Kolejna propozycja na szybki obiad z makaronem w roli głównej. Najlepszy z dodatkiem świeżego groszku, ale zimą możemy użyć mrożonego. Zamiast spaghetti możemy użyć innego rodzaju makaronu.

Ingredients
- spaghetti, porcja dla 2 osób
- szklanka świeżego (lub mrożonego) zielonego groszku
- kawałeczek wędzonego boczku
- 6 cebulek dymek
- parmezan
- 3-4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Instructions
- Makaron gotujemy al dente.
- Boczek kroimy na małe, cienkie paseczki.
- W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę. Dodajemy boczek i smażymy przez chwilę. Dodajemy obrane i przekrojone na pół cebulki (szczypior odcinamy). Wsypujemy groszek, mieszamy i smażymy na małym ogniu, aż cebulki się zeszklą. Dodajemy makaron, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
- Podajemy danie od razu, posypane tartym parmezanem.
Jeśli macie ochotę na inną wersję makaronowego dania, możecie skorzystać z przepisu na mocno bazyliowe spaghetti z mozzarellą i oliwkami, tradycyjne spaghetti bolognese, z mięsem i sosem pomidorowym lub mocno czosnkowe z duża ilością parmezanu.
2 komentarze
Pysznie wygląda !:)
częstuj się ;)