
Ingredients
- pół opakowania ugotowanego makaronu
- 2 małe cukinie
- 1 brokuł
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- szczypta ostrej papryki
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- ewentualnie odrobina startego żółtego sera do posypania
Instructions
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
- Cukinie obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki
- Czosnek drobno siekamy.
- W głębokim rondlu lub woku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek i cukinie i podsmażamy.
- Brokuły dzielimy na różyczki i wrzucamy do lekko osolonego wrzątku na kilka minut. Dodajemy do podsmażonych warzyw.
- W osobnym rondlu rozpuszczamy łyżkę masła i wsypujemy mąkę. Mieszamy energicznie podsmażając przez chwilkę. Dolewamy powoli szklankę wody, cały czas mieszając. Dodajemy koncentrat, zioła prowansalskie, szczyptę ostrej papryki oraz sól i pieprz do smaku. Doprowadzamy do wrzenia. Jeśli sos jest za gęsty dolewamy jeszcze trochę wody. Dodajemy sos do warzyw i mieszamy. Dusimy razem jeszcze przez chwilę.
- Podajemy makaron polany sosem. Możemy również posypać startym żółtym serem.
1 komentarz
Penne to mój ulubiony makaron a w tym sosie wygląda bardzo apetycznie