Pyszny sos pomidorowy z wołowiną i kiszonymi ogórkami. Przepis Lexi z WZ.

Ingredients
- 500 g makaronu spaghetti lub innego
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oliwy
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 5 ogórków kiszonych średniej wielkości
- 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
- 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
- łyżka mąki
- ser żółty
Instructions
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
- Na rozgrzanym tłuszczu szklimy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy rozdrobnione mięso mielone, solimy i dodajemy pieprz do smaku.
- Dusimy pod przykryciem około 6-10 minut, co jakiś czas mieszając.
- Następnie podlewamy wodą (ok. 2 szklanek), dodajemy koncentrat pomidorowy, tymianek i bazylię oraz pokrojone w drobną kostkę ogórki.
- Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu około 30 minut. Nadmiar płynu odparowujemy.
- Po koniec duszenia, jeśli płynu jednak okaże się zbyt dużo, zaciągamy sos mąką.
- Mieszamy makaron z sosem, nakładamy na talerze.
Notes
Możemy podawać posypane drobno startym żółtym serem.
3 komentarze
Przepis wydaje mi się świetny ja jesienno-zimową aurę:) Danie pożywne i cieplutkie, najlepsze po powrocie z pracy:) Do tego jeszcze rozgrzewająca herbatka mmmm :) A właśnie jeśli jest Pani taką fanką różnych herbat jak ja to na stronie dniherbaty.pl jest fajny konkurs – trzeba dobrać do swojego przepisu odpowiednią herbatę, tak by podkreślała smak dania:) (zakładka Herbata do Smaku).
Bardzo smakowicie wygląda ten sosik :)
Przepis wygląda na świetny pomysł na pożywną potrawę