Koniecznie spróbujcie, lepsze od wersji mięsnej ;) Jeśli lubicie intensywny smak, możecie dodać jeszcze więcej wędzonej papryki niż jest w przepisie.

Ingredients
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 łodygi selera naciowego
- szklanka czerwonej soczewicy
- kartonik przecieru pomidorowego lub puszka krojonych pomidorów
- łyżka czerwonej wędzonej papryki
- łyżka oregano
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- porcja makaronu dla trzech osób
Instructions
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę.
- Marchew, pietruszkę i seler naciowy trzemy na dużych oczkach tarki (najlepiej w robocie kuchennym).
- W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę z czosnkiem.
- Dodajemy starte warzywa i smażymy jeszcze przez chwilę mieszając.
- Wsypujemy soczewicę, wlewamy dwie szklanki wody, dodajemy przecier pomidorowy, oregano i wędzoną paprykę.
- Mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż soczewica będzie miękka.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Jeśli sos jest zbyt rzadki, gotujemy jeszcze przez chwilę bez pokrywki i mieszamy, żeby trochę odparował.
- Podajemy z makaronem.
3 komentarze
ILe tu jest porccji?
3
Bardzo lubię wegetariańską wersję bolognese :) Super przepis :)