Wygodne, proste danie w jednej misce. Moja córka uwielbia je za udający ryż makaron i słodkie pomidorki koktajlowe.

Ingredients
- 2 szklanki makaronu orzo
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 duża czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 szklanki makaronu orzo
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- sól i pieprz
- 2 szklanki pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki lub pokrojonych w kostkę pomidorów
- 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę świeżej mozzarelli
- świeża bazylia
Instructions
- Bulion podgrzewamy, aż będzie gorący.
- W dużym rondlu rozgrzewamy olej. Gdy jest gorący, dodajemy drobno pokrojoną czerwoną cebulę i czosnek i przesmażamy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy orzo i dokładnie mieszamy.
- Do rondla stopniowo wlewamy gorący bulion (po pół szklanki) mieszając, aż cały zostanie wchłonięty przed dolaniem następnej porcji. Cały proces potrwa około 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze około 2 minuty, aż się podgrzeją. Dodajemy mozzarellę i podgrzewamy kolejne 2 minuty.
- Nakładamy gorące danie do miseczek i dekorujemy świeżą bazylią.
15 komentarzy
Jejuuu jak to pysznie wygląda! Uwielbiam takie połączenia
myślałam, ze to ryż :P
bo to taki oszukany ryż ;)
Muszę poszukać tego makaronu. U mnie wszyscy to typowi makaroniarze ale tego nie próbowaliśmy.
częstuj się :)
Wygląda bardzo apetycznie.
dziękuję :)
bardzo jestem ciekawa smaku tego makaronu
Bardzo ciekawy przepis, wygląda bardzo dobrze.
smakuje równie dobrze, polecam :)
pysznie to wygląda. a makaron rzeczywiście jest mega
Żeby już pomidory zaczęły smakować pomidorami!
A jakby tak zastąpić te pomidorki koktajlowe suszonymi? Da radę? będzie smakować?
da radę, ale u moich dzieci by nie przeszło ;) pomidory już zaczynają smakować pomidorami, u mnie na targu już są obłędnie pyszne malinowe :)
Nigdy nie próbowałam takiego makaronu.
A zdjęcie cudne 😍
dziękuję !