Makaron soba to cienki brązowo-szary makaron z mąki gryczanej. Można go spożywać zarówno na ciepło (na przykład w zupie) jak i na zimno. Dziś proponuję Wam przepis na lekki obiad z makaronu gryczanego z dymką i sezamem.

Ingredients
- makaron soba – porcja dla dwóch osób
- łyżka octu ryżowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżka miodu
- łyżka oleju sezamowego
- 3-4 dymki
- sól
- 2 łyżki sezamu
Instructions
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą.
- Mieszamy dokładnie składniki sosu: ocet ryżowy, sos sojowy, miód i olej sezamowy.
- Sezam prażymy na suchej patelni, aż będzie lekko złocisty. Dymkę kroimy.
- Mieszamy makaron z przygotowanym sosem, dymką i uprażonym sezamem.
- Odstawiamy na 30 minut, aby wszystko się przegryzło.
3 komentarze
Prosty przepis, a smak pewnie pyszny :)
Pyszna propozycja
pyszności! bardzo lubie makaron soba :)