25 października to Światowy Dzień Makaronu. Podobno makaron powstał w Chinach, a do Europy przywiózł go Marco Polo. Ostatnio staje się u nas coraz bardziej popularny i to nie tylko jako dodatek do zupy. Polacy kupują go i jedzą coraz więcej.
Mnóstwo pomysłów na dania z makaronem znajdziecie tutaj ->kilk. A ja dziś proponuję Wam smaczny i pełen witamin posiłek, który możemy zabrać ze sobą do szkoły na drugie śniadanie lub do pracy na lunch.

Ingredients
- 100g makaronu
- 10 pomidorków koktajlowych
- 12 plasterków salami
- 8 czarnych oliwek
- 70g sera feta w kostkach
- listki bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeży koperek
Instructions
- Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odsączamy. Mieszamy z oliwą i drobno posiekanym koperkiem.
- Salami kroimy w paseczki, oliwki i pomidorki na połówki.
- Odsączamy ser feta z zalewy.
- W słoiku lub pudełku na lunch układamy warstwowo: makaron, salami, oliwki, pomidorki i ser feta. Na wierzch układamy listki bazylii.
3 komentarze
Bardzo apetyczna sałatka,pozdrawiam.
dziękuję :)
Pyszny lunch. :)