Proste, smaczne. Koniecznie z parmezanem, który idealnie uzupełnia smak tuńczyka i pomidorów.

Ingredients
- makaron ugotowany al dente (porcja dla 2 osób)
- puszka tuńczyka w oleju
- kilka filetów anchois w oleju
- łyżka suszonego tymianku
- 1 cebula
- puszka pomidorów pelati
- sól
- pieprz
- tarty parmezan
Instructions
- W głębokim rondlu rozgrzewamy olej z filetów anchois.
- Cebulę drobno siekamy. Anchois kroimy na kawałki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju.
- Dodajemy pomidory razem z sokiem oraz tymianek. Smażymy, mieszając aż odparuje odpowiednia ilość soku i sos zgęstnieje.
- Tuńczyka odsączamy z oleju. Rozdrabniamy wedle uznania i dodajemy do sosu.
- Doprawiamy do smaku.
- Mieszamy z makaronem.
- Podajemy posypane tartym parmezanem.
4 komentarze
Piękne kolory na talerzu i bardzo smacznie :)
Chyba dziś dobiorę sie do mojej puszki tuńczyka :)
A może dodasz przepis do konkursu na Durszlaku? http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makarony-swiata. Nie zapomnij o banerku akcji :)
Yumm!! bosko proste, wygląda super smacznie:)
Krysia
codziszjemnasniadanie.tumblr.com
Wreszcie jakiś przepis na sos pomidorowy z fajnym dodatkiem. Tylko ja osobiście preferuję tuńczyka w sosie własnym