujemy al dente.
- Cebulki obieramy, kroimy na połówki. Przekładamy do robota kuchennego. Dodajemy śmietankę kremówkę, oliwę, starty parmezan, pieprz i szczyptę curry. Miksujemy na gładką masę. Wlewamy masę na patelnię, podgrzewamy i gotujemy przez 20 minut, często mieszając, aż cebula straci surowy posmak i całość zgęstnieje. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię.
- Ugotowany makaron mieszamy z przygotowanym sosem i podajemy.
2 komentarze
Krem z dyni jest również pyszny :)
Dobry przepis dla mnie z tego względu, że bardzo uwielbiam makarony. W każdej postaci i podane praktycznie ze wszystkim. Dynia dodaje makaronom specyficznego, świetnego smaku ale to tylko moje zdanie. Fajnie, bo na twoim blogu można znaleźć dużo ciekawych pomysłów na potrawy. Pozdrawiam i czekam na inne wpisy!