Mięsno-makaronowo-serowa zapiekanka z pomidorami. Pycha :)
Przepis z książki Kuchnia Grecka – podróże kulinarne.

Ingredients
- 250 g makaronu
- 2 lekko ubite jajka
- 60 g startego parmezanu
- 2 łyżki pokruszonego czerstwego pieczywa
sos mięsny:
- 2 łyżki oliwy
- 2 średnie posiekane cebule
- 750 g mielonej wołowiny
- 1 puszka pomidorów
- 80 g przecieru pomidorowego
- pół szklanki wody lub bulionu wołowego
- ⅓ szklanki wytrawnego białego wina
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 lekko ubite jajko
sos serowy:
- 90 g masła
- pół szklanki mąki pszennej
- 3 i pół szklanki mleka
- 1 szklanka startego parmezanu
- 2 żółtka
Instructions
- Naczynie żaroodporne natłuszczamy. Makaron gotujemy.
- W międzyczasie przygotowujemy sos mięsny. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i mielone mięso. Smażymy mieszając, aż mięso się zrumieni. Dodajemy rozgniecione pomidory z puszki wraz z sosem, a także przecier, wodę, wino i cynamon. Gotujemy bez przykrycia, aż sos zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia i wbijamy jedno jajko.
- Makaron odcedzamy i gorący mieszamy z dwoma lekko ubitymi jajkami i serem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i dociskamy do dna. Pokrywamy makaron warstwą sosu mięsnego.
- Włączamy piekarnik, żeby nagrzał się do 180 stopni.
- Przygotowujemy sos serowy. Rozpuszczamy w głębokim rondlu masło, dodajemy mąkę, mieszamy, aż pojawią się bąbelki i stopniowo dolewamy mleko. Mieszamy, aż sos zgęstnieje i zagotuje się. Dodajemy ser, odstawiamy do wystygnięcia i wbijamy żółtka.
- Nakładamy sos serowy na wierzch naszej zapiekanki i wygładzamy powierzchnię. Posypujemy okruchami czerstwego pieczywa.
- Pieczemy przez około 45 minut. Przed podaniem odstawiamy na 10 minut do przestudzenia.