Tania zapiekanka, którą można zrobić z lodówkowych resztek.

Ingredients
- opakowanie makaronu
- 300 g gotowanej szynki
- 1 cebula
- kubeczek śmietany 18%
- 2 jajka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 3 łyżki masła
- łyżka oleju
- tłuszcz do posmarowania formy
Instructions
- Makaron gotujemy al dente, przelewamy zimną wodą i odcedzamy.
- Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju na złoto.
- Szynkę kroimy w niedużą kosteczkę.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Żółtka oddzielamy od białek i mieszamy ze śmietaną. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Mieszamy wszystkie składniki.
- Ubijamy na sztywno białka i delikatnie mieszamy z przygotowaną masą.
- Przekładamy do natłuszczonej formy i obkładamy wiórkami masła.
- Zapiekamy 45 minut, aż się zrumieni.
4 komentarze
Pyszna zapiekanka makaronowa, mniam :)
bardzo lubię takie zapiekanki…;) piekne zdjęcie zrobiłaś ja mam zawsze z tym problem…pozdrawiam Iza
Nie wiem dlaczego nigdy o takiej nie pomyślałam :) Banalnie proste a jakie pyszne :)
Super pomysł, kilka składników, a można wyczarować cuda :)