Makaron na zielono, z cukinią, bazylią i parmezanem. Ekspresowy obiad. Polecam.

Ingredients
- 3 nieduże cukinie
- 2 łyżki oliwy
- pęczek bazylii
- 100 g śmietany 18%
- 200 ml mleka
- 200 ml bulionu warzywnego
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- 100 g startego parmezanu
- makaron tagliatelle (u mnie szpinakowy)
Instructions
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.
- Cukinię myjemy i kroimy na nieduże kawałki. W rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cukinię z odrobiną soli i pieprzu.
- Śmietanę mieszamy z mlekiem i bulionem warzywnym.
- Przygotowujemy zasmażkę: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszając smażymy przez chwilę. Nie zdejmując zasmażki z ognia i nie przestając mieszać dodajemy stopniowo mleko ze śmietaną i bulionem. Doprowadzamy do wrzenia.
- Bazylię myjemy i obrywamy listki. Kroimy je i dodajemy do sosu. Jeśli chcemy, możemy sos w tej chwili zmiksować. Gotujemy jeszcze przez chwilę przyprawiając do smaku.
- Dodajemy cukinię i makaron i mieszamy.
- Podajemy danie posypane parmezanem i udekorowane bazylią.
5 komentarzy
ale pyszności :) u mnie ostatnio tez gościł makaron z cukinią…ale następnym razem skorzystam z Twojej propozycji
Smakowicie wyglada! Makaron to bardzo wdzieczny temat do improwizacji :)
wyglada niesamowicie .. nigdy nie jadłam połaczenia makaronu z cukinią, ale chętnie bym spróbowała:) pozdrawiam
Uwielbiam takie pyszne kolorowe dania
Zrobiłam i polubiłam, bardzo smaczne i bardzo sycące :)