Makaron ryżowy smażony z tofu, doprawiony sosem rybnym, sokiem z limonki, czosnkiem, posypany szczypiorkiem. Danie wywodzi się z kuchni tajskiej, u mnie wersji bezmięsnej.

Ingredients
- pół paczki makaronu ryżowego (u mnie z dodatkiem zielonej herbaty)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g tofu naturalnego
- 2 małe marchewki
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki sosu rybnego
- łyżeczka cukru
- szczypior z 1 dymki
- 2 łyżki kiełków fasoli mung
- pół limonki
Instructions
- Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 6 minut (lub więcej, w zależności od czasu podanego na opakowaniu).
- Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Marchewki myjemy, obieramy i kroimy obieraczką do warzyw w cienkie paseczki.
- W woku podgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę. Gdy się zeszklą dodajemy marchewkę. Smażymy kilka minut.
- Tofu kroimy w kostkę, dodajemy do woka. Wlewamy sos rybny, wsypujemy łyżeczkę cukru. Smażymy, mieszając, aż sos odparuje. Na koniec dodajemy makaron, sok z połówki limonki i kiełki fasoli mung. Wszystko dokładnie mieszamy i nakładamy na talerze.
- Podajemy posypane szczypiorkiem.